1. Anasayfa
  2. Makaleler

Denge Becerisi ve Çocuklarımız

Denge Becerisi ve Çocuklarımız
0

Merhabalar, yıllardır çocuklarımızla ilgili en verimli fiziksel aktivitelerin ne olduğu ve potansiyel gelişim problemlerinin nasıl giderildiği üzerine yıllardır çalışmalar yürütmekteyim. Bu yazımda size bu potansiyel problemlerden birinin ne olduğu ve aslında sadece bir fiziksel problem olmadığı üzerine kısaca değineceğim.

DENGE

Gelişim dönemi çocuklarda gözlemlenen denge problemlerinin onların geleceklerinde, kişiliklerine yansıyacak kadar ciddi bir sorun olduğunu biliyor muydunuz? En basit ve en çok kullanılan kaba motor faaliyetleri olan merdiven çıkma, koşma ya da koşarken köşeleri dönme, ya da koşarken durma, istediklerinde duramama gibi durumlar denge problemleriyle ilgili bize ipuçları verir. Daha net bakmamız gereken noktalar nelerdir diye soracak olursanız, sıçramaz mesela çocuğumuz ya da merdivenden çıkarken hep aynı ayağını kullanarak çıkar ve diğer ayağını kullanarak iner. Parka gittiğinizde çekingendir, arkadaş ortamına girdiğinde de uzak durmak ister. Her ne kadar zaman geçtiğinde düzeleceğini düşünülse de üzerine bir şeyler yapmanın gerçekten gerekli olduğu bir konudur.  Zaman içinde çocuğumuz kaba motor ihtiyaçlarını karşılayacak seviyeye gelir ama buradaki sorunlardan biri bu sürecin geç olmasıdır. Çocuklarımız 3 yaşına yani ortalama 30-36 aylık olduklarında standart bir merdiveni iki ayaklarını kullanarak çıkabilmelidir ya da yukarıda bahsettiğim becerileri ortaya koyarken sorun yaşamamalıdır.

Özetle çocuklarımız geç gelişim gösterdiklerinde kendilerini sosyal arkadaş ortamlarından geri çeker, karakter gelişiminin önemli olduğu bir yaş olan 3 yaş çocuklar özgüven eksikliği yaşayarak bu dönemi geçerlerse geleceklerinde yani daha sonra normal bir gelişim yakalasalar bile, karakteristik yapılarında bu özellik kalır.

Siz velilere düşen; Onları kucağınızdan aşağı indirmektir, merdiven çıkarken iki ayaklarını  kullanmaları, sık sık düşseler bile koşmayı bırakmamaları ve en önemlisi akranlarıyla düşme ihtimalinin yüksek olduğu oyunlara katılmaları için onları teşvik etmektir.

ÇOCUKLAR İÇİN SIÇRAMA BİR İHTİYAÇTIR, FARKLI BİR DÜRTÜDÜR, BU NEDENLE EVİNİZE BİR TRAMBOLİN ALMAKTIR .

Onları Değerlendirin

Çocuklarımızın gelişim süreçleri her anne baba iyi bir okul öncesi öğretmeni kadar bilememe ihtimali vardır, okul öncesi öğretmeni her gün onlarca öğrenciyi değerlendirmek amacıyla baktığı varsaydığımız için bu konuya daha hakimdir. Anne baba olarak konumuza yönelik çocuklarınızı değerlendirmek için şunları yapmanızda fayda var;

  1. Eğer çocuğunuz 30-36 aylık arası ise merdiven çıkmasına bakın, iki ayağını da kullanmalıdır.
  2. Eğer tek ayakla merdiven çıkıyor ise her iki bacağını, diz ve kalça kemiğini tam orta noktasından bir mezurayla ölçün, her iki bacağın etrafının ölçüsü aynı olmalıdır ya da en fazla 1 cm fark olmalıdır.
  3. Her çocuk sıçramaya deli olur 2 yaşını geçmiş bir çocuk sıçramıyorsa sorun var demektir. Ellerinden tutarak sıçratmaya çalışırsanız daha sonra kendiliğinden sıçramaya başlayacaktır. Kulak içi kristallerinin farklı hareketi güdüsel olarak çocuğunuzu sıçramaya itecektir.
  4. Örnek bir trambolin kullanım aktivitesidir. İyi seyirler.

10173736 10152369887446013 4510319135494185249 n | Eğitim Her Yerde

Facebook Yorumları

Okul öncesi çocuklarda ve özel çocuklarda spor eğitim uzmanlığıyla uğraşmaktadır. Daha uzman olamamıştır. Kocaeli Üniversitesi beden Eğitimi Ve Spor Yüksek Okulu mezunudur. Abd de bulunmuş uzmanlık alanıyla ilgili çalışmalar yürütmüş ve 2010 yılında kesin dönüş yapmıştır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.