1. Anasayfa
  2. Değerlendirmeler

Çocukça Bir Felsefe Hikayesi: Sonya’nın Tavukları

Çocukça Bir Felsefe Hikayesi: Sonya’nın Tavukları
0

Sevgili Okurlar, bir önceki yazımda Çocuklar İçin Felsefenin kazanımlarından bahsetmiş, günümüz şartları düşünüldüğünde bu kazanımların çocuklarımız için önemsenmesi gereken unsurlar olduğunu ifade etmiştim.

Bu kazanımları tekrar hatırlayacak olursak, çocuklarımız için felsefe demek eleştirel düşünme becerileri, iş birliğine dayalı öğrenme, fikirlere değer verme ve özen gösterme, ve de yaratıcı düşünme demek. Aslına bakıldığında bu kazanımların her biri 21. Yüzyıl koşulları düşünüldüğünde donanımlı nesiller yetiştirme kaygısı taşıyan her toplum bir için bir gereksinim efendim.

Bu kazanımları öğrencilerine kazandıracak olan öğretmenlere başka bir değişle uygulayıcılara büyük iş düşüyor. (Bir önceki yazımda öğretmenin yapması gerekenleri de açıklığa kavuşturmuştum.)

felsefe

Şimdi güzel bir eserle devam edelim. 2015 yılında yayınlanan çocuklar için yeşil kitaplar kategorisinde yer alan ve Türkçe’ye çevirisi 2018’in geride bıraktığımız çeyreği içerisinde gerçekleşen bir kitap:

Sonya’nın Tavukları

Bu kitap çocuklara sevgiyi, özveriyi, sorumluluğu anlatması ve hayatı resmetmesiyle kıymetli bir eser. Biz bu kitabın felsefi yönlerini ele alacağız.

Bir örnekle başlayalım:

Ailesinin ona üç güzel civcivi hediye etmesi ve bakımı ile ilgili tüm sorumluluğu o’na vermesi ile başlıyor hikaye. Zamanla civcivler küçük kızın özverili bakımıyla büyüyerek üç güzel tavuğa dönüşüyor.

Günün birinde tilki, tavuklardan bir tanesini kümesten götürüveriyor. Seslere uyanan küçük kız telaşla kümese doğru koşarken, tavuklardan bir tanesini göremiyor ve ailesine haber veriyor.

Tavuklarından bir tanesini kaybeden küçük kız ağlamaklı bir şekilde babasına:

‘’Onu kim almış olabilir? Bir tilki mi? Peki onu öldürmüş müdür?  diye soruyor.

‘’Ama bu hiç de adil değil!’’

‘’Şşşt’’ demiş babası. ‘’Sana adil görünmeyen bir başka canlı için çok normal bir şey olabilir. Hayatını devam ettirmek için yaptığı sıradan bir şey’’

Bu kısa kesit çocukları adalet kavramı üzerinde düşünmeye sevk ediyor. Acaba hangisi daha adil?

Haklı ile haksızın ayrıştırıldığı adalet kavramında, haklı olan diğer canlılar gibi yaşam döngüsünü devam ettirmek zorunda olan tilki mi? Yoksa evinden, rızası olmadan gözü gibi baktığı tavuğu alınan Sonya’mı?

Haksız olan, onarılmış bir kümeste açık kalan bir yerden tilkinin girmesine sebebiyet veren aile mi? Yoksa tüm sorumluluğu üstlenen ve bu açığı göremeyen Sonya mı? Veya tilki mi?

Tüm bu sorular çocukların eleştirel düşünme ve sorgulama noktasında felsefi düşünme becerilerine katkı sağlıyor efendim.

Bu güzel eser bana Muğla’da sürdürülebilir yaşam, ekoloji, çevre konularında ilham verici kitaplar yayınlayan küçük ve bağımsız bir yayınevinden geldi. Minik bir zarf içerisinde üç yerel tohum da hediyesiydi.

Bu güzel eser ile çalışmak isteyen meslektaşlarım, kitabı ilgili adresten temin etmeyi düşünebilir.

Esenlikle…

Facebook Yorumları

Tolga Yazıcı, 1992 yılında İstanbul'un Fatih ilçesinde doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul’da kolejde tamamlamıştır, lisans eğitimini ise İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği alanında tamamlamıştır. 2015 yılında Boğaziçi Üniversitesi & İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji iş birliği ile gerçekleştirilen Sınıf Öğretmenliği Gelişim Programı’nı 2015-2017 arasında uzmanlık ünvanıyla bitirimiştir. Yüksek lisansını İstanbul Aydın Üniversitesi' İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Programı üzerine yapan Yazıcı, “Yankılı Okuma (Eko Okuma) Stratejisinin Kullanımının İlkokul 3. Sınıf Öğrencilerinin Okuma Düzeyini Geliştirmeye Etkisi” adlı çalışması ile mezun olmuştur. 2014 yılından itibaren özel bir eğitim kurumunda Sınıf Öğretmeni olarak görev yapmakta ve 2020'den itibaren Eğitim Yöneticileri Uzmanları Derneği (EYUDER) çatısı altında faaliyet gösteren Türkiye'nin en büyük akredite programı olan Geleceğin Okulu Akreditasyon Programı'nda İstanbul İl Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Kolektif yazar grubuyla yazdığı STEM Eğitimi Uygulamaları-I, Eğitim Her Yerde Seçkileri adlı kitapları ve çeşitli bloglarda yayımlanan birçok makalesi bulunmaktadır. Birçok zirve ve ulusal/uluslararası konferansta yer almış, sempozyum ve çalıştaylarda görev almıştır. Çalışma alanları STEM, P4C, öğretmen eğitimi ve proje çalışmaları şeklindedir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir
Yiğidi Gam Öldürür

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.