1. Anasayfa
  2. Değerlendirmeler

İlkokul Öğrencisi ve Ödev

İlkokul Öğrencisi ve Ödev
0

Ödev, öğrencilerin okulda öğrendikleri bilgi ve deneyimlerin pekişmesi ve yapılanması amacıyla birçok öğretmenin sıklıkla tercihi, olmazsa olmazı…Bu düşünce ile hareket eden ve günü oldukça verimli geçirmiş bir ilkokul öğretmeni hayal edelim. Gün içerisindeki konu kazanımlarının pekişmesi için de akşam için bir yığın ödev kağıdı ile öğrencisini evine uğurlayan bir öğretmen…Ertesi gün aynı öğretmen sınıfa geldiğinde ödevini yapanlar ve yapmayanlar olmak üzere iki farklı öğrenci grubu ile karşılaşacak. Tahmin edildiği gibi öğretmenin, ödevini yapmayan öğrenci grubu dikkatini çekecek.

Sonuç:

  • Bu gruba istediğini yaptırmakta zorlanan bir öğretmen,
  • Evde öğrencisiyle çatışan bir ebeveyn,
  • Okula karşı olumsuz tutum kazanmaya başlayan öğrenciler,
  • Başarıya giden yolda çeşitli sebeplerle, oluşması gereken Öğretmen – Öğrenci – Veli üçgeninin oluşmaması.

Bu kısır döngü ile birçok öğretmen ve ebeveyn eminim karşılaşıyor, çözüm önerisi geliştirmekte zorlanıyor. Peki ne yapılmalı?

Yurtdışında yapılan araştırmalara göre ödev ilkokul öğrencisi için çok gerekli görülmüyor. Gerekçesi olarak da öğrencinin dinlenmeye, egzersiz yapmaya, ailesi ile zaman geçirmeye hatta uykuya bile vaktin yetmemesi. Aslında tüm bunlar öğrenci merkezli iyi bir planlama ile yapılabilir. Ödev de bu bileşenlerin içerisinde yer alabilir FAKAT; az ve öz olması kaydıyla…

New York Üniversitesi’nde akademisyenlik görevini sürdüren Prof. Dr. Selçuk Şirin Hoca ilkokulda ödev süresinin 10 dk. ile başlatılıp her kademede onar dakika arttırılmasının çocukların akademik gelişimi için daha uygun olduğunu ifade ediyor. Yani birimci sınıf öğrencisinin ödeve ayıracağı süre 10 dakika, dördüncü sınıf öğrencisinin ise maksimum 40 dakika olmalıdır. Bu benim bir sınıf öğretmeni olarak onayladığım bir yaklaşım.

Son günlerde ödev ile ilgili bir araştırma sonucu daha var. Kişiye ve kişinin ihtiyacına özel olması. Öğretmenin öğrenci ihtiyaçlarına uygun planlama yapması öğrencileri gruplaması ile mümkün. Bu başlığın planlanması ve takip edilmesi ülkemiz şartlarında ne kadar mümkün yorumu size bırakmak istiyorum.  Öğretmenin az ödev vermesi ya da ödev vermemesi için okuldaki sürecin oldukça verimli geçmesi şart.

Tolga YAZICI

Facebook Yorumları

Tolga Yazıcı, 1992 yılında İstanbul'un Fatih ilçesinde doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul’da kolejde tamamlamıştır, lisans eğitimini ise İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği alanında tamamlamıştır. 2015 yılında Boğaziçi Üniversitesi & İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji iş birliği ile gerçekleştirilen Sınıf Öğretmenliği Gelişim Programı’nı 2015-2017 arasında uzmanlık ünvanıyla bitirimiştir. Yüksek lisansını İstanbul Aydın Üniversitesi' İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Programı üzerine yapan Yazıcı, “Yankılı Okuma (Eko Okuma) Stratejisinin Kullanımının İlkokul 3. Sınıf Öğrencilerinin Okuma Düzeyini Geliştirmeye Etkisi” adlı çalışması ile mezun olmuştur. 2014 yılından itibaren özel bir eğitim kurumunda Sınıf Öğretmeni olarak görev yapmakta ve 2020'den itibaren Eğitim Yöneticileri Uzmanları Derneği (EYUDER) çatısı altında faaliyet gösteren Türkiye'nin en büyük akredite programı olan Geleceğin Okulu Akreditasyon Programı'nda İstanbul İl Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Kolektif yazar grubuyla yazdığı STEM Eğitimi Uygulamaları-I, Eğitim Her Yerde Seçkileri adlı kitapları ve çeşitli bloglarda yayımlanan birçok makalesi bulunmaktadır. Birçok zirve ve ulusal/uluslararası konferansta yer almış, sempozyum ve çalıştaylarda görev almıştır. Çalışma alanları STEM, P4C, öğretmen eğitimi ve proje çalışmaları şeklindedir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.