1. Anasayfa
  2. Makaleler

Eğitimde HÖ ve HS

Eğitimde HÖ ve HS
0

Bir sınıf ortamı oluşturulurken öğrencilerin aynı yıl içerisinde doğmuş olmalarına dikkat edilir. Peki öğrencilerin  birbirine yakın aylarda doğmuş olmasına neden dikkat edilmez? Aslında bu durum özellikle ilkokul eğitim düzeyinde göz ardı edilemeyecek kadar önemli.

Kelly Bedard ve Elizabeth Dhuey adlı iki ekonomist 2005 yılında TIMSS verilerini incelediler. Bu incelemede 4.sınıf öğrencilerinin doğdukları aylar ve testlerin sonuçları arasındaki ilişkiye bakıldı. 4.sınıf öğrencileri arasında, ay olarak en büyük çocukların aldığı sonuçların en küçüklere göre 100 üzerinden 4 ila 12 puan daha iyi olduğu görüldü. Bu belki size az bir fark gibi görülebilir fakat bu ABD’ de üstün zekalılar için hazırlanan programa hak kazanmakla, kazanmamak arasındaki farktır ve bu farkın sınıf atladıkça açılacağını da unutmamak gerekir.

Bedard ve Dhuey aynı testi bu seferde üniversite öğrencilerin olduğu bir topluluğa yapıyor ve yine ay olarak en büyük ve en küçük öğrencileri alıyor. Sonuçlar ise beklenildiği gibi. Ay olarak daha büyük olan öğrenciler daha başarılı. Yılın sonunda doğru doğmuş öğrenciler ise not ortalamasının &11.6 altında.

Sınıf ortamında farklı olarak aynı durumu sporda da görebiliriz. Ay olarak daha erken doğmuş öğrenciler maç esnasında fiziki olarak biraz daha öne çıktığı için yıl sonuna doğru doğmuş arkadaşlarından daha güçlü oluyorlar. Bu da onları bir adım öne çıkarıyor ve onları daha şanslı bir durumu sokuyor. Bu verilen örnekler Çizginin Dışındakiler adlı kitabın ilk bölümünde detaylı bir şekilde yer almaktadır isteyenler kitaptan bilgilere ulaşabilirler. Ben burada çok fazla uzatmamak adına yüzeysel anlatıyorum.

Kelly Bedard ve Elizabeth Dhuey’in yazdığı 40 sayfalık makalede bu ve bunun gibi birçok örnek bulunmakta. Yıllardan beri süregelen bir durumun aslında hiç de bizim gördüğümüz gibi olmadığını ortaya koymaları gerçekten önemli. Eğer her öğrenci özel diyorsak bu öğrenciler arasında olan ay farkını da göz önünde bulundurmalıyız. Bu yüzden yapılacak şeylerden birisi aynı yaşta olan öğrencileri sınıf ortamında ve özellikle ilkokulda hazirandan önce (HÖ) ve  hazirandan sonra (HS) diye ayırmak olmalıdır. Bu sayede birbirine yakın anlama düzeyine sahip öğrenciler ile daha verimli dersler işlenebilir. Öğretmene de bu durum daha hızlı ders anlatma, anlatım yöntemleri arasındaki makası daraltma, pratik olma gibi faydalar sağlayabilir.

http://econ.ucsb.edu/~kelly/maturity_feb06.pdf

Kadir Karaduman

Çizginin Dışındakiler 1.Bölüm

Facebook Yorumları

İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.