Evet evet. Herkesin dilinde olan, Türkiye Teknoloji Takımı’nın öncü olduğu Deneyap Teknoloji Atölyeleri var ya.. İşte o Deneyap’tan bahsediyorum. Orada eğitmen olmak nasıl diye merak etmişsinizdir diye düşünüyorum. Biraz sizleri aydınlatayım… Ne dersiniz?
Öncelikle Deneyap Teknoloji Atölyelerinden bahsedelim. Deneyap Teknoloji Atölyeleri, 2017 yılında Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) bünyesinde hayata geçirilen, Türkiye’yi direkt olarak ilgilendiren ilginç projelerden biridir. İlginç diyorum çünkü daha önce hiçbir kurum ya da kuruluş ulusal çapta bir girişim yapmayı bırakın böyle bir şeyi bile düşünmemiştir. Velhasıl kuruluvermiş o zamanlar.. Ortalık (4. ve 5. Sınıflar), lise (8. sınıf ve 9. Sınıf ve lise hazırlık) kademesindeki çocuklar ile eğitimlerine tam gaz devam ediyor. Öğrencileri her sene olduğu gibi öğrenciler sınavla seçiliyor ve eğitimlere o şekilde başlanıyor. Şu anda 3. faz ile yola devam ediyor ve tüm Türkiye’de atölye açmak için çalışmalarını yapıyorlar..
Eğitmen olmaya gelelim. Öncelikle Deneyap Teknoloji Atölyelerinde eğitmen olmak istiyorsanız çok ama çok istekli olmanız gerekiyor. Gönüllü ifadesindeki “gönül” kelimesini gerçekten yaşamalısınız. Gönülden gönüllü olmalısınız da diyebiliriz. :)
Süreç tabii ki başvuru ile başlıyor. T3 Vakfı sistemi (www.t3kys.com) üzerinden başvuru yapıyorsunuz. Başvuru ön başvuru, teknik değerlendirme ve mülakat olmak üzere 3 aşamadan oluşuyor.
Bütün aşamaları başarıyla geçerseniz: hayırlı olsun. Siz bir “Deneyap Eğitmeni” oldunuz!
Varsayalım ki eğitmen oldunuz. Hemen alındınız derse gir çık, eğitim ver ile olmuyor. Deneyap Teknoloji Atölyelerinin her şeyi öyle iyi tasarlanmış ki.. Eğitimlere başlamadan önce teknik eğitim adı verilen bir eğitim alıyorsunuz. Teknik eğitim sizin dahil olduğunuz programa göre değişiyor. Teknik eğitimden sonra pedagojik eğitim ile yola devam ediyorsunuz. Pedagojik eğitim daha çok mühendis arkadaşlar için düşünülmüş. Daha çok eğitimi nasıl vereceğin konusunda bilgilendirmelerden oluşuyor. Öğretmen arkadaşlar için ise yol gösterici olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Çünkü neyi, nasıl öğreteceğinizi bilirseniz süreç içerisinde daha iyi yol alabiliyorsunuz. Eğitim süreci en az 8 hafta olacak şekilde planlanmış. Sürecin uzun olması gibi, kısa olması da sıkıntılı olabiliyor. Bu yüzden pedagojik formasyon bizim için sürecin başlangıcında bizleri aydınlatıyor..
Tüm bu süreçler geçtikten sonra ise eğitim süreci başlıyor. Deneyap Teknoloji Atölyelerinin en güzel yanlarından biri de malzeme ve öğrenme ortamı sıkıntısı çekmemeniz. Tüm malzemeler eğitim sürecinin öncesinde öğrenme ortamında hazır olarak sizleri bekliyor. Malzemelerin hazır olması eğitim sürecinde direkt olarak eğitime başlamanız için eğitmen olarak sizi ve öğrencileri kesinlikle teşvik ediyor. Tek yapmanız gereken eğitime gelen öğrencilerle güzel bir iletişim kurmak..
Şunu unutmamalısınız; bu atölyelerde eğitim alan çocukların, Türkiye’nin geleceğini yazacakların arasına katılacak. Sizin süreç içerisinde öğreteceğiniz en ufak bir bilgi, onların içinde çıkmasını bekleyen cevheri ortaya çıkacak. Bundan dolayı “gönülden gönüllü” olmak çok önemli.
“Gönülden gönüllü” Deneyap Eğitmeni olmanız dileğiyle..