1. Anasayfa
  2. İyi Örnekler

COVID-19 Sonrası Öğretmenleri Bekleyen Değişim

COVID-19 Sonrası Öğretmenleri Bekleyen Değişim
0

Bugünkü yazımızda 30 Mayıs 2020 tarihinde İngilizce olarak düzenlenen “T4 Konferansında ‘Eğitimde Yeni Normal Ne Olacak?’ ele alınan önemli başlıkları ve üzerinde durulan konuları paylaşacağım. T4 Konferansına katılım ücretsiz gerçekleşti ve Öğretmen Akademisi Vakfı (ÖRAV) konferansa destek olmuştur.Bizlerde ÖRAV aracılığı ile Türkiye’nin dört bir yanında ki 30 gönüllü öğretmen olarak konferans sürecinde İngilizce olarak yayınlanan konferansı canlı olarak yazılı Türkçe çevirisinde bulunduk.

Küresel olarak öğretmen eğitim programları düzenleyen ve her yıl düzenlemiş olduğu “Küresel Öğretmen Ödülü” ile tanınan Varkey Vakfı’nın eski CEO’su ve eğitim alanında önemli bir konuma sahip olan Vikas Pota’nın liderliğinde T4 Konferansı, 30 Mayıs Cumartesi günü Türkiye saatiyle 15.00-20.00 arasında gerçekleştirildi.

OECD Eğitim ve Beceriler Başkanlığı Direktörü Andreas Schleicher’in ana konuşmacı olarak yer aldığı konferansta, Dünya Bankası Eğitimden Sorumlu Küresel Direktörü Jaime Saavedra öğrenme kaybının telafisi ile ilgili yorumlarını aktarmıştır. Eğitim ve kadın hakları savunucusu, aktivist Ziauddin Yousafzai,  Brezilya’nın eğitim alanında sivil toplum kuruluşu olan Todos pela Educacao’nun Başkanı Priscila Cruz ile Nijeryalı ünlü rap şarkıcısı ve aktivist Banky Wellington da konuşmacılar arasında yer almıştır.

Güney Amerika’dan Tarih Öğretmeni Marjorie Brown gibi dünyanın dört bir yanında öğretmenlerin ve eğitimcilerin buluştuğu böyle önemli bir organizasyonda, COVID-19 salgını sırasında edindikleri deneyimleri paylaşarak etkinlikte konuşmalar iyi olma, teknoloji, liderlik ve işbirliği olarak 4 farklı başlıkta ele alınmıştır.

Konferansta COVID-19 sonrası öğretmenleri bekleyen değişim başlığı altında önemli olarak not ettiğim başlıklar ve konular şu şekilde sıralayabiliriz;

-”Öğretmen refahı olarak ”sağlık ve mutluluk”. Bunu yeni normalde elbette öncelik haline getirmeliyiz. Konferans öncesi katılımcılara belirli sayıda anket soruları uygulanmıştır. ‘’Dünya genelinde öğretmen olarak uygulama yönünden hangi kategoride kendinizi geliştireceğinizi düşünüyorsunuz?’’ sorusuna % 35,1 oy ile işbirliği ve ekip çalışması cevabı gelmiştir.

11111 | Eğitim Her Yerde

-Öğretmenlerin bu süreçte teknoloji kullanmaya önem verdiği görülmüştür. Hiçbir teknolojinin öğretmenin yerine geçemeyeceği belirtilmiştir. Eğitim ve kadın hakları savunucusu, aktivist Ziauddin Yousafzai, E-öğrenme araçlarını sosyal yönden dönüşüm merkezi odaklı olarak kullandığını ve karar verme konusunda merkez noktada öğretmen ve öğrencilerin yer alması gerektiğini belirtmiştir. Ayrıca, yeni normal sürecinde yer alırken teknolojik araçlara hakim olmalı ve eğitimin tüm paydaşlarıyla işbirliği içinde hareket etmemiz gerektiğini açıklamıştır.

-OECD Eğitim Bölümü Direktör Yardımcısı ve Genel Sekreter Eğitim Politikaları Özel Danışmanı Andreas Schleicher, eğitim bu süreçte yeniden inşa edildi. Eğitim bir yerde kesintiye uğradığı zaman yeniden inşa edilebileceğini belirterek eğitim paydaşları bu süre zarfında yeni arayış sürecine girmiş olduklarını açıkladı. Oturumda konferans öncesi katılımcılara belirli sayıda anket soruları arasında ‘’Okullarımız ve sistemleriniz eğitimi yeniden inşa etme planlarının merkezine ne koymalıdır ?’’sorusuna % 75,6 oy ile planlı ders sistemi olmalıdır cevabı gelmiştir.

1 | Eğitim Her Yerde

-Konuşmacılar arasında yer alan Armand Doucet  ise COVID-19 sürecinde küresel işbirliğini kanıtlamış olduk. Eğitimimizi geliştirmek için her birimizin çalışmalarını etkin ve verimli kullanabileceğimizi belirtmiştir. Böylelikle bu konferanstan sonra küresel yönünde tüm öğretmenlerimizin daha fazla işbirliği içerisinde yer almalarını beklediğini ve öğretmenlerin başarılı bir sonuca ulaşabilmesi için grup çalışması güvenine sahip olmasını gerektiğini vurgulamıştır.

-Konferansta, Stefania Giannini ise inovasyon ve teknoloji konusunu ele almıştır. Teknoloji ve inovasyon yönünde öğretmenler, inovasyon ve teknolojiye dayanan eğitimin mimarı olmalarını gerektiğini belirtmiştir. Bu yorumla birlikte katılımcılardan Jeniffer Williams küresel olarak gerçekleştirilen etkinlik ve projeler ile öğretmenler-öğrenciler olumlu bir katkının sağlanması için bir araya geldiklerini açıklamıştır.

-Yusuf Zai ise COVID-19 süreci elbette zorlu bir süreç. Eğitim sistemine öğretmenler tarafından sunulan her şey için teşekkürlerini belirtmiştir.

-Konferansta en önemli detay ise bir pusula olarak öğretmenin vizyonunun yer almasıdır. Pusulada öğretmenin liderliği, öğretmenin işbirliği, öğretmenin refahı ve teknoloji düzeyi esas alınmıştır.

EZRlEoOWoAAoOFu | Eğitim Her Yerde

”Unutmamız gerekir ki teknoloji sadece eğitimi kolaylaştırılabilir. Eğitimin her sürecinde insan faktörü çok önemli ve teknoloji insan faktörünün yerini asla alamaz. Eğitim noktasında insan faktörünün de nitelikli ve verimli bir işbirliği ile kullanılmasının önemli işlevler meydana getireceğini söyleyebiliriz.”

Facebook Yorumları

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.