Dijital İngilizce Dil Öğrenme Pazarının 2024 – 2030 Dönem Vizyonu
0

Dil öğrenimi süreci ile ilgili olarak bu sürece kadar çeşitli teknikler kullanılmakta ve dil öğrenim süreci kolaylaştırılmaya çalışılmakta ve dijitalleşme anlamında önemli işlemler yapılmaktadır. Tarihsel gelişim süreçleri de incelendiğinde bilişsel, davranışçı ve yapılandırıcı dil öğretim yaklaşımları aracılığıyla etkili dil öğrenme yollarının keşfedilmesine dair faaliyetler de uygulamaya konulmuştur.

Dil öğrenme ortamlarında teknolojinin sürece dahil olması ile birlikte daha yenilikçi ve işlevsel ortamların kullanımının desteklenmesi sağlanmıştır. Bu noktada birçok uygulama araçlarından yararlanmak öğretmenlere zamanın verimli kullanımı, etkileşimli öğrenme ortamlarının oluşturulması ve mekândan bağımsız öğretim noktalarında kolaylık sağlarken öğrencileri de dil öğrenme konusunda desteğini sürdürmektedir.

Pandemi, 190 ülkede ülke çapında okulların kapanmasına neden olup, toplam kayıtlı öğrencilerin yüzde 90’ını etkilerken; öğrenciler ve eğitimciler için öğrenme sürecini geliştirmede ise önemli bir katalizör olmuştur.  Online eğitimlere yönelim artarken; araştırmalara göre dünya genelinde online dil öğrenme pazarının 7 yıl içinde % 18,7 oranında büyümesi ve 2027 yılında pazar büyüklüğünün 21 milyar doları aşması beklenmektedir.

Küresel Çevrimiçi Dil Öğrenim Pazarı büyüklüğünün 2022 yılında 15,26 milyar ABD doları değerinde olduğu ve 2030 yılına kadar 41,63 milyar ABD dolarına ulaşacağı ve 2023’ten 2030’a kadar % 13,74’lük bir Bileşik Büyüme Oranı ile büyüyeceği öngörülmektedir.

Dijital İngilizce dil öğrenme raporlarını pazar olarak incelediğimizde; dijital İngilizce dil öğrenme pazarının 2022 yılında 4,22 milyar ABD doları değerinde olduğu ve 2030 yılına kadar % 17,2’lik bir bileşik yıllık büyüme oranı kaydederek 2030 yılına kadar 15,03 milyar ABD dolarına ulaşması beklenmektedir. Dijital İngilizce Dil Öğrenme pazarının büyümesine katkıda bulunan eğitim sektörü de dahil olmak üzere çeşitli iş sektörlerinde bir paradigma değişimine yol açmıştır.  Dijitalleşmenin, teknoloji gücünün öğrenciler için daha etkileşimli hale getirerek öğrenme süreçlerini basitleştirmek için kullanıldığı eğitim sektöründe geniş kapsamlı bir etkisi oldu ve böylece pazar büyümesi hızlanmıştır.

İngilizce yaygın olarak küresel bir dil olarak kabul ediliyor ve şu anda 1,5 milyardan fazla insan onu iletişim amacıyla kullanmaktadır. Özellikle de İngilizce konuşulan ülkelerde eğitim, kariyer fırsatları ve kültürel deneyimler peşinde koşmak isteyen kişiler için İngilizce dil becerilerine olan talep yüksek olmaktadır. Ayrıca; birçok uluslararası kuruluş ve çok uluslu şirket, İngilizceyi iletişim ve iş operasyonlarında birincil dil olarak benimsemiş ve İngilizce dil yeterliliğinin önemini ortaya koymuştur.

Dil öğren

Kaynak: The İnsight Partners, 2024.

Yukarıda verilen rapor sonuçlarına göre pazarlama açısından bakıldığında; büyüme olarak Dijital İngilizce Dil Öğrenme Pazarının, tahmin döneminde %17,2’lik bir bileşik yıllık büyüme oranıyla (CAGR) 2022’de 4,22 milyar ABD dolarından 2030’a kadar 15,04 milyar ABD dolarına ulaşması beklenmektedir.

Resim 2 | Eğitim Her Yerde

Kaynak: The İnsight Partners, 2024.

Dil Öğrenme Platformlarının Oyunlaştırılma İşlemleri incelendiğinde; oyunlaştırma, insanın ödül, rekabet ve başarıya olan doğal arzusundan yararlanarak öğrenmeyi keyifli hale getirir. 2022’de, tüm dijital dil öğrenme platformlarının yaklaşık %60’ı sistemleriyle birleştirilmiş bir tür oyunlaştırmaya sahiptir.

Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik: VirtualSpeech, Engage VR, ClassVR, Mondly VR, VRChat, Language Lab, ImmerseMe ve Fulldive gibi çeşitli şirketler, İngilizce öğrenme dünyasını keşfetmek için VR araçları sağlıyor. AR ve VR’nin dahil edilmesi nedeniyle dil öğrenme için daha fazla fırsat var. VR ve AR teknolojilerinin kullanımı, öğrencileri İngilizce konuşan insanlarla etkileşime girebilecekleri sanal dünyalara yerleştirebilmektedir.

Coğrafi İçgörüler: 2023 yılında APAC, Dijital İngilizce Dil Öğrenme Pazarına hakim oldu. Küresel Dijital İngilizce Dil Öğrenme Pazarına en büyük ikinci katkıyı Avrupa sağlıyor, bunu Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Orta Doğu ve Afrika izliyor.

Pazar Bölümleme

Ürün türüne göre, dijital İngilizce dil öğrenme pazarı bulut ve şirket içi olarak ayrılmıştır. 2022’de bulut segmenti, küresel Dijital İngilizce Dil Öğrenme pazarının en büyük payına sahipti. Bulut tabanlı dijital İngilizce dil öğrenme pazarının, tahmin döneminde, büyük ölçüde Asya Pasifik’teki büyük şehirlerde İnternet’in yaygınlaşması nedeniyle, birincil bir büyüme oranına tanık olması beklenmektedir.

İş türü açısından, dijital İngilizce dil öğrenme Pazarı işletmeden işletmeye ve işletmeden müşteriye olmak üzere segmentlere ayrılmıştır. İşletmeden işletmeye segmenti 2022’de en büyük paya sahiptir. Bu, okullar, üniversiteler ve eğitim enstitüleri arasında teknoloji odaklı İngilizce dil öğrenimine yönelik sürekli artan talebe bağlanabilmektedir.

Son kullanıcıya göre, dijital İngilizce dil öğrenme pazarı akademik olmayan öğrenenler ve akademik öğrenenler olarak segmentlere ayrılmıştır. Akademik öğrenenler segmenti 2022’de en büyük paya sahiptir. Çeşitli ülkelerdeki okullar, üniversiteler ve kurumlar, İngilizce küresel iş sektöründe ortak dil haline geldiğinden beri İngilizce dil öğrenimine yoğun bir şekilde vurgu yapmaktadır.

Pazarlama Sürecinde Rekabet Stratejisi ve Geliştirme:

Z kuşağı nüfusu, mesleki gelişimlerini ilerletmek için yeni beceriler edinmeye ve yabancı dil öğrenmeye büyük ilgi göstermektedir. Bu demografik grup, dijital ve sosyal medya içeriği tüketimi açısından önde gidiyor ve dil edinimini yönlendiren yabancı dil programlarını giderek daha fazla tercih etmektedir. Uzmanlar, dil ediniminin kültürlerarası bağlantıları güçlendirmenin ve anlamlı kültürel alışverişler yaratmanın güçlü bir yolu olduğunu kabul etmektedir. Sonuç olarak, bu eğilim dünya çapında dil öğrenme çözümlerine olan talebin artmasına katkıda bulunmuştur.

SONUÇ OLARAK

Çevrimiçi dil öğrenimi, geleneksel sınıfların sunduğu sosyal etkileşimden yoksun olduğu için izolasyona neden olabilir. Çevrimiçi öğrenmenin eş zamansız doğası, eş zamanlı iletişim biçimlerini tercih eden bazı öğrenciler için zorlayıcı olabilir. Ayrıca teknoloji tabanlı programlar bazen teknik sorunlar veya sistem arızaları nedeniyle güvenilmez olabiliyor ve öğrencilerin ilgilerinin kaybolmasına neden olabiliyor. Üstelik çevrimiçi dil öğrenimi tüm öğrenme stilleri ve tercihlerine uygun olmayabilir ve bu da öğrenme çıktılarının kalitesini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Dilin öğrenimine bağlı olarak, çevrimiçi dil öğrenme endüstrisi İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Almanca, Çince, Japonca ve Diğer Diller olarak kategorize edilmektedir. Dijital dil öğrenme kapsamında İngilizce segmenti 2022’de 7,98 milyar ABD doları ile en yüksek geliri elde etti ve 2023’ten 2030’a kadar % 14,21’lik bir Bileşik Büyüme Oranı ile büyüyor. Dil öğreniminde İngilizce dil kurslarının popülaritesi çeşitli faktörlere vizyon odaklı bağlanabilmektedir.

resim 3 | Eğitim Her Yerde

Bu farkındalık eksikliğinin çevrimiçi dil öğrenme pazarının büyümesini potansiyel olarak yavaşlatması bekleniyor. Dil öğrenme sağlayıcılarının işletmeleri çevrimiçi dil öğrenmenin avantajları konusunda eğitmesi, esnekliğini, maliyet etkinliğini ve yüksek kaliteli içeriğini vurgulaması, benimsenmesini teşvik etmek ve pazarı daha da genişletmek önem arz etmektedir.

KAYNAKÇA

https://learnenglish.britishcouncil.org/

https://www.cambridgeenglish.org/learning-english/parents-and-children/your-childs-interests/practising-english-using-digital-technology/

https://files.eric.ed.gov/fulltext/EJ1242644.pdf

https://telrp.springeropen.com/articles/10.1186/s41039-022-00198-8

Sefa SEZER

English Teacher

Facebook Yorumları

İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.