1. Anasayfa
  2. Değerlendirmeler

Başka Bir Ders Mümkün Mü?


0

 

futuristozgelecegi | Eğitim Her Yerde21.yüzyıl öğrencileri şu an nerede olduklarından çok, gelecekte kendilerini nasıl bir dünya beklediği ve bu dünyaya nasıl adapte olabilecekleri ile ilgileniyorlar. Belki yıllar sonra insanların iş başvurularında özgeçmişleri yerine, öz gelecekleri istenecek. Bu nedenle eğitim, kişinin hayata uyum sağlama yeteneğini artırma işi olmalıdır.

Hangi yüzyıl olursa olsun bilgi ne zaman burnumuza dayatılmışsa ,biz hep o bilgiden kaçmak istedik. Öğrencilerde öğrenmenin gerçekleşebilmesi için, işlediğimiz derslerin doğal bir akış içinde mutlu deneyimlere dönüşmesi gerekir. Çünkü insanlar mutlu anılarını hiçbir zaman unutmak istemez.Öğrencileri bilgi yığınlarına boğmak, test odaklı ve sınav sonuçlarına göre değerlendirmek yerine ;onların problem çözme becerilerini ,araştırma becerilerini ,düşünme becerilerini geliştirebilecekleri ve öğrendikleri bilgiyi yaşam becerilerine dönüştürebildikleri alanlar yaratmak gerekir.

Peki amacına yönelik, etkin dersleri nasıl hazırlayabiliriz?

Öncellikle öğretmenlerin etkili ders planları hazırlayabilmeleri için, öğrenmeye hevesli olmaları ve bir takım eğitimleri almış olmaları önemlidir.Eğer bir öğretmen  STEM Eğitimi, Oyunlaştırma, Hikaye Anlatıcılığı ,Eğitimde Teknoloji , Felsefe Eğitimi ve Düşünme Becerileri vb… gibi çeşitli eğitimler almışsa, dersleri renklendirmesi ve çeşitlendirmesi hiç zor olmayacaktır. merak | Eğitim Her Yerde

Eğitim programlarındaki  ders kazanımlarına uygun ,STEM mühendislik tasarım prosedürünü kullanarak ,etkili STEM planları hazırlayabilirsiniz.

Düşünme becerileri ile öğrencilerde  ardıl ve eşzamanlı düşünmeyi geliştirebilirsiniz. Öğrencilere planlama yapmayı öğreterek, beyinde bilgileri doğru çekmecelere yerleştirmesi ve gerektiğinde çıkartıp kullanmasını  sağlayabilirsiniz.

Hikaye anlatıcılığı ile bir çok konuyu hikayeleştirebilir ve storyboard üzerinde konuyu çizimlerle, resimlerle somutlaştırabilirsiniz.

Oyunlaştırma ile oyun elementlerini gerçekte oyun olmayan bir ortamda kullanarak, dersleri çok eğlenceli bir hale getirebilirsiniz.

Öğrencilere felsefe yapmayı öğreterek, okudukları kitapları ,izledikleri bir filmi sorgulamaları ve çıkarımda bulunmalarına yardımcı olabilirsiniz.

Her gün değişen ve gelişen teknolojiye uyum sağlamak ve teknolojiyi doğru kullanmayı öğretmek için ; yeni uygulamaları keşfedip ,derslerinize bu uygulamaları entegre edebilirisiniz.

Farklılaştırılmış Öğretim ile  öğrencilerin yetenek seviyelerine  göre öğrenme ortamları yaratabilirsiniz.

Okullarınızda eğer imkanlarınız uygunsa doğa çalışmaları yapabilir ,onlara ekolojik çevreyi keşfederek, öğrenmelerine yardımcı olabilirsiniz.

ÖZETLE…

Biz öğretmenler istedikten sonra alışa gelmiş, tek düze ,öğrencinin hemen öğrendiği ve hemen unuttuğu dersler yerine ;

akılda kalan ,yaşam becerilerine dönüşen ve bilgiyi içselleştiren dersler hazırlamak gerçekten mümkün.

21. yüzyılda öğrenciler bir başka ise, derslerin de bir başka olması kaçınılmazdır.

 

Füsun AĞAOĞLU

SINIF ÖĞRETMENİ

Facebook Yorumları

İlginizi Çekebilir
Nisa Altıntuğ

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.