1. Anasayfa
  2. Bilgi Bankası

Bir STEM Aktivitesi

Bir STEM Aktivitesi
0

Değerli Okurlar, içinde yer aldığımız dünyada var olmak, geleceğimizi refah ve huzur içinde planlayarak yaşamak istiyorsak 21. Yüzyıl becerileri dediğimiz çağın gerektirdiği bilgi ve becerilere hakim olmalı ve rekabet gücü yüksek ürün ve icatlar ile toplumumuza ve insanlığa hizmet etmeliyiz.

Bu kazanım doğrultusunda şu anda dünyada yer alan her çocuk, bu beceriler ile donatılmalı, içinde bulunduğumuz şartlara entegre edilecek bir eğitim-öğretim sürecinden geçirilmelidir.

Bu becerilerin kazanımı ne kadar erken yaşta olursa geleceğimiz atılımlarının etkinliği düşünüldüğünde bir o kadar nitelikli ve rekabet gücü yüksek seviyede olacaktır.

Şu anda tüm dünyada adını sıkça duyduğumuz STEM çalışmaları bu amaçların gerçekleştirilmesi noktasında önem teşkil ediyor. Ülkemizde bu çalışmaları titizlikle sürdüren, öğretmenlere eğitimler veren akademisyenler ve bu çalışmalara kolları sıvayarak başlamış özel eğitim kurumları var. Elbette almamız gereken bir yol var ve bu çalışmaların artarak yaygınlaşması gerekiyor.

fh | Eğitim Her Yerde

Eğitim-öğretim yılı içerisinde ilkokul grubu öğrencilerimle birçok STEM çalışması gerçekleştirdim. Kazanım merkezli ve disiplinler arası ilişkili bu çalışmalarda birçok farklı prototipler ortaya çıktı.

STEM aktiviteleri veya ders planlamaları için maliyeti yüksek materyallere gerek yok. Doğru bir planlama ve yönlendirme ile atık malzemelerden harika tasarımlar ortaya çıkabiliyor. Bunlardan bir tanesini sizinle paylaşmak istiyorum.

Görselde gördüğünüz atık malzemelerden tasarlanmış bir robot.  Bu tasarımı, verdiğim yönergelere uyarak hareket eden öğrencilerim oluşturdu. Materyaller ise temin edilmesi kolay kapak, tel, karton rulo ve karton kutu.

Öğrencilerine bir STEM Aktivitesi yaptırmak isteyen meslektaşlarımın mutlaka bir ‘plana bağlı kalarak’ hareket etmesi gerekir. İyi bir plan demek etkili süreç yönetimi demektir. Sürecin etkin olduğu bir derste de ürün/sonuç  mutlaka başarı getirecektir.

 

Tolga YAZICI

Facebook Yorumları

Tolga Yazıcı, 1992 yılında İstanbul'un Fatih ilçesinde doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul’da kolejde tamamlamıştır, lisans eğitimini ise İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği alanında tamamlamıştır. 2015 yılında Boğaziçi Üniversitesi & İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji iş birliği ile gerçekleştirilen Sınıf Öğretmenliği Gelişim Programı’nı 2015-2017 arasında uzmanlık ünvanıyla bitirimiştir. Yüksek lisansını İstanbul Aydın Üniversitesi' İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Programı üzerine yapan Yazıcı, “Yankılı Okuma (Eko Okuma) Stratejisinin Kullanımının İlkokul 3. Sınıf Öğrencilerinin Okuma Düzeyini Geliştirmeye Etkisi” adlı çalışması ile mezun olmuştur. 2014 yılından itibaren özel bir eğitim kurumunda Sınıf Öğretmeni olarak görev yapmakta ve 2020'den itibaren Eğitim Yöneticileri Uzmanları Derneği (EYUDER) çatısı altında faaliyet gösteren Türkiye'nin en büyük akredite programı olan Geleceğin Okulu Akreditasyon Programı'nda İstanbul İl Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Kolektif yazar grubuyla yazdığı STEM Eğitimi Uygulamaları-I, Eğitim Her Yerde Seçkileri adlı kitapları ve çeşitli bloglarda yayımlanan birçok makalesi bulunmaktadır. Birçok zirve ve ulusal/uluslararası konferansta yer almış, sempozyum ve çalıştaylarda görev almıştır. Çalışma alanları STEM, P4C, öğretmen eğitimi ve proje çalışmaları şeklindedir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.