1. Anasayfa
  2. Bilgi Bankası

AYT Dil Sınavına Nasıl Hazırlanılmalıdır?


0

YKS DİL SINAVINA NASIL HAZIRLANILIR?

YKS dil sınavı İngilizce; liselerde yabancı dil bölümünde okuyan ve üniversitede yabancı dil bölümlerini tercih etmek isteyen öğrencilerin girdiği 80 soruluk bir sınavdır. Sınav genel olarak gramer bilgisi, kelime, cümle tamamlama, çeviri, paragrafta anlam, anlamca en yakın cümle, paragraf tamamlama, anlamca uygun olmayan cümleyi çıkarma, durum, diyalog gibi bilgileri ölçmeye yöneliktir.

Değişen sınav sistemiyle birlikte TYT den alacağınız puanın %40’ı, dil puanının ise %60 ı alınarak puanınız hesaplanacaktır. TYT de tahmini olarak Türkçe:%13,3, Matematik:13,3 Fen:6,7 Sosyal:6,7 olarak dil öğrencisini etkileyecektir. İlk sınavdan ne kadar yüksek puan alırsanız bu durum size avantaj sağlayacaktır. Temelde dil sınavında başarı sağlamak için nasıl ders çalışacağını bilmek çok önemlidir. Bu yüzden TYT’’ni de kapsayacak bir ders çalışma programı hazırlayarak işe başlayabilirsiniz.

YKS DİL SINAVINDA OKUDUĞUNU ANLAMAK?

Dil sınavı genel olarak okuduğunu anlamaya yönelik bir sınavdır. Sınava hazırlık süresince kitap okumak sizin için olmazsa olmazdır. İngilizce kitaplar okumak demek İngilizceyi daha rahat anlamanızı, yeni kelimeler öğrenmenizi,  gramer yapılarını ve kullanılış biçimlerini görmeniz açısından çok önemlidir. Kitap okurken ise anlamını bilmediğiniz kelimeleri, kelime defterinize not etmeniz bilgilerin kalıcılığı açısından oldukça önemlidir. (Sakın hala bir kelime defteri oluşturmadım demeyin.)

Peki ne tarz kitaplar okumalıyım? Bu tamamen sizin ilgi duyduğunuz konular olmakla birlikte 1-2 sayfalık okuma parçaları, hikâyeler de olabilir. Hem çok fazla sıkılmazsınız hem de çok fazla kelimeyle tanışmanız açısından hikâyeler size yarar sağlar. Bunun yanında özel olarak dil sınavı için hazırlanmış hikâyeler de vardır. Burada okuduğunu anlama becerisi kazanmanız, kelimelerin farklı kullanım alanlarına dikkat etmeyi ve bunları not etmeyi unutmayın.

YKS DİL SINAVINDA KELİME BİLMEK ?

Kelime bilmeniz sınavda başarılı olmanızın anahtarıdır. Eğer kelime, kelimenin kullanım alanlarını bilmezseniz soruyu doğru cevaplamanız zorlaşacaktır. Düzenli olarak kitap okuyan ve kelime defteri olan bir öğrenci kelimelerin anlamı konusunda sorun yaşamayacaktır. Dil sınavı için kelime öğrenme yöntemleri nelerdir? Bu konuda çok fazla yöntem deneyebilirsiniz. Ama asıl önemli olan size en uygun olan yöntemi bulmak nasıl her yiğidin yoğurt yiyişi varsa her öğrencinin de ezber yöntemi farklıdır.

İlk yöntem olarak ezber yapabilirsiniz. Dil sınavlarında sıklıkla kullanılan kelimelerin bir listesini bulup, bunları tek tek ezberleyebilirsiniz. Burada asıl yapmanız gereken her kelimeyle ilgili en az 5 cümle kurmanızdır. Sadece ezberleyip geçeceğiniz kelimeler size uzun vadede fayda sağlamayacaktır.

İkinci yöntem ise yapışkan kâğıtlar kullanmaktır. Biz biliyoruz ki bir kelimeyi ne kadar çok görür onunla ilgili ne kadar cümleyle karşılaşırsak o kelime o kadar kalıcı olacaktır. Bunu sağlamada yapışkan kâğıtlar en büyük yardımcınızdır. Karıştırdığınız kelimeleri, yeni öğrendiğiniz kelimeleri ve anlamlarını veya onunla ilgili bir cümleyi not edip çalışma masanıza, yatak başlığınıza ya da sürekli görebileceğiniz yerlere asabilirsiniz. Kelime defteri tutmak benim çok sevdiğim bir yöntemdir özellikle bu defteri renkli hale getirirseniz kendinize mini bir sözlük yaratabilirsiniz. Bu defterin sürekli yanınızda olması bitmek bilmeyen trafik çilesinde size arkadaşlık edecektir. Kelime defterine anlamını bilmediğiniz tüm kelimeleri not etmeyi sakın unutmayın.

YKS DİL SINAVINDA GRAMER BİLMEK?

TYT dil sınavı için Gramer bilgisi olmazsa olmazlarımızdandır. Öncelikle gramer konularını çalışarak kısa sürede tamamlayın. Bu çalışmayı yaparken verim almanızı sağlayacak en etkili yöntem karşılaştırmalı çalışmaktır. Örnek vermek gerekirse geçmiş zamanın gelecek zamandan farkları nelerdir? Yardımcı fiilleri nelerdir? Bu gibi sorulara cevap arayarak, tablolar yaparak çalışmak daha verimli olacaktır. Bu yöntemle konuları bitirdikten sonra bol bol soru çözmeniz gerekmektedir.

Bunun dışında 80 soruluk denemeler çözerek de kendinizi test etmelisiniz. Bu şekilde zorlandığımız konuları daha kolay tespit edip o konulara ağırlık vermemiz mümkün olacaktır.

 

Başarı, Çoğunlukla, Ötekiler Pes Ettikten Sonra da İpe Asılıyor Olmaktır!

William Feather

 

Not: YKS sınavın genel adı olup AYT(Alan Yeterlilik Testi) alana özel soruları içermektedir. Öğrencilerin anlaması için YKS dil sınavı olarak alınmıştır.

Facebook Yorumları

REHBER ÖĞRETMEN/EĞİTİMCİ

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.