1. Anasayfa
  2. Bilgi Bankası

Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk’a Matematik Öğretmenlerinden Mektup!

Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk’a Matematik Öğretmenlerinden Mektup!
0

Sayın bakanımız göreviniz hayırlı olsun. Çalışma döneminizde bir bakan olarak fark yaratacağınızdan hiç şüphemiz yoktur. Büyük ve fedakar Milli Eğitim Bakanlığı ailesi olarak bu yolculukta, ülkemizin bütün çocuklarını kuşatarak ve bu yolda emin adımlarla yürüyeceğiz inşallah. Bu meşakkatli görevi ifa ederken karşımıza çıkan engelleri el birliği ile aşma gayretinde size yardımda kusur etmeyeceğimizi bilmenizi isteriz. Bu yüzden biz matematik öğretmenlerimiz olarak eğitimimize ve öğretimimize katkı sağlayacağını düşündüğümüz fikir ve tespitlerimizi size iletmek isteriz.

1- Tüm öğrencilere yönelik hayatın içindeki matematiğe yönelik bir öğretim programı tasarlanmalıdır. Zayıf ,orta ve iyi öğrenciler için okullarda ayrı ayrı takviye kurslar açılmalıdır.

2– Ders kitapları güncellenmelidir. Ders kitaplarındaki örnekler sınav sistemiyle örtüşmeli,etkileşimli tahtalarda kullanabileceğimiz Z kitaplar (akıllı defter, çalışma kitapları ,soru bankaları, … ) bakanlık tarafından yayınlanmalı ve çoğaltımı için okullara fotokopi desteği sağlanmalıdır. Piyasada bu işi en iyi yapan ve beğenilen yazarlardan ve öğretmenlerden faydalanılmalıdır.

Bu maddeye alternatif olarak ders kitapları “MEB” onayı alınmış birden fazla yayın evinin olduğu kitaplar arasından öğretmenler tarafından seçimi yapılmalıdır. Bu sayede yayın evleri arasında rekabet ortamı yaratılmalı ve kaynak kitaplarda kalite artışı teşviki sağlanmalıdır.

3- Güncel kullanılabilir somut materyaller ve etkinlikler  hazırlanması için resmi sosyal medya hesapları üzerinden öğretmenlerimizden fikirler alınmalı ve uygulamaya geçirilmelidir. Okullara bu ve bunun gibi konularda gönderilen resmi yazılara  geri dönüşler ayları bulmakta ve etkisini yeterince gösterememektedir.

4- Sınavlarda sadece matematiğe değil tüm derslere ayırt edici sorular konulmalıdır. Derslerdeki dağılım adil olmalı ve sorular kolay,orta ve zor şeklinde kademelendirilmelidir. Son yapılan liseye ve üniversite giriş sınavlarındaki ders ortalamalarının istatistiklerinde bu durum ortaya çıkmıştır.

5-
Milli eğitim bakanlığımız tarafından çağın şartlarına uygun olarak matematik yada diğer dersler adına öğretici,eğlendirici ve dikkat çekici kısa videolar (vine video) yada kısa filmler hazırlanıp sosyal medyada yayınlanarak eğitim ve öğretime katkı sağlanmalıdır.

6- Okullarda yapılan Tübitak Proje Sergileri iptal edilmelidir. Bunun yerine il yada ilçe merkezlerinde tüm okulların katıldığı geniş kapsamlı sergiler açılmalı ve öğrencilerin bu zengin sergileri gezmeleri için ulaşım desteği sağlanmalıdır.

7- İlkokullardan okuma yazma bilmeden, dört işlem yeteneği olmadan öğrenciler ortaokula geçmemelidir. Bu gibi öğrencilerle özel olarak ilgilenen özel eğitim koçları görevlendirilmelidir.

8- Örf, adet ve geleneklerimizin öğrencilerimize kazandırılabilmesi için ilkokuldan itibaren Adab-ı Muaşeret uygulama dersleri okutulmalıdır.

9- Liselerde matematik dersi cebir, geometri ve analitik geometri diye ayrı ders olarak okutulmalıdır. Çünkü farklı dersler hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin dikkatini toplamada daha etkili oluyor.

10- Meslek liseleri çeşitlendirilmelidir. Bu liseleri öğrencilerin seçmeleri için öğrencilere özel teşvikler (iş güvencesi, bölümle ilgili ek puanlar, stajda yevmiye verme, vb.) sunulmalıdır.

11- Meslek liselerindeki matematik dersleri sadeleştirilmeli ve bu liselerdeki uygulamalara yönelik müfredat çalışmaları yapılmalıdır. (Şu an öğretmenlerimizin çoğunluğu meslek liselerinde öğrencilerin seviyelerindeki durumdan dolayı ders işlemekte zorlandığını ifade etmektedir.)

12- 
Sene başı ve sene sonu seminer çalışmalarında milli eğitim tarafından branşları geliştirici dikkat çekici çalışmalar (yurt dışında yapılan matematik eğitimlerini anlatan videolar, farkındalık yaratan öğretmenler, öğretmenleri geliştirici etkileyici kısa sunumlar,vb.) hazırlanmalıdır.

13- Öğretmenlerimizi geliştirici ve yol gösterici “öğretmen kılavuz kitapları” tekrardan hazırlanmalıdır ve her yıl etkinlik bakımından zenginleştirilmelidir.

14- Okullarda öğrencilere cep telefonu getirme yasağı konulmalıdır. Öğrencilerin ailesiyle her an görüşebilmesi için okul iletişim ağları geliştirilmelidir.

15- Okullardaki öğretmenlere yapılan uygunsuz öğrenci ve veli davranışları için disiplin yönetmeliği uygulanabilir hale getirilmelidir.

16- Uygulanacak yeni sistemler ve uygulamalarda anket sistemi yoluyla öğretmenlerden fikir alınmalı ve sonuçlar öğretmenlerimizle paylaşılmalıdır. İstatistiki olarak paylaşılmayan sonuçlar öğretmenlerimizin üzerinde fikirlerinin önemsenmediği kanaati uyandırıyor.

17- 
Öğretmenlerin imkanları kısıtlı çalışma bölgelerinde çalışmalarına teşvik edici (puan, zamlı ek ders, ulaşım desteği, vs.) çalışmalar yapılmalıdır.

18- Sözleşmeli öğretmenler kadroya geçirilmeli ve bu öğretmenlerimizin eş durumu atamalarında makul çözüm yolları aranmalıdır.

19- Öğretmen alımlarında sözlü sınav kaldırılmalıdır. Öğretmen adaylarının psikolojik sosyal vs. açıdan uygun olup olmadığı, diksiyonu, anlatabilme kabiliyeti vs. özellikleri üniversiteye girişte veya devam ederken tespit edilmelidir. Uygun bulunmayan adayların başka bölümlere geçişi sağlanmalıdır.

20- Yöneticiliğe atamada yazılı sınav barajı makul bir seviyeye indirilip, öğretmenin öğretmenlik hayatı boyunca yaptığı somut etkinlik, iletişim becerileri ve yeteneklerine bakılmalıdır. Atamalarda liyakata önem verilmelidir.

21- Hizmet içi eğitim programları çeşitlenmeli ve hizmet içi eğitim veren personelin, sadece belgesine bakılarak değil, verdiği kurs ve konularda uzman olması (kısacası süper olması) aranmalıdır. Gerekirse özel sektörden hizmet alımına gidilmelidir.

22- 
Aylıkla ödüllendirme sisteminde idareciler ayrı öğretmenler ayrı tutulmalıdır. Öğretmenlerimiz liyakat esas alınarak ödüllendirilmelidir. (Şu anki sistemde ödüller idareciler ağırlıklı veriliyor.)


23
– Sadece binadan ibaret çok katlı okul yapımlarının yerine öğrencilerimizin güvenliğini için az katlı okul binaları yapılmalıdır. Okul yapım projelerinde öğrencilerimizin rahatça oynayacağı ve dinleneceği geniş okul bahçeleri ve spor komplekslerinin olmasına önem verilmelidir.

24- 
24 Kasım öğretmenler günü sadece bir mesajdan ibaret olmamalıdır. Öğretmenlerimiz için o gün tatil ilan edilip, düzenlenecek etkinlikler ve maaş ikramiyesi ile öğretmenlerimiz gururlandırılmalıdır.

25- Öğretmenlerimizin yüksek lisans ve doktora programlarına katılımı için teşvikler ve kolaylıklar sağlanmalıdır.

26- Öğretmenevlerinin sayısı arttırılmalı, bakımları eksiksiz yapılmalı, kar amaçlı hizmet anlayışından vazgeçilmeli ve öğretmenlerin ailesiyle ekonomik olarak rahatça kalabileceği yerler haline getirilmelidir. Öğretmenevlerinde öğretmen dışı kalan kişiler için kişi kotası uygulanmalıdır. Yaz aylarında öğretmenlerimizin rahatça ve ekonomik yer bulabilmeleri için otellerle indirim protokolleri yapılmalı ve protokoller denetlenmelidir.

27. Öğrencilerimizi taşıyan öğrenci servislerinin denetimleri sıklaştırılmalı ve kurallara uymayanlara uygulanan müeyyideler arttırılmalıdır. Servisten öğrenci indirme ve bindirme anına ilişkin trafik kurallarında yurt dışı örnekleri incelenmelidir.

“Öğretmeye cesaretiniz varsa , öğrenmekten asla vazgeçmeyin.” mantığıyla ülkemiz ve topluluğumuzun geleceği için çalışan ,üreten,kendini geliştiren  tüm Türkiye’den gruplarımıza üye fedakar matematik öğretmeni arkadaşlarımız adına şimdiden siz bakanımıza samimi şükran ve sevgilerimizi sunuyor,çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.

 

Kaynak:

  • Facebook “MATEMATİK ÖĞRETMENLERİ” Grubu
    www.facebook.com/groups/MATEMATIKOGRETMENLERII (33680 üye)
  • Facebook ” Ortaokul Matematik Öğretmenleri Platformu ” Grubu
    www.facebook.com/groups/1787378778220837 (19628 üye)
  • Facebook “Ortaokul Matematik Ailesi” Grubu
    www.facebook.com/groups/ortaokulmatematikogretmenleri (15667)
  • Facebook ” Ortaokul Matematik Öğretmenleri Bilgi ve Dosya Paylaşım Platformu ” Grubu
    www.facebook.com/groups/ortaokulmatematikzumresi (20327 üye)
  • Facebook ” M.E.B. Lise Matematik Öğretmenleri Odası ” Grubu
    www.facebook.com/groups/Lisematematik (18526 üye)
  • Facebook ” LİSE MATEMATİK ÖĞRETMENLERİ PAYLAŞIM PLATFORMU ” Grubu
    www.facebook.com/groups/570425169797638 (13400 üye)
Facebook Yorumları

İlginizi Çekebilir
egitim-her-yerde

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.