2021-2022 Eğitim ve Öğretim Yılında Alınması Gereken Tedbirler
0

2021-2022 eğitim ve öğretim yılına hep birlikte “merhaba” diyoruz. Hem uzaktan hem de yüz yüze faaliyetlere yönelik eğitimin göstereceği bu yaklaşımı, geliştirmeyi ve uygulama sorumluluğunu alacağımız bir yıl olması bizlere çok katkı sağlayacaktır. Eğitimde tüm tedbir ve senaryolarla hazırlıklı olduğumuz için okullarımızda bir çalışma ekibi ya da yönetim komitesi oluşturulması eğitimin her alanında katkı sağlayacaktır. İmkanlar elverdiği sürece, çalışma ekibindeki personellerin; çeşitli bölümlerin müfredatı, öğretmen eğitimi, bilgi teknolojisi, öğretmen temsilcileri, veli temsilcileri, öğrenciler, uygun olduğunda sektör temsilcileri gibi eğitim sistemindeki veya okul ağındaki farklı unsurları temsil eden; önemli ve çeşitli bakış açıları getirebilecek personellerden oluşmasını sağlayan bir kurul olması elbette farklı alanlarda da katkısını gösterecektir.

1 | Eğitim Her Yerde

(Yukarıdaki şekilde örnek bir okulda “okul girişinde VAKA tespit iş akış şeması verilmiştir. Nisan 2021)

Okullarımızda salgın kapsamında VAKA tepiti için iş akış şeması tüm paydaşlar için etkin kullanılması gerekmektedir. Sosyal mesafe uygulamasının öğrencilerimizde somut bir etki meydana getirebilmesi için açık alanda ve törenlerde gösterilmesi ve etkin olduğu dönemde uygulanmak üzere çalışma ekibi üyeleri arasında sık ve düzenli iletişimi sağlayacak programların geliştirilmesi çok fayda sağlayacaktır. Okullarımızda ilk başta temel ağ yapısı güçlü sağlanması gerekir ki dış ağ ilişkileri de etkin sonuçlar meydana gelsin. Bu sebeple dış iletişim sistemi geliştirilmeli, eğitim stratejisinin yürütülmesini desteklemek için önemli destek gruplarının aktif yürürlükte olması gerekmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliği ile gerçekleştirilen online kontrol sistemi her ne kadar kritik kontrolleri güçlü sağlasa da anında müdahale işlemleri okulda etkin bir şekilde  gerçekleştirilmesi için okulun bu iletişim kanalları sadece salgın kontrolü için kullanılmalıdır.

Okul yöneticilerinin İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin onayından sonra Halk sağlığı yetkilileri ile koordinasyon mekanizmaları oluşturmalı böylece eğitim hareketleri eş zamanlı olacaktır. Bu işbirliği sağlanarak halk sağlığı hedef ve stratejilerinin geliştirilmesi sağlanacaktır.Yapılan çalışmalar sonucunda örneğin; öğrencileri, velileri, öğretmenleri ve personeli sosyal mesafenin gerekliliği konusunda temel eğitimler hafta 2 ders olarak verilmelidir.

3 | Eğitim Her Yerde

(Yukarıdaki tabloda 18-27 Mart 2020 tarihinde COVID 19 salgın sürecine ilişkin okul içerisinde yapılacak öncelikler ve sonuçlar verilmiştir.)

Çocuklar arasında en çok görülen davranışlardan biri de maske değişikliğidir. Çocukların aralarında maskelerini kesinlikle değiştirmemeleri gerekiyor. Bunun kontrolünü okul yöneticilerinin yapması yerinde bir eylem olacaktır. Velilerinde de özellikle evlerinde kronik hastalığı olan, aşısız, risk grubundaki kişiler, okula gelip giden çocuklar ile aile büyüklerini karşı karşıya getirmemeleri son derece büyük önem taşımaktadır.

Ülkemizdeki öğretmenlerin illere göre farklılık göstermekle birlikte %70- % 75 aşılandığını, kantin görevlisinden temizlik personeline, öğretmenine, müdürüne, yöneticisine kadar herkesin salgına karşı tüm tedbirleri güçlü alması gerekmektedir. Hem kendi hem de öğrencilerimizin sağlığı açısından okulumuzun belirlemiş olduğu günlerde en azından PCR testinin hem bizlerin hem de okul güvenliği açısından değer sağlayacaktır.

Pandemi süreci ile birlikte birçok öğretmenimiz uzaktan eğitim modelleri ve araçlarıyla tanıştılar. Derslerimizde etkileşim için değişkenlik ve fırsat sağlamasından dolayı online öğrenmeyi de içermesi gerekir. Öğretmenlerimizin doğrudan yönlendirme veya bireysel öğrenebilmeleri için rehberlik yoluyla; öğrencilerin yeni durumda öğrenmelerini etkili bir şekilde yönlendirip desteklemeleri için rollerini ve beklentileri ders içinde belirtmemizin sınıf içi uyumu da sağlayacaktır.

Yeni eğitim ve öğretim yılında da öğretmenlerin rolü, öğrenme deneyiminin başarısı için, okulların fiziksel ortamından veya teknolojik altyapısından  daha önemli olacaktır. Okulların sağladığı zaman ve mekanla birlikte internetten öğretim öne çıktığında öğretmenlerin rolü  hep daha artacaktır. Bu dönemde yüz yüze eğitim gerçekleştirilirken eğitim teknolojilerini de göz önünde bulundurmamız, akıllı tahta üzerinden EBA’da hem kendi içeriklerimizi hem de diğer materyalleri öğrencilerimize etkinlik yoluyla paylaşmamız gerekmektedir. Doğrudan öğretim ya da kendi kendine öğrenme sürecinde, eş zamanlı veya eş zamansız noktalarda sağlanan rehberlik yoluyla, öğretmenin rolü öğrencileri yönlendirmek için temel esas olarak hedeflenmelidir.

Öğretmenlerin uzmanlık kapsamında iş birliğini kolaylaştırmak ve kaynaklara ve çevrimiçi platformlara erişimlerini sağlamak özelliklede şu süreçte önem arz etmektedir. Böylelikle hızla gelişen teknolojiler ve eğitsel-sosyal ihtiyaçlardan haberdar olmalarına kolaylık sağlamaktadır. Pandemi sürecinde çeşitli projeler ve etkinliklerle birlikte farklı öğretim yöntemleriyle çevrimiçi öğrenmeyi destekleyebilmeleri önemli bir fırsat olacaktır. Okullar ve üniversiteler arasında ortaklıklar kurmak, öğretmen ve ailelere yeterli mesleki gelişimi sağlamak için bölgelerin ve okul sistemlerinin verimliliği için çalıştaylar hayat boyu eğitim kapsamında düzenlenmelidir.

Telafi eğitim programlarının sürecinin devam edeceğini biliyorduk.81 il kapsamında telafi eğitimlerinin her kademedeki öğrencinin okula uyumu ve sosyal faaliyetler ile kendini ifade edebilmesi açısından bu dönemde çok fayda sağlayacaktır. Özellikle de salgın psikolojisinin olumlu yöne çevrilmesiyle doğal afetler ile ilgili bilinçlendirme programlarının düzenlenmesi, AFAD, KIZILAY ve Emniyet Genel Müdürlüklerinin Trafik Eğitimini hem uygulamalı hem de simülasyonlu olarak tüm paydaşlara aktarmasının “toplum bilinçlendirme” kapsamında önemli farkındalığı sağlayacaktır.k 11094021 brosur3 Sayfa 2 | Eğitim Her Yerde

Okulların Açılması, Ara Tatil ve Yarıyıl Tatili

Birinci dönem, 6 Eylül 2021 Pazartesi günü başlayıp 21 Ocak 2022 Cuma günü sona erecektir.

2021-2022 eğitim ve öğretim yılında okul öncesi eğitim ile ilkokul 1. sınıfa başlayacak öğrenciler için geçtiğimiz hafta 31 Ağustos-3 Eylül 2021’de uyum eğitimleri gerçekleştirilmiştir.

Takvime göre, 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında, ders zili 6 Eylül’de çalacak. Birinci dönem ara tatili 15-19 Kasım arasında olacaktır.

Yarı yıl tatili 24 Ocak-4 Şubat’ı kapsayacaktır.

2. dönem ara tatili 11-15 Nisan’da olacak. Karneler 17 Haziran 2022’de dağıtılacaktır.

Ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5. sınıfları, ortaöğretim kurumlarının hazırlık ve 9. sınıfları ile pansiyonda kalacak öğrencilere yönelik okul hakkında bilgilendirme, akademik ve mesleki gelişimlerini destekleme, yeni girdikleri eğitim ortamına kısa sürede uyum sağlama amacıyla gerekli rehberlik çalışmaları yapılacaktır. Sosyal etkinlik ve kulüp derslerinde virüs salgınında öğrencinin kendi farkındalığının belirlenmesine dönük etkinliklerin yapılması hem okul uyumu hem de aile içi geçimine de pozitif katkı sağlayacaktır.

COVİD 19 kapsamında alınması gereken önlem ve tedbirler doğrultusunda öğrenci, öğretmen ve velilerin bilgilendirilmesinin her şekilde sağlanması eğitim – öğretim sürecimizin olumsuz etkilenmesine engel olacaktır.

Sefa Sezer

İngilizce Öğretmeni

Facebook Yorumları

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.