Samsun- 15 Temmuz Şehitler İmam Hatip Ortaokulunda İnsan Hakları Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı. Uluslararası İnsan Hakları Günü, 10 Aralık 1948’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin (İHEB) kabul edilmesini anmaktadır. İnsan Hakları Nelerdir? İnsan hakları, ırkı, cinsiyeti, dini veya etnik kökeni ne olursa olsun, doğumdan ölüme kadar her insana ait olan en temel hak ve özgürlükleri kapsar. İnsan hakları arasında yaşam ve özgürlük hakkı, kölelik ve işkenceden korunma, düşünce ve ifade özgürlüğü, çalışma ve eğitim hakkı ve daha pek çok şey yer alır. Ayrım gözetilmeksizin herkes bu haklara sahiptir.
Küçük çocuklar, “insan hakları” terimiyle, insanların tüm insanları eşit kılan bir dizi kural yazdığını bilmelidir.
İlk olarak, Atatürk ve İnsan Hakları” konulu yazı, şiirler, İnsan Hakları Bildirgesinin özeti, İnsan Hakları Günü ile ilgili yazı, İnsan Hakları ile ilgili sözler ve konu ile ilgili çeşitli görsellerden oluşan bilgilendirici bir pano hazırlandı. “İnternet ve İnsan Hakları” konulu yazılar kulüp panosunda sergilendi. Okulumuz Görsel Sanatlar öğretmeni ile işbirliği yapılarak ,“İnsan Hakları İçin Çiz” başlıklı etkinlik düzenlendi,‘’ İnsan Hakları İçin Dans et ’’ etkinliği düzenlendi. Bu yılki İnsan Hakları Günü teması eşitliktir. Eşitlik, eşitsizlikleri azaltmak ve insan haklarını geliştirmek demektir. İnsan Haklarının 1. Maddesi “Bütün insanlar hür, haysiyet ve haklar bakımından eşit doğarlar. Eşitlik ve ayrımcılık yapmama ilkeleri insan haklarının merkezinde yer alır. Buna toplumda en çok etkilenen insanların ayrımcılığına yönelik çözümler de dahildir.
İnsan Hakları savaşçısı olan ve insan hakları ile mücadele eden ünlü sporcumuz Naim Süleymanoğlu’nun hayatını anlatan biyografi türündeki “Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu” film gösterimi yapıldı. İnsan Kimliğinin önemini vurgulamak amacıyla ‘’Benim ismim Benim Kimliğim’’ başlıklı bir pano hazırlandı. Okulumuzdaki öğrenci, öğretmen ve çalışanlar isimlerinin hikayelerini küçük kağıtlara yazdılar ve bir panoda sergilendi. Dünyanın En Büyük Dersi internet sitesinden alınan İnsan Hakları ve Küresel Hedefler başlıklı ders planı öğrencilerin içlerindeki İnsan Haklarını ve Çocuk Haklarını bilme, savunma, sahip çıkma ve 2030 yılına kadar başarmamız gereken Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarıyla arasındaki bağlantıyı kavrayabilmeleri amacıyla işlenmiştir. Derste öğrenciler İnsan Hakları ile ilgili birbirlerine sorular sorup cevaplandırdılar. Sınıf küçük gruplara ayrıldı ve her bir gruba birer adet büyük kağıt ve renkli kalemler dağıtıldı. Öğrencilerden grup olarak birer ağaç çizmeleri ve beğendikleri insan haklarını ağacın dallarına yazmaları istendi. Daha sonra bu ağaca köklerini çizmeleri istendi ve o köklere de insan haklarını geliştiren ve büyüten şeyleri yazmaları istendi. Öğrenciler tahtaya çıkıp ağaçları ve ağaçlarına dahil ettikleri şeyleri arkadaşlarına sundular. Ders sonunda ortaya çıkan ürünler okul panosunda sergilenmiştir. İnsan Hakları başlıklı bir kelime bulutu oluşturdular. Öğrenciler İnsan Haklarının bağımsız, bölünemez ve birbirleriyle ve küresel amaçlarla bağlantılı olduğunu öğrenmiş oldular. Öğrenciler çocuk hakları da dahil olmak üzere insan haklarıyla ilgili örnekler verip, kendi haklarıyla bu haklar arasında bağlantıyı kurabildiler ve kendi haklarına ve insan haklarına sahip çıkmaları gerektiğini öğrenmiş oldular. İnsan hakları bağımsız, bölünemez ve birbirleriyle bağlantılı olan haklardır. Bu, eğer TEK bir insanın bile hakları güvence altında değilse, diğerlerininki de değildir anlamına gelmektedir.