1. Anasayfa
  2. Değerlendirmeler

Eğitimde STEM Yaklaşımının Önemi

Eğitimde STEM Yaklaşımının Önemi
0

Eğitim bilimleri derslerinde  eğitim istendik davranış değişikliği olarak geçmektedir. Ancak istendik davranış değişikliğini  meydana getirmenin ne kadar zor olduğu da bir gerçek. Ayrıca gerçekleşecek davranışın yönü de çok önemli. Bu açıdan bakıldığında eğitimde birey üzerinde yapmak istediğimiz değişiklikleri  istediğimiz yönde gerçekleştirmek için farklı eğitim metotlarına ihtiyacımız var. Bu noktada karşımıza çıkan çok farklı eğitim yöntemleri bulunmaktadır. Baktığımız zaman  çocuklar farklı eğitim yöntemleri ile en çabuk değişiklik yaratan gruptur.

Ülkelerin kalkınma planlarının sağlıklı gerçekleşmesi eğitimin kalitesine bağlıdır. Nitelikli eleman yetiştirmek için yapmamız gereken yine eğitimde yaratacağımız değişikliğe bağlıdır. Ekosistem içinde yaşanan döngüsel olaylar sürdürülebilirliğin sağlanmasına yöneliktir. İşte bu noktada her şey birbirine bağlı olup geri dönüş alabilmenin yolu girdilerimizle alakalıdır. Tüm bunlar sürdürülebilirlik kavramının her alanda kullanılmasına yol açmıştır. Eğitimde sürdürülebilirlik köklü değişimlerin yarattığı bir süreçle  sağlanabilir.  Bu anlamda eğitimdeki tüm yaklaşımlar birbiriyle bağlantılı olarak gerçekleşmektedir. Örneğin klasik anlatım yöntemi çeşitli uygulamalarla birleştirildiğinde gerçekleşen projeler öğrenci üzerinde olumlu değişiklikler yaratmaktadır. İşte STEM  yaklaşımı da proje tabanlı eğitimle bağlantılı olarak uygulanabilecek bir yöntemdir.

STEM YAKLAŞIMI NEDİR?

21.yüzyılda insanlar yeni çağın getirdiği teknolojik ve bilimsel gelişmelere ayak uydurmak için farklı eğitimler almak zorundadır. Çağın getirdiği değişimler insanların yeni özelliklere sahip olmak için farklı yöntemleri kullanmasını beraberinde getirmiştir. Temel okuryazarlık becerisi tek başına yeterli olmamakta yaratıcılık, yenilikçilik ,iletişim ve işbirliği, eleştirel düşünme ve problem çözme, bilgi, iletişim ve teknoloji okuryazarlığı yeni küresel problemlerin çözümü için bireylerin sahip olması gereken özelliklerdir. İşte bu noktada ortaya çıkan STEM eğitimi, bireylerin farklı disiplinlere yönelik kazandığı bilgi ve becerileri pratik uygulamalarla kullanmalarını ve günlük hayat problemlerine uygulanmasını amaçlamaktır. STEM eğitimi bir yaklaşım olarak eğitim programına entegre edilmesi gereken bir anlayıştır. Böylece  öğrenciler farklı ünitelerde problem çözme, tasarım odaklı düşünme, bilimsel ve mühendislik yöntemini kullanma vb. becerileri kazanabilir ve kullanabilir.

EĞİTİMDE STEM UYGULAMALARI

Endüstri 4.0 ve Toplum 5.0 gibi kavramların ortaya çıkması ile STEM uygulamalarının eğitime entegre edilmesi gerekliliği doğmuştur. Özellikle içinde yer alan mühendislik döngü süreci fen ve  matematik derslerine teknoloji entegrasyonu sağlarken öğrencilerin multidispliner çalışmalara ortak olmasına yardım etmiştir. Özellikle endüstri 4.0 kar ve verimliliğe odaklanırken Toplum 5.0 insan yaşam kalitesine odaklanmakta mühendislik döngüsünün yarattığı prototipler bu alanlarda kullanılabilmektedir. STEM yaklaşımı yavaş yavaş eğitim sistemine entegre edilmekte TÜBİTAK projeleri arasında yerini almaktadır. Hem proje olarak okulda hem de evde bu konuda gerçekleştirilebilecek STEM uygulamaları bulunmaktadır. Evde basit malzemelerle yapılabilecek projeler şu an yaşanmakta olan uzaktan eğitimde derslere entegre edilerek gerçekleştirilebilir. Daha önceden var olan proje tabanlı eğitime STEM uygulamaları dahil edilerek çok disiplinli projeler üretilebilir. Artık okul öncesinden başlayan uygulamalar her seviyede uygulanabilmektedir. Uzaktan eğitimde fen bilimleri alanında uygulamaya  koyulan  sanal laboratuvar uygulamaları simülasyon şeklinde öğrencilere gösterilerek değişik uygulamalar yaratılabilir. Ayrıca süreç zihin haritaları kullanılarak öğrenciye anlatılabilir ve evde basit malzemelerle uygulaması yaptırılabilir. Gelecek teknoloji okuryazarı, girişimci ,yaratıcı bireylerin üzerinde inşa edilecektir. STEM yaklaşımı her seviyede öğrenci üzerinde bu etkiyi yaratmaya aday bir eğitim modelidir.

 

Facebook Yorumları

Nurhayat Kayar 14.11.1972 Maçka doğumluyum. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Eğitimi Biyoloji Öğretmenliği mezunuyum.25 senelik öğretmenim. STEM eğitimi, öğrenci koçluğu ,eğitim danışmanlığı gibi sertifikalarım var.C2 düzeyde ingilizce sertifikam var. Şu an yayında olan "Genesis ve Saklı Gerçekler" , "Zamanı Uyandıran Saat"," Varoluşun Sesi","Nefs Cevher"," Filozof Narval" kitaplarının yazarıyım.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir
Doğan Ceylan

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.