1. Anasayfa
  2. Makaleler

Eğitimde Metaverse ve Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları

Eğitimde Metaverse ve Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları
0

“Günümüz öğrencilerinin multimedya dünyasında büyüyen ve teknolojiyle iç içe olan dijital nesil olduklarını unutmamak gerekir (Skiba, 2007 akt. Yıldırım, Özmen, 2011).” Metaverse

Artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) teknolojileri, çocukların öğrenme deneyimlerini artırmak ve geliştirmek için son derece önemlidir.Çocukların yaratıcı düşünme ve etkileşimli öğrenmelerine olanak sağlar.

Eğitsel açıdan sanal ve artırılmış gerçeklik uygulamalarını kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar ;

  • Eğitim amacınıza uygun olarak VR veya AR uygulamalarını kullanırken konuyu veya beceriyi belirleyin. Örneğin, fen bilimleri dersinde öğrencilere hücre konusunu öğretmek veya dil öğrenimi için kelime dağarcığını artırmak gibi.
  • VR veya AR uygulamaları arasından eğitim ihtiyaçlarınıza en uygun olanları seçin.Ders öncesinde mutlaka uygulamayı deneyin.
  • Öğrencilere uygulamanın nasıl kullanılacağına dair bir açıklama ve dikkat çekici bir giriş yapın. Uygulamanın ne gibi özellikleri olduğunu, hangi konularda yardımcı olabileceğini ve nasıl etkileşimde bulunulacağını anlatın.
  • Uygulamayı desteklemek için öğrenme materyalleri hazırlayın. Bu materyaller, öğrencilerin uygulamayı kullanarak etkileşime geçebilecekleri ödevler, görevler, quizler veya senaryolar içerebilir. VR uygulamaları için, sanal ortamlarda dolaşmayı, nesnelerle etkileşimde bulunmayı veya simülasyonları tamamlamayı içerebilir. AR uygulamaları için, gerçek dünya nesneleriyle etkileşime geçmeyi veya artırılmış içerikleri keşfetmeyi içerebilir.
  • Uygulama kullanımı ve eğitim materyalleri noktasında öğrencilerden değerlendirme ve geri bildirim alın.

Derslerinizde kullanabileceğiniz VR ve AR uygulamaları :

 VR (Sanal Gerçeklik) Uygulamaları

Google Earth : Dünyayı sanal olarak keşfetmenize olanak sağlar. Öğrenciler, farklı coğrafi bölgeleri sanal olarak gezebilir ve detaylı olarak inceleyebilirler.

Human Brain : İnsan beynine yolculuk.İnsan beyninin daha kolay anlaşılabilmesi için üretilen sanal gerçeklik uygulamasıdır.

RoboCo : Eğitsel Robot , robotik alanında mühendislik ve tasarım ilkelerini öğretmek için K-12 düzeyindeki öğrenciler için tasarlanmış sanal gerçeklik uygulamasıdır.

YOU : insan vücudunun anatomik olarak doğru bir modelini veren bir sanal gerçeklik uygulamasıdır. You ile hastalıkları simüle etmek mümkün. 

Titans of Space Plus : Öğrencilerin güneş sistemini sanal olarak keşfetmelerine olanak sağlar. Öğrenciler, farklı gezegenleri ve yıldızları sanal olarak gezebilirler.

Tilt Brush : Tilt Brush, sanatseverler için harika bir VR uygulamasıdır. Sanatçılar, sanal bir palet kullanarak 3D sanat eserleri yaratabilirler.

Artsteps : Öğrencilerin sanal müze oluşturmalarına olanak sağlayan bir uygulamadır.

InMind 2 : Karar verme stratejisi ve insan beynini konu alan eğitsel bir VR oyunudur. Oyunda John isimli karakterin gelecekteki benliğini şekillendirmeye yardımcı olacaksınız. Bu dünyada küçük bir molekülün bile bir kişinin kaderini değiştirebileceğini unutmayın!

InCell VR : Hücreyi yeniden keşfediyoruz.Öğrencilerin hücreye dair tüm bilgileri öğrenebilecekleri bir uygulamadır.

Kesirleri Keşfet Kurtul ile Öğretin : Türkiye’nin ilk sanal gerçeklik eğitsel oyunudur.Bir senaryo çerçevesinde geliştirilen oyunda öğrenci bir uçak kazası sonra ıssız bir adaya düşmektedir. Bu adada önce hayatta kalmaya sonra da adadan kurtulmaya çalışmaktadır. Bunları yaparken kesirler konusunda öğrendiklerini kullanması gerekmektedir.

CoSpaces Edu: Öğrencilere sanal dünyalar oluşturma imkanı sunar. Öğrenciler, tasarladıkları sanal dünyalarda gezinebilir ve sanal öğrenme materyalleri oluşturabilirler.

Google Expeditions: Öğrencilerin farklı coğrafyaları ve kültürleri sanal olarak keşfetmeye olanak sağlar. Öğrenciler, farklı ülkeleri gezebilir ve farklı kültürleri inceleyebilirler.

AR (Artırılmış Gerçeklik) Uygulamaları

QR Kod : QR kodlar ile bir hazine avı oyunu tasarlayarak derslerinizi daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.QR Code okutulması sonucu öğrencileri bir web sayfasına yönlendirebilir,bir video izletebilir ya da kodun içerisine bulmaları için gizli mesajlar bırakabilirsiniz.

Merge Cube : HOLO-N, sanal nesneleri gösteren ve etkileşimde bulunma imkânı veren bir Artırılmış Gerçeklik aracıdır.Öğrenciler HOLO-N ile galaksiyi ellerinde tutabilir, fiziği keşfedebilir, fosilleri inceleyebilir ve 3D nesneleri yaratabilirler.

Arloon Geometry : Geometri ders kitabı sayfasındaki iki boyutlu bir nesnenin öğrenciler tarafından zor anlaşıldığı gerçeğinden yola çıkarak üç boyutlu görselleştirme sağlamaktadır.

Quiver : Quiver uygulaması, artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisi kullanarak, çizimlerinizi üç boyutlu hale getirir ve canlandırır.Kullanıcılar, çizimlerini renklendirdikten sonra uygulama tarafından sağlanan QR kodunu tarayarak, çizimlerinin 3 boyutlu animasyonlarını izleyebilirler.

Chromville : Bu uygulama, artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisini kullanarak, çocukların yaratıcılıklarını geliştirmelerine, sanat ve bilim hakkında öğrenmelerine yardımcı olur.Chromville uygulaması, çocuklara bir dizi sihirli dünya sunar. Kullanıcılar, bu dünyalarda yer alan karakterleri ve nesneleri renklendirdikten sonra, uygulama tarafından sağlanan QR kodunu tarayarak, renklendirdikleri karakterlerin 3 boyutlu animasyonlarını izleyebilirler.

Animals 4D : Bir artırılmış gerçeklik (AR) uygulamasıdır. Bu uygulama, gerçek hayattaki hayvanların 3 boyutlu modellerini içerir ve bu modelleri kullanarak hayvanlar hakkında öğrenmeyi ve keşfetmeyi eğlenceli hale getirir.

Space 4D : Artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisi kullanılarak hazırlanmış bir uygulamadır. Bu uygulama, uzay ve astronomi hakkında bilgi edinmek isteyenler için tasarlanmıştır.Space 4D uygulaması, kullanıcıların telefonlarını veya tabletlerini uzaya yönlendirmelerine izin verir. Uygulama, 3 boyutlu modeller, interaktif animasyonlar, videolar ve bilgiler gibi bir dizi özellik sunar. Kullanıcılar, evrendeki farklı yıldızlar, gezegenler, galaksiler ve diğer gök cisimleri hakkında detaylı bilgi edinebilirler.

AR Circuits : Artırılmış gerçeklik teknolojisinin temel elektrik devreleri üzerinde uygulanmasıdır.

Virtuali-Tee ile Vücudunuzu Keşfedin : Akıllı kıyafet teknolojisinin yeni örneği olan bu ürün sayesinde, üzerinize giydiğiniz tişörtün içindeki devreler ve telefon aracılığıyla, vücudun içini organları, kasları, damarları üç boyutlu olarak yakından incelemenizi sağlamaktadır.

Mondly AR : Kendi sanal dil öğrenme asistanını sunan ilk Artırılmış Gerçeklik dil öğrenme uygulamasıdır.

Actionbound : Artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanarak öğrencilerin bir oyun vasıtasıyla öğrenmeyi eğlenceli hale getiren uygulamadır. Oyunun içeriği hazine avı oyunlarına benzer bir şekilde öğrencilerin sorulara her doğru cevap puan kazandırmaktadır.Puan kazanmak için QR kodu okutma görevlerini de tamamlamaları gerekir. 

Plickers :Öğretmenlerin sınıftaki öğrencilerinin öğrenme seviyelerini hızlı ve etkili bir şekilde değerlendirebilmelerine yardımcı olan bir öğretim teknolojisidir. Plickers, öğretmenlerin sınıfta bir dizi çoktan seçmeli soru veya kısa cevaplarla öğrenci performansını hızlı bir şekilde ölçmelerini sağlar.Öğrencilerin ellerinde ki özel kodlu kağıtların yönlerini değiştirerek cevaplarını vermesine dayalı bir sistemdir. Öğretmenler, bir akıllı telefon veya tablet kullanarak sınıfta dolaşır ve öğrencilerin cevaplarını okutmak için özel bir uygulamayı kullanır. Bu sayede öğretmenler, öğrencilerin cevaplarını gerçek zamanlı olarak takip edebilir ve hızlı bir şekilde öğrenme eksikliklerini belirleyebilirler.

Metaverse

Metaverse bir sanal gerçeklik alanıdır ve birden çok sanal dünyayı, oyunu ve etkinliği barındırabilirken, VR yalnızca bir kişinin deneyimleyebileceği tamamen sanal bir dünyadır.

Sanal dünyalarını oluşturabileceğiniz bir prgram olan Spatial, üç boyutlu sanal bir dünya içerisinde web üzerinden oturum açarak katılıp bu evreni üç boyutlu avatarınız ile deneyimleyebileceğiniz, içeride içeriklerinizi paylaşabileceğiniz,sesli konuşmalar gerçekleştirebileceğiniz bir platformdur.

Metaverse Proje Örnekleri : 

  • Sanal Dünyada Terapi
  • Sanal Dünyada Özel Eğitim
  • Sanal Dünyada Toplantı
  • Sanal Dünyada Maç (E-spor)
Facebook Yorumları

Özel Tarsus Amerikan Koleji / Tarsus American College ( TAC) şirketinde Computer Sience Teacher / Educational Technologies

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.