1. Anasayfa
  2. Değerlendirmeler

Başarı Ne Değildir?

Başarı Ne Değildir?
0

Değerli dostlar, etrafımıza şöyle bir baktığımızda, gazeteleri, televizyonları ve sosyal medyayı incelediğimizde başarı olarak bizlere sunulan nedir? Ben de şu sorularla başarıyı takdirinize sunuyorum:

1- Başarı, çok para kazanmak mıdır?
2- Başarı, ünlü bir sporcu, sanatçı, manken olmak mıdır?
3- Başarı, hiçbir özelliğimiz olmamasına rağmen kamuoyunun tanıdığı bir kişi olmak mıdır?

Diyorum ki başarı anlayışını yukarıdaki sorularla açıklamak mümkün değil. Ben başarıyı hedeflerini gerçekleştirmek olarak tarif ediyorum. Bilmem katılır mısınız? Benim asıl anlatmak istediğim ise günümüzdeki başarı anlayışı veya yine günümüzdeki yaygınlaşan, kabul gören başarı algılaması!  Amaç ve araç karışıyor, başarı emek vermektir. Her bireyin kendi kapasitesi, şartları, yetenekleri çerçevesinde belirlediği hedef için emek vererek en iyi olma çabası başarının ta kendisidir. Hem anne-babalar, hem yakın çevre etki altında kalarak genç bireye yanlış bir başarı hedefi gösterirler ise, sonucun hüsran olması kaçınılmaz olur.

Bireyler etki altında kalmadan tabi ki kendilerini geliştirebilirler! Geliştirmelidirler de; Ancak herkes sadece gelişerek Maradona, Oktay Sinanoğlu gibi zirveye ulaşamaz. Doğuştan gelen yetenekler, çalışma ve doğru tercihlerle birleştiğinde başarı yani öne çıkma, iyi olma ihtimali yüksektir. Bu çerçevede benim önerim şudur: Başarı anlayışı gerçeklerden uzak hedefler olmamalı. Bireyler kendi şartlarında, kendilerine en uygun mesleklerde, kendilerini sürekli geliştirerek ”EN İYİ” olabilirler. Böylece zaten yeteri kadar para ve yeteri kadar ün de, gelir kendiliğinden.

Her ünlü, her parası çok olan başarılı değildir. Başarı bir süreçtir. Başarı bir yolculuktur. Başarılı olunan meslek terzilik de olabilir. Tiyatro Sanatçılığı olabilir, Makine Teknisyenliği de.Meslek Liselinin Kariyer Yolu ”adlı kitabımda meslek seçimini etkileyen hususlar arasındaki ilişkiden şöyle bahsedilmektedir. Birey, taşıdığı yeteneklerine yönelerek ve onları göz önünde bulundurarak bir eğitim tercihinde bulunmaktan daha çok, sosyal çevrenin gerek kendisinden beklediklerine gerekse mevcut normlara uygun hareket etmek zorunda kalmaktadır. Bunun yanı sıra, almak istediği eğitimi, dolayısıyla bu eğitim sonrasında elde edeceği meslek için tercihini de belirlerken sosyal çevrenin baskısını hissetmektedir (Erkal, 1998: 115). . Meslek seçimi kişinin sosyal statüsü, geliri, arkadaşları ve hatta öz kimliğinde çarpıcı olarak belirleyici olabilir (Kuzgun, 1995: 48). Bu nedenle, kişilerin ilgileri, becerileri ve kişiliklerine uygun mesleklere girmesi meslek başarıları ve iş tatminleri için çok önemlidir. Dolayısıyla meslek seçimini etkileyen faktörler, bu konuda üzerinde incelemeler yapan araştırmacıların önem verdikleri konulardan biri olmaktadır.”

Önemli olan doğru meslekte, en iyi olmak için kendini yenilemek ve geliştirmektir. Kişilerin ilgileri, becerileri ve kişiliklerine uygun mesleklere girmesi meslek başarıları ve iş tatminleri için çok önemlidir. Ancak para şöhret o kadar çok ön plana çıktı ki. Bu ön plana çıkış insanların anlamsız ihtiraslarını ortaya çıkarıp onları yanlış tercihlere sürüklemektedir. Tesadüfen paraya ve şöhrete kavuşanlar da boş bir çuval gibi devrilip yok olup gitmektedirler.

Değerli dostlar başarıyı doğru anlamak, doğru algılamak çok önemli. Hayat karşılaşılan olaylarla değil, karşılaşılan olaylara gösterilen tepkilerle şekillenir. Hayatımızda emeğe dayalı, hak ettiğimiz başarıların hep olması dileği ve umudu ile…
22 0.png1 | Eğitim Her Yerde

 

 

 

KAYNAKLAR

ERKAL, Mustafa; Sosyoloji: Toplumbilimi, İstanbul, 1998.

KUZGUN, Yıldız; Meslek Seçimi Kılavuzu, İstanbul, 1995.

ASLAN, Mustafa, Meslek Liselinin Kariyer Yolu, İstanbul,2014

 

Facebook Yorumları

Teknik Eğitim Fakültesi mezunu ,33 yıllık eğitim yöneticisi, Farklı platformlarda yazılar yazar, "Meslek Liselinin Kariyer Yolu" ve "Eğitimcinin Penceresinden" adlı kitapların yazarı. MstfAslaN Okuyan, düşünen, sorgulayan ve üreten bir "EĞİTİM UZMANI",bir yazar.MstAslN

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.