Yapay Zeka, kavram olarak tanımı insan beyninde gerçekleşen öğrenme ve öğrendiklerini uygulama mekanizmasını insan dışında elektronik kodlanabilir yapılara aktararak çıktı üretmeye yönelik çalışmaları kapsamaktadır. Yapay Zeka kavramı insanın uzun zaman gerektiren veya uzun bilgi birikimi gerektiren yapıları daha kolay bir şekilde gerçekleştirebilmek amacıyla geliştirilmiştir. Örneğin; bir insanın ömrü boyunca karşılaştığı kişilerin içerisinden sürekli görüşmediği kişilerin yüzlerini belirli bir zaman unutur veya hatırlamakta zorlanır. Fakat bu durum aynı süre boyunca kodlanabilir bir yapıda tanıtılmış olsaydı yıllar geçse de bu kişiyi tanıyacak olup size o kişi hakkında daha fazla bilgiyle beraber sunacaktır.
Bilgisayar işlem gücü ve depolama yeteneğindeki üstel kazanımlar, şirketlerin ilk kez çok sayıda ve büyük miktarda veri depolamasına olanak sağladı. Son 15 yılda, Amazon, Google, Baidu ve diğerleri, makine öğrenimini büyük ticari avantajlarından yararlandı. Tüketici davranışını anlamak için kullanıcı verilerini işlemenin dışında, bu şirketler bilgisayarla görme, doğal dil işleme ve bir dizi diğer AI uygulaması üzerinde çalışmaya devam etti. Makine öğrenimi artık kullandığımız birçok çevrimiçi hizmete yerleştirilmiştir. Sonuç olarak bugünlere kadar gelen bu yapı ile bugün elektronik ve bilgisayar altyapıları ile hayallerdeki bütün yapılar gerçekleştirilebilmektedir. Kodlama amacıyla oluşturulmuş platformlar öğrencilerin kolay bir şekilde kodlama yapmasını sağlayacak olup ayrıca geliştirilen ileri düzey Pyhton gibi dillere de aşina olarak yetişmelerini sağlamaktadır.
Yapay Zeka Dönüm Noktaları
- Yapay zeka terimi, ilk kez 1956 yılında Dartmouth Konferansı’nda Prof. John McCarthy tarafından kullanıldı.
- IBM tarafından geliştirilen “Deep Blue”isimli bilgisayarın 1997 yılında dünya satranç şampiyonu Garry Kasparov’u yenmesi insanların yapay zekaya bakış açısını değiştirdi.
- 2011 yılında ise IBM’in “Watson” adındaki bilgisayarının bir televizyon yarışma programında rakiplerini yenmesi, yapay zekanın matematiksel konular haricinde de insanları yenebileceğinin göstergesi oldu.
- 2016 yılında Google Deepmind, insanların oyunları nasıl oynadığından esinlenerek, öğrenen bir yapay sinir ağı geliştirdi. Şirketin geliştirdiği “AlphaGo” adlı program dünya “Go” şampiyonu Lee Sedol’ü yendi. Böylece yapay zekanın satrançtan çok daha karışık oyunlarda da başarılı olduğu ortaya çıktı.
Yapay Zeka örneklerini inceleyecek olursak chatbotlar, akıllı arabalar, IoT cihazları, sağlık hizmetleri, bankacılık ve lojistik hizmetleri en çok kullanılan yapılar olarak gözümüze çarpmaktadır. Apple’ın Siri, Amazon’un Alexa’sı, Google’ın Asistanı ve Microsoft’un Cortana gibi ses asistanı olarak kullanılan Yapay Zeka içeren yapılardandır.
Yapay zeka, insan hatasını azaltmaya, daha hassas analizler oluşturmaya ve veri toplama cihazlarını güçlü teşhis araçlarına dönüştürmeye yardımcı olabilir. Bunun bir örneği, tüketicilerin sağlığını yönetmede daha aktif bir rol oynamalarını sağlamak için verileri ellerine alan akıllı saatler ve fitness takip cihazları gibi giyilebilir cihazlardır.
Yapay zeka yakın gelecekte akıllı telefon uygulamaları ağırlıklı olarak hayatımıza girecek ve birçok alanda kullanılacaktır. Kullanımı hem bize kolaylık sağlayacak hem de zaman kazandıracaktır. Eğitim açısından bir çok kolaylık sağlayacak uygulamalar geliştirilecektir. Öğrencilerin başarısız olduğu derslerin belirlenerek kişiye özgü eğitim planları oluşturmaktan tutun öğrencilerin ders içerisindeki tutum ve davranışlarını ölçerek derslere daha yoğun olarak ilgilerini verebilmelerini sağlayacak yazılımlar ile etkili öğrenme modelleri oluşturulacaktır.
Yapay zeka uygulamalarının dünyada gelişen yapısıyla paralel olarak eğitim uygulamaları da geliştirilmektedir. Özellikle blok tabanlı kodlama yapılarıyla küçük yaşta öğrencilerin yapay zeka yapılarını öğrenmeleri sağlanmaktadır. Gelecekte yapay zeka yapılarını hem üretecekler hem de eğlenerek öğreneceklerdir. Yapay zeka ile sınıflarımızda akıllanıyor. Akıllı sınıflar ile öğrencilerin ruh halleri , ders dinleme ve ilerleme adımları , yoklamaları gibi bütün yapıları görüntüleri alınarak arka planda analiz ediliyor ve anında öğretmenlere, velilere ve idarecilere gönderilmektedir.