“British Science Week” Gözlemlerim
0

Geçtiğimiz hafta Galler’de bulunan Aberystwyth Üniversitesi’nde düzenlenen “British Science Week” etkinliğine katıldım. Britanya Bilim Kurumu (British Science Association) tarafından her yıl üniversiteler ve okulların katılımı gerçekleştirilen bu etkinlikler bu yıl 9-18 Mart tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Aberystwyth Üniversitesi’nde 13-15 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen etkinliğe orta ve batı Galler bölgesinden okullar katıldı. Ülkemizdeki bilim şenliklerinden farklı olarak burada sergilenen çalışmalar etkinlik amacıyla üretilmemiş olup yıl içerisinde yapılan çalışmaların bir yansımasını oluşturuyor.

Aberystwyth Üniversitesi, üniversite öğrencileri ile orta okul ve lise öğrencilerinin beraber yer aldığı projeleri yıl içerisinde sürdürüyor ve bu projelerin ürünleri ya da sunumları da “Bilim Haftası” etkinliğinde bu çalışmalara katılmak için yeterince büyük olmayan ancak bir sonraki eğitim öğretim yılında katılma ihtimali olan öğrencilere ulaştırılıyor. Böylece minik öğrenciler ilgi alanlarına göre bir çalışmaya katılabilmek için bir yıl önceden bazı bilgilere ulaşmış oluyorlar.

Gelelim benim gözlemlerime, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu olarak benim gözlemlerim kodlama ve robotik üzerine yapılan çalışmalarla sınırlı kaldı aslında. Bilgisayar Bilimleri bölümünün stantlarında birden fazla konuda gerçekleştirilen çalışmalar öğrencilerle buluşturulmuştu.

Kodlama ve Robotik Eğitimi

Aberystwyth Üniversitesi Bilgisayar Bilimi bölümü orta okul ve lise seviyesindeki öğrencileri lisans öğrencileri ile bir araya getirerek kodlama eğitimi programı yürütüyor. Bu kapsamda ülkemizde de yaygın olarak kullanılan Scratch, Arduino ve Rasberry Pi kullanılarak çeşitli projeler yürütülüyor.

Kodlama eğitimi konusunda bilgisine başvurduğum Dr. Shaw ve ekibinin çalışmalarının detaylarını önümüzdeki günlerde daha detaylı şekilde aktarmaya çalışacağım ancak kaba bir şekilde bahsedecek olursak;

  • Kodlama eğitimi kapsamında Bilgisayar Bilimi öğrencileri ortaokul ve lise öğrencileri ile bir araya gelerek onlara rehberlik ediyorlar.
  • Temelde programlama dili eğitiminden ziyade programlamaya uygun düşünme mantığı Scratch’ın blok kodlama mantığı kullanılıyor.
  • Robotik çalışmalarında hazır kitler ile yine düşünme mantığı üzerinden başlayan çalışmalar ilerleyen süreçte Arduino ve Rasberry Pi ile uyumlu sensörler kullanılarak geliştirilen çalışmalara dönüştürülüyor.

Elbette yapılan robotik çalışmaları bize çok tanıdık geliyor. Aberystwyth Üniversitesi’ndeki sergide gördüğüm bazı çalışmalar ise şöyleydi; örneklerini sıkça gördüğümüz modellerden çizgi takibi ve engelden kaçınma ile yol bulan robot, Engelden kaçınan temizlik robotu, Arduino tabanlı olarak yeniden düzenlenmiş geleneksel dokuma tezgahı, hareket takibi gerçekleştirerek tren yollarında trafiği düzenleyen yönetim sistemi “Bilim Haftası”’nda sergilenen bazı örneklerdi.

Ancak öğrencilerin ilgisini çekmesi için hazırlanan stantlarda sadece yıl içerisinde üretilen projeler değil, üniversitenin dahil olduğu projelerde yer alıyordu. Bu projelerden en ilginci ise Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) önümüzdeki yıllarda Mars’a göndermeyi planladığı ExoMars Rover keşif robotunun bire bir modeliydi.

Önümüzdeki günlerde kodlama eğitimini gerçekleştiren ekipler bir araya gelerek çalışmaları hakkında daha fazla detayı sizlere ulaştırmaya çalışacağım.

Facebook Yorumları

İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.