Kodlama eğitimi almak gerçekten gerekiyor mu ya da faydalı mı? Ya da şöyle soralım her çocuk kodlama eğitimi almalı mı?
Öncelikle herkese merhabalar,
Aranıza yeni katıldım,
Eğitim Her Yerde ailesi için ilk yazımı 2018 yılının ilk gününde kaleme almaktayım.
Kendimden çok kısa bahsedeyim. Bilişim teknolojileri öğretmeniyim. Mesleğimde 10. yılımı doldurdum. Günümüzde çok popüler kavramlar olarak karşımıza çıkan kodlama ve robotik (STEM) alanında 3 yıldır aktif eğitim vermekteyim. Bu yıl ise faydasına yürekten inandığım bu eğitimleri hakkıyla verebileceğimiz bir maker atölyeyi, okulumuz bünyesinde kısıtlı imkanlarla açtık ve bu yüzden çok mutluyum.
Bu yazıyı okumaya karar verdi iseniz, kodlama eğitiminin önemi hakkında bir şeyler duyup okumuşsunuzdur diye düşünüyorum.
Pekala kodlama eğitimi almak gerçekten gerekiyor mu ya da faydalı mı? Ya da şöyle soralım her çocuk kodlama eğitimi almalı mı?
Aslında burada kullanmış olduğumuz kavram olan “kodlama” terimini müsaadenizle “algoritma” kelimesiyle değiştirmek isterim. Aslında kodlama dediğimiz şey hayatımızın neredeyse tüm aşamasında uyguladığımız fakat uygularken bunun farkında olmadığımız bir terimdir “algoritma”. Pekala o zaman algoritma nedir?
Vikipedi der ki;
“Algoritma, belli bir problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için tasarlanan yol. Matematikte ve bilgisayar biliminde bir işi yapmak için tanımlanan, bir başlangıç durumundan başladığında, açıkça belirlenmiş bir son durumunda sonlanan, sonlu işlemler kümesidir.”
Evet çok doğru. Algoritma basitçe bir işi yaparken takip etmemiz gereken işlem basamaklarıdır. Yemek pişirirken, okula gider ya da dönerken hatta oyun oynarken bile belli bir algoritmaya göre hareket ederiz.
Algoritma yani kodlama eğitimi zaten günlük hayatta takip ettiğimiz işlem basamaklarının farkına varmamızı sağlar. Bunun bir tık ötesi ise kişiyi bu bilinçle daha disiplinli, sistematik, sorumluluk sahibi bir hale getirir. Bireyin öz güven kazanmasına vesile olur ki bu, çocuklarımızın kazanması gereken en önemli niteliklerden biridir.
Şöyle söyleyebiliriz ki amaç her ne kadar çocuklarımızın kodlama öğrenmesi gibi görünse de; aslında bu eğitim kişilik ve davranış gelişimi açısından bireye çok daha fazla katkı sağlar. Bunu ben de vermiş olduğum eğitimlerde öğrencilerim üzerinde gözlemlemekteyim.
Ülkemiz çocuklarının genellikle başarısız oldukları matematik dersi de; doğrudan kodlama (algoritma) eğitimi ile alakalıdır. Ve yine gözlemlerime ve öğrencilerimin söylemlerine dayanarak söylemekteyim ki kodlama eğitimi alan öğrencilerimin matematik dersindeki başarı ve algı seviyeleri yükselmiştir.
Bu yazıda kodlama eğitiminin önemine giriş yapmış olalım; ikinci yazımda kodlama eğitiminin farklı bir boyutunu ele almış olacağım.
Gelin dilerseniz çocuklar için kodlama eğitiminin önemini bir de öğrencilerimden dinleyelim.
Her başarılı kadının arkasında hamarat bir erkek vardır :). Mesleğini severek yapan ve öğrencileri ve ülkesi için bir değer üretme çabasında olan eşimin müthiş azmi inşallah Türkiyemiz için yararlı olacaktır. Salla başı al maaşı mantığını reddeden ve ülkem için daha fazla ve daha iyi ne yapabilirim diyen bir öğretmen olan eşime başarılar diliyorum. Bulaşıkları dert etme sen…
Sizi gönülden kutluyorum hocam, o kadar önemli ve son derece hassas olduğum bir konuya değinmişsiniz ki… Özellikle asıl olayın kodlama değil algoritma olmasını belirtmeniz beni ne kadar sevindirdi bilemezsiniz. Kendi blogumda da tam olarak bu konuyla ilgili bir yazı paylaşmayı düşünüyordum bu yazınızı görünce hevesim kaçtı bana yazacak şey bırakmamışsınız :). İnşallah sizin gibi eğitmenler ve bu konuya verilen önem gitgide artar.
Teşekkür ediyorum hocam, hassasiyetiniz için de aynı şekilde. BT öğretmenleri olarak bu konuda toplumumuzu bilinçlendirmeliyiz. Kodlama ve robotik yani bir Maker, STEM furyası almış başını gidiyor. Ticari kaygılarla açılmış velilerin gözünü boyayan, öğrencileri de biraz eğlendiren kodlama eğitiminden uzak yüksek meblağlı kurslar… Eğitmen eğitimleri de buna dahil olmak üzere.
İyi çalışmalar diliyorum hocam.
Sağolun hocam ama ben öğretmen değilim lisedeyken bilgisayar olimpiyatçısı olan bir computer science öğrencisiyim sadece. Bu arada öğrencilerinizi lisede tübitak bilgisayar olimpiyatlarına katılmaya teşvik etmenizi tavsiye ederim. Hatta 8.sınıftayken de katılabiliyorlar.
Sizin tarafınızdan yazımın beğenilmesi benim için ayrı bir mutluluk oldu diyeyim o zaman. Bilgisayar olimpiyatlarında bir çok başarıya imza atmışsınız. Ben de sizi tebrik ediyor, başarılarınızın devamını diliyorum. Olimpiyatları daha yakından takip edeceğim.😊