1. Anasayfa
  2. Bilgi Bankası

Eğitimde Moodle Kullanımı

Eğitimde Moodle Kullanımı
0

Moodle öğrenme yönetim sistemi, açık kaynak kodlu ve özgür bir yazılım olması nedeniyle uzaktan eğitim sistemlerinde veya harmanlanmış öğrenmede tercih edilen bir platformdur. Moodle, ders kaynaklarının paylaşımı, öğrencilerin belirli konular üzerine tartışması ve öğrencilerin gelişiminin takip edilmesi gibi konularda hem eğitim yöneticilerine, hem öğretmenlere, hem de öğrencilere kolaylık sağlıyor. Yani Moodle kullanarak aslında dersinizi internet ortamına taşıyıp zamandan ve mekandan bağımsız olarak dersinize devam etmiş oluyorsunuz. Bu nedenle bu yazımda öğrenme ortamlarında Moodle’ın tercih edilmesinin başlıca nedenlerine değinip, hangi moodle araçlarının ne amaçla kullanıldığından bahsedeceğim.

Modern ve Kullanımı Kolay Bir Arayüzünün Olması

Duyarlı ve erişilebilir olacak şekilde tasarlanan Moodle arayüzünün hem masaüstü hem de mobil cihazlarda gezinmesi kolaydır. Bu nedenle moodle kullanıcıları derslere her türlü cihazdan kolayca erişim sağlayabilirler. Ekran boyutundaki değişikliklere göre site içeriğinin ekrandaki yerleşimi değişiyor. Bunun sayesinde yakınlaştırma ve uzaklaştırma yapılsa bile site içeriği ekrana uygun hale gelebiliyor.

Örnek için bağlantıyı tıklayınız

Moodle Kişiselleştirilmiş Gösterge Tablosu

moodle

Kişiselleştirilmiş gösterge tablosunda; mevcut, geçmiş ve gelecekteki dersleri ve ayrıca yapılacak işleri gösterilir. Gösterge Tablosu, kullanıcılara ilerlemelerinin ayrıntılarını ve yaklaşma tarihlerini bildirmek için özelleştirilebilir bir sayfadır. Merkezde, öğrencilerin ve öğretmenlerin gerekli etkinlikleri kolayca takip etmelerini ve kursları filtrelemelerini sağlayan Kurs genel bakış bloğu bulunmaktadır. Her kullanıcı bu sayede sistemde verdiği ve aldığı dersleri, hangi derste hangi aşamada olduğunu kişiselleştirilmiş olarak görebilir.

Ayrıntılı bilgi için bağlantıyı tıklayınız.

Moodle İşbirlikçi Araçları ve Etkinlikleri

765px FeaturesForum | Eğitim Her Yerde

Forumlarda, wikilerde, sözlüklerde, veritabanı etkinliklerinde ve daha pek çok konuda birlikte çalışmayı ve öğrenmeyi sağlar. Etkinlik, Moodle kursundaki bir grup özellik için genel bir isimdir. Genellikle bir etkinlik, bir öğrencinin diğer öğrenciler ve öğretmenle etkileşime gireceği bir şeydir. Moodle terminolojisinde, Forumlar veya Kısa Sınavlar gibi bir etkinlik, öğrencilerin doğrudan katkıda bulunabilecekleri anlamına gelir ve genellikle öğretmen tarafından kendilerine sunulan bir Dosya veya Sayfa gibi bir Kaynakla karşılaştırılır. Ancak, etkinlik terimi bazen kolaylık sağlamak için de hem Faaliyetlere hem de Kaynaklara grup olarak atıfta bulunmak için kullanılır. Standart Moodle’da, düzenleme açıldığında ve ‘Bir etkinlik veya kaynak ekle’ bağlantısı tıklandığında bulunabilecek 14 farklı etkinlik türü vardır.

1- Ödevler

Öğretmenlerin yüklenen dosyalar veya çevrimiçi ve çevrimdışı olarak oluşturulan ödevler hakkında not vermelerini ve yorum yapmalarını sağlar. Öğrenciler, sözcük işlenmiş belgeler, e-tablolar, resimler veya ses ve video klipleri gibi dijital içerikleri (dosyalar) gönderebilir. Alternatif olarak veya ek olarak, ödev, öğrencilerin doğrudan metin düzenleyicisine metin yazmasını gerektirebilir. Ödev, öğrencilere, sanat eseri gibi çevrimdışı tamamlamaları gereken ‘gerçek dünya’ ödevlerini hatırlatmak için de kullanılabilir; dolayısıyla herhangi bir dijital içerik gerektirmez. Öğrenciler tek başlarına veya bir gruba üye olarak çalışabilirler. Ödevleri incelerken, öğretmenler geribildirim yorumları gönderebilir ve işaretlenmiş öğrenci gönderimleri, yorumlar içeren belgeler veya sesli geribildirim gibi dosyaları yükleyebilir. Ödevler sayısal veya özel ölçeğe göre veya harfler gibi gelişmiş not verme yöntemiyle notlandırılabilir. Final notları not defterine kaydedilir.

2- Sohbet – Chat

Katılımcıların gerçek zamanlı senkronize tartışma yapmasına izin verir. Sohbet, bir kerelik bir etkinlik olabilir veya her gün veya her hafta aynı anda tekrarlanabilir. Sohbet oturumları kaydedilir ve herkesin sohbet oturumu günlüklerini görüntüleme olanağı olan kullanıcılar görüntülemesine veya kısıtlamasına izin verecek şekilde kullanılabilir.

3- Mini Anket – Choice

Bu modül, bir öğretmenin tek bir soru sormasına ve olası yanıtlardan bir seçim sunmasına olanak tanır. Seçim sonuçları, öğrenciler cevapladıktan sonra ve belirli bir tarihten sonra yayınlanabilir veya hiç yayınlanmayabilir. Sonuçlar öğrenci isimleri gösterilerek veya anonim olarak yayınlanabilir.

4- Veritabanı

Veritabanı etkinlik modülü, katılımcıların bir kayıt koleksiyonunu (yani kayıtları) oluşturmasına, muhafaza etmesine ve aramasına olanak tanır. Girişlerin yapısı, öğretmen tarafından bir takım alanlar olarak tanımlanır. Alan türleri arasında onay kutusu, radyo düğmeleri, açılır menü, metin alanı, URL, resim ve yüklenen dosya bulunur.

5- Geribildirim

Geribildirim etkinliği modülü, bir öğretmenin, çoktan seçmeli, evet / hayır veya metin girişi de dahil olmak üzere çeşitli soru türlerini kullanan katılımcılardan geri bildirim toplamak için özel bir anket oluşturmasına olanak tanır. Geri bildirim yanıtları istenirse anonim olabilir ve sonuçlar tüm katılımcılara gösterilebilir veya sadece öğretmenlerle sınırlı olabilir. Site ön sayfasındaki herhangi bir geri bildirim etkinliği, oturum açmamış kullanıcılar tarafından da tamamlanabilir.

6- Forum

Forum etkinliği modülü öğrencilerin asenkron olarak tartışmalarına olanak tanır. Aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli forum türleri bulunmaktadır. Örneğin herhangi bir zamanda herkesin yeni bir tartışma başlatabileceği standart bir forum; Her öğrencinin tam olarak bir tartışma gönderebileceği bir forum; Ya da öğrencilerin diğer öğrencilerin yazılarını görebilmeleri için önce göndermeleri gereken bir soru-cevap forumu. Bir öğretmen, dosyaların forum yazılarına eklenmesine izin verebilir. Ekli resimler forum mesajında görüntülenir. Öğrenciler istedikleri forumlara abone olarak bildirimler alabilirler.

7- Sözlük

Sözlük faaliyet modülü, katılımcıların normal bir sözlükteki gibi bir liste oluşturmalarını, kaynaklar veya bilgileri toplayıp organize etmelerini sağlar. Bir öğretmen, dosyaların sözlük kayıtlarına eklenmesine izin verebilir. Ekli resimler girişte görüntülenir. Girişler, alfabetik olarak veya kategori, tarih veya yazar tarafından aranabilir veya taranabilir. Başvurular varsayılan olarak onaylanabilir veya bir öğretmen tarafından herkes tarafından görülebilmeleri için onaylanmasını gerektirebilir.

8- Ders

Ders etkinliği modülü, bir öğretmenin içerik ve / veya uygulama etkinliklerini ilginç ve esnek şekillerde sunmasını sağlar. Bir öğretmen dersi öğrenciye çeşitli yollar veya seçenekler sunan doğrusal bir içerik sayfası veya öğretim etkinliği seti oluşturmak için kullanabilir. Her iki durumda da, öğretmenler, çoktan seçmeli, eşleşen ve kısa cevap gibi çeşitli soruları dahil ederek katılımı artırmayı ve anlaşmayı sağlamayı seçebilir. Öğrencinin cevabı seçimine ve öğretmenin dersi nasıl geliştirdiğine bağlı olarak, öğrenciler bir sonraki sayfaya geçebilir, bir önceki sayfaya geri dönebilir veya farklı bir yolun tamamını yönlendirebilir.

9- Dış Araç Etkinlik Modülü – External Tool

Dış araç etkinlik modülü, öğrencilerin diğer web sitelerindeki öğrenme kaynakları ve etkinlikleriyle etkileşime girmelerini sağlar. Örneğin, harici bir araç yeni bir etkinlik türüne veya bir yayıncının öğrenim materyallerine erişim sağlayabilir. Dış araç etkinliği oluşturabilmek için LTI(Learning Tools Interoperability – Öğrenme Araçları Birlikte Çalışabilirliği) destekleyen bir araç sağlayıcı gerekir. Öğretmen harici bir araç etkinliği oluşturabilir veya site yöneticisi tarafından yapılandırılan bir aracı kullanabilir.

10- Sınav – Quiz

Sınav etkinliği, bir öğretmenin, çoktan seçmeli, eşleşen, kısa cevaplı ve sayısal olmak üzere çeşitli türden sorular içeren sınav hazırlamasına olanak tanıyor. Öğretmen, quizin soru bankasından rastgele seçilerek veya karıştırılarak birden çok kez denenmesine izin verebilir. Bir zaman sınırı ayarlayabilir. Öğrencinin her girişimi, kompozisyon soruları hariç olmak üzere otomatik olarak işaretlenir ve not not defterine kaydedilir. Öğretmen, öğrencilere ipuçları, geri besleme ve doğru cevaplar gösterilip gösterilmeyeceğini seçebilir.

11- SCORM

Bir SCORM paketi, nesneleri öğrenmek için üzerinde anlaşmaya varılan bir standarda göre paketlenmiş dosyalardır. SCORM etkinlik modülü, SCORM veya AICC paketlerinin bir zip dosyası olarak yüklenmesini ve bir kursa eklenmesini sağlar. İçerik genellikle birkaç sayfa üzerinden görüntülenir ve sayfalar arasında gezinme yapılır. Bir pop-up pencerede içeriği görüntülemek için, içindekiler tablosu, gezinme düğmeleri vb. Ile çeşitli seçenekleri görüntüler. SCORM aktiviteleri genel olarak notları dereceli deftere kaydedilen sorular içerir.

12- Anket

Anket etkinliği modülü, çevrimiçi ortamlarda öğrenmeyi değerlendirmede ve teşvik etmede kullanışlı bulunan bir takım doğrulanmış anket araçları sağlar. Bir öğretmen, sınıflarından öğrenmelerine ve kendi öğretimlerini yansıtmalarına yardımcı olacak verileri öğrencilerinden toplamak için bunları kullanabilir.

13- Wiki

Wiki etkinlik modülü, katılımcıların bir web sayfası koleksiyonu eklemesine ve düzenlemesine olanak tanır. Bir wiki, herkesin düzenleyebileceği ortak çalışabilir konularda kullanılabilir.

14- Çalıştay

Çalıştay etkinlik modülü öğrencilerin çalışmalarının toplanmasını, gözden geçirilmesini ve akran değerlendirmesini sağlar. Öğrenciler, kelime işlemeli belgeler veya elektronik tablolar gibi herhangi bir dijital içeriği (dosyaları) gönderebilir ve metin düzenleyiciyi kullanarak bir alana doğrudan metin yazabilir.

Kullanım amaçlarına göre farklı moodle etkinlik eklentileri de yüklenebilir. Canlı dersler için ben BigBlueButtonBN kullanıyorum. Açık kaynak kodlu web konferans sistemi olan BigBlueButton’u kullanarak gerçek zamanlı online sınıfar oluşturup, Moodle içerisinden bağlantı kurabilirsiniz. BigBlueButton kullanırken özel olarak bir başlık, açıklama takvim etkinliği (oturumun hangi zaman aralığında olacağı), gruplar, ve online oturum kayıtları hakkındaki detayları girebilirsiniz. Daha sonra bu kayıtları izlemek için Kaynaklar kısmında RecordingsBN kaynağını derse ekleyebilirsiniz.

Moodle Takvim

765px FeaturesCalendar | Eğitim Her Yerde

Takvim, ödev ve sınav tarihlerini, sohbet zamanlarını ve diğer kurs etkinliklerini ek olarak site, kurs, grup, kullanıcı ve kategori olaylarını görüntüleyebilir.

Takvimle ilgili ayrıntılı bilgi için bağlantıyı tıklayınız

Moodle Dosya Yönetimi

765px FileManagementNewFeatures | Eğitim Her Yerde

Moodle, öğretmenin öğrencilere materyal sunması için kolay bir yol sağlıyor. Bu materyaller kelime işlemeli belgeler veya slayt gösterisi sunumları gibi dosyalar şeklinde olabilir. Malzemeler sayfada tek tek öğeler olarak görüntülenebilir veya klasörler içinde birlikte paketlenebilir. Örneğin bir öğretmen tek bir araştırma belgesini pdf formatında paylaşmak isteyebilir; bir başkası, öğrencilerin indirmesi için geçmiş sınav makalelerinin bir klasörüne sahip olabilir. Çoğu dosya türüne Moodle aracılığıyla yüklenebilir ve erişilebilir ancak öğrencinin açabilmesi için doğru yazılıma sahip olması gerekiyor. Bununla birlikte dosyaları MS OneDrive, Dropbox ve Google Drive da dahil olmak üzere bulut depolama hizmetlerinizden sürükleyip bırakabiliyorsunuz.

Dosyalarla çalışma ile ilgili ayrıntılı bilgi için bağlantıyı tıklayınız

Moodle Metin Editörü

765px | Eğitim Her Yerde

Metin editöründe (bazen ‘HTML editörü’ olarak adlandırılır), kullanıcının içerik girmesine yardımcı olacak birçok simge bulunur. Bu simgelerin ve işlevlerin çoğuna, bir kelime işlemci kullanan herkes aşinadır. Metin editörünü, bölüm başlıklarını düzenlerken, bir aktiviteyi tanımlarken, bir sınav sorusuna cevap yazarken veya birçok bloğun içeriğini düzenlerken görebilirsiniz. Moodle’daki varsayılan metin editörü, özellikle Moodle için oluşturulmuş Atto editörüdür. Ayrıca TinyMCE editörünün ve düz metin editörünün bir sürümü de bulunmakta.

Metin editörleri Yönetim> Site yönetimi> Eklentiler> Metin editörleri> Editörleri yönet seçeneğinden etkinleştirilebilir, devre dışı bırakılabilir veya farklı olarak ayarlanabilir. Öncelik sırası buradan da belirlenebilir. Birden fazla metin editörü etkinse, kullanıcılar tercihleri editörünü kullanıcı menüsünde tercihler sayfasından seçebilir (sağ üst).

Metin editörü ile ilgili ayrıntılı bilgi için bağlantıyı tıklayınız

Moodle Bildirimleri

765px NotificationsFeaturesNew | Eğitim Her Yerde

Etkinleştirildiğinde, kullanıcılar yeni ödevler ve son teslim tarihleri, forum gönderileri ve ayrıca birbirlerine özel mesajlar göndermeleri konusunda otomatik uyarılar alabilir.

Bildirimler ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için bağlantıyı tıklayınız

Moodle İlerlemeyi Takip Etme

765px AcitivityReportFeaturesNew | Eğitim Her Yerde

Eğitimciler ve öğrenciler, bireysel etkinlikleri veya kaynakları izlemek için ve kurs düzeyinde bir dizi seçenekle ilerlemeyi ve tamamlamayı izleyebilir. Bunlar:

  • Sınıflar
  • Yetkinlikler
  • Etkinlik tamamlama
  • Ders tamamlama
  • Rozet
  • Ders raporları
  • Analitikler

İzleme ilgili seçenekleri ayrıntılı incelemek için bağlantıyı tıklayınız

Moodle’daki özellikler bu yazıda bahsedilenlerle tabi ki sınırlı değil. Bir moodle kullanıcısı olarak kullandığım temel özellikleri ve moodle’ın sağladığı avantajları sizinle paylaşmak istedim. Umarım bu paylaşım faydalı olmuştur. Moodle veya başka herhangi bir öğrenme yönetim sisteminden bence her eğitimci faydalanmalıdır. Siz de moodle kullanmak istiyorsanız yorum yazarak veya sosyal medya hesaplarımdan bana ulaşarak başlayabilirsiniz. Sitemizin öğrenme yönetim sistemini inceleyebilirsiniz.

Eğitim Her Yerde – Moodle Öğrenme Yönetim Sistemi

Facebook Yorumları

İlginizi Çekebilir
fahrettin-pasa

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.