1. Anasayfa
  2. Makaleler

Başarılı Bir Online Video Mülakat Geçirmeniz İçin İpuçları

Başarılı Bir Online Video Mülakat Geçirmeniz İçin İpuçları
0

Karantina günlerinde mecburiyetten şirketler işe alım süreçlerini online video mülakat süreçleri ile yönetmek zorunda kaldı. İlk başlarda alışkanlıklardan sıyrılarak bu yeni duruma uyum zor gelse de kısa sürede yeni durumun fırsatlarını fark ederek uyumlandılar. Yeni koşullar süreci çok daha kısaltmış evden/ofisten çıkmadan adaylara ulaşma imkanı sağlamıştı. Ayrıca aynı anda onlarca kişi ile görüşme yapılmakta idi. Online video mülakatların hayatımızda çok daha fazla yer almaya başlayacağının altını çizmeliyiz.

Peki uzaktan video mülakat süreçlerinde nelere dikkat etmeliyiz neler yapmalıyız?

1. Bağlantıda kalın

Öncelikle internet üzerinden yapacağınız mülakat öncesinde mutlaka teknik kontrollerinizi yapın. İnternet bağlantınızından, bağlantı hızınızdan ve bilgisayarın teknik olarak sizi yarı yolda bırakmayacağından emin olun. Ses ve görüntü ayarlarınızı yapın. Görüntü kalitesinde sıkıntılar yaşamanız görüşmenin yarıda kesilmesine neden olabilir. Bu sıkıntıları giderebilmek için öncesinde bir arkadaşınız ile deneme yapmak size yardımcı olabilir. Nasıl göründüğünüzü, görüntü ışık netliği, ses netliğini test edebilirsiniz.

2. Randevunuza erken gidin

Görüşme saatinizden en az 5 dakika önce online olun ve karşı tarafın sizi aramasını bekleyin. Bu sırada görüşme yapacağınız kişiyi listenize eklemeyi unutmayın. Böylece görüşme öncesinde vakit kaybının önüne geçmiş olursunuz.

3. Görüşmecinizi ve şirketi araştırın

Görüşmeyi yapacağınız kurum ve kişi hakkında bilgi toplayın, aranan pozisyonun nitelikleri üzerine çalışın özellikle her satırı tekrar tekrar okuyun.

4. Çevresel Koşullar

Görüntülü görüşmede seçtiğiniz mekan çok önemli. Sessiz bir ortam seçin. Evde görüşmeyi gerçekleştiriyorsanız, evi paylaştığınız kişilerin mülakatta olduğunuzun bilinmesini sağlayın ve sessiz olmaları konusunda uyarın. Görüşmenin yapılacağı odada evcil hayvanınızı bulundurmayın. Davetsiz misafirler kapı zilinizi çalabilir bu yüzden önceden kapı zilinizi iptal edebilirsiniz. Ayrıca tıpkı bire bir görüşme de olduğu gibi cep telefonunuz kapalı ve ev telefonunuzun kablosunun çekili olduğundan emin olmayı ihmal etmeyin. Görüşmeyi gerçekleştirdiğiniz mekanın düzenli olması dikkat edilmesi gerek bir başka nokta. Mümkün oldukça mülakata katılanların dikkatlerini üstünüzde toplamaya özen göstermelisiniz. Arka planın sade olması, dikkat çekici unsurları olmaması görüşmede size odaklanılmasını sağlayacaktır. Özellikle görüşme araçların arka fon uygulamaların ciddi riskler içerdiğini düşünerek bunlardan kaçının.

5. Kıyafetlerin Uyumu

Diğer bir konu ise giyim tarzınız. Mülakat için sadece gömlek ve kravat giymek risk almak demektir. Altınızda rahat bir pijama veya eşofman kalmasını isteyebilirsiniz ama unutmayın ki ayağa kalkmanız gerekebilir. Bu yüzden sadece görünen yerler için değil bir bütün olarak online video mülakat sürecindeki giyiminize dikkat etmeyi göz ardı etmeyin.

6. Online Video Mülakat Sırasında iletişimde kalın göz kontağı kurmaya çalışın.

Belki de online görüşmelerin en zor yanı görüştüğünüz kişinin doğrudan görüntüsüne değil kameraya bakmayı başarabilmek. Kameraya baktığınızda doğrudan göz kontağı kurmuş olursunuz. Aksi halde ekrana bakarsanız göz kontağını kaybedersiniz. Görüşme sırasında ellerinizi çok fazla kullanmayın. Kamera önünde kullanacağız hızlı el hareketleri ekranda titreşim olarak gözükebilir ve karşı tarafın size olan ilgisini dağıtabilir. Ellerinizi rahat bırakarak kullanmamayı deneyebilirsiniz.

Görüşme sırasında yanınızda özgeçmişinizi bulundurun. Hatta konuşacaklarınızı ana başlıklarda özetleyerek, küçük notlar halinde yanınızda bulundurabilirsiniz. Buna ek olarak su ve not kağıdı da bulundurmakta fayda var. Aksi takdirde bir şeyleri not almak zorunda kaldığınızda ayağa kalkarak kağıt kalem aramak zorunda kalabilirsiniz. Bütün bu unsurlara dikkat ederseniz, online video mülakatınız sürecinde kendinizi biraz daha rahat ve güvenli hissettiğinizi fark edeceksiniz. Online video mülakatlarınızda size bol şans dileriz!

Facebook Yorumları

Süreç geliştirme, iş ve sistem analizi uzmanı olan Mitat ÖZDER, 30 Ağustos 1971 tarihinde Ankara'da dünyaya geldi. Sırasıyla Kadırga İlköğretim Okulu, Mahmut Paşa Orta Okulu ve Vefa Lisesinde İlkokul,ortaokul ve lise öğrenimlerini tamamladı. Üniversite tercihini İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümünü olarak yapan yazarımız halen Erzurum Üniversitesinde Sosyoloji eğitimi görmektedir. Okyanus Akademi ve Elmi Akademi kurucusu tüm Türkiye genelinde yapılan anaokulu ve ilkokul öğrencilerin katıldığı "Sende Bir Oyuncak Tasarlarmısın" adlı yarışmanın fikir mimarı ve düzenleyicisi olan Mitat Özder, lise yıllarında başladığı amatör yazarlığa devam etmekte aynı zamanda profesyonel öğrenci koçu, kariyer gelişim uzamanı olarak kişisel bloğunda yazılar yayınlamaktadır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.