Bu yazımızda öğrencilerin evde pozitif bir öğrenme ortamı oluşturabilmek adına faydalanabilecekleri öneriler bulunmaktadır.
Tüm dünyanın zorlu bir sağlık sınavı verdiği son dönemlerde, ülkemiz erken bir tedbir alarak eğitim-öğretim sürecine biri uzaktan eğitim ile desteklenmek üzere iki haftalık zorunlu bir ara vermiş bulunmaktadır. Uzmanların önerisi bu süreçte kapalı mekan kullanımını asgari düzeye indirmek ve azami sosyal izolasyonu sağlamaktır. İlk bakışta baş edilmesi zor bir süreç olarak görünse de, ev ortamını öğrenmeyi destekleyici bir unsur olarak kullanma konusunda hem öğrencileri hem de velileri teşvik edebilecek bir durum ortaya çıkmıştır. İçinde bulunduğumuz 14 günlük sürecin bir tatil değil, sağlık kaynaklı zorunlu bir ara olduğu ve bu süreci kişisel gelişim amaçlı kullanmanın önemi evde öncelikli olarak konuşulması gereken konudur. Eğitimcilerin yönlendirmeleri ve velilerin bilinçli takibi ile öğrenciler bu süreci kendilerini pek çok farklı alanda geliştirebilecekleri bir fırsata dönüştürebileceklerdir. Aşağıda öğrencilerin evde pozitif bir öğrenme ortamı oluşturabilmek adına faydalanabilecekleri öneriler bulunmaktadır:
Film günü/saati:
Her yaştan bireyin ilgisini çekecek bu etkinlik, yaş düzeyine uygun farklı kavrama, yorumlama ve üretme etkinlikleri ile zenginleştirilerek hem eğitici hem de keyifli hale getirilebilir. Film için poster oluşturma, filmin ana karakterine mektup yazma, film eleştirisi yazma, filmin bir sahnesini canlandırma, filmin ilk/son sahnesini değiştirme ya da filme yeni bir sahne ekleme gibi etkinlikler hem öğrencinin analitik düşünme ve yaratıcılık becerisini geliştirecek hem de bu eğitici süreci görsel bir unsur ile zenginleştirdiği için keyifli hale getirecektir. Bu etkinliğin tüm aile bireylerinin katıldığı saatlerde yapılması, etkinliği daha anlamlı ve değerli kılacaktır. Aşağıda farklı konularda verdikleri mesajlar ile her yaştaki birey için faydalı ve eğlenceli olabilecek 14 animasyon önerisi bulunmaktadır:
- Coco
- Evcil Hayvanların gizli yaşamı
- Ters Yüz
- İnanılmaz Aile
- Toy Story
- Trolls
- Leylekler
- Ferdinand
- Kocaayak ve oğlu
- Yeti Efsanesi
- Ejderhanı Nasıl Eğitirsin
- Karlar Ülkesi
- Ajanlar İş Başında
- Hadi Gidelim
Okuma saati:
Özellikle kitap okumayı sevmeyen ya da kitap okuma alışkanlığı edinememiş öğrenciler için bu ara dönem önemli bir fırsattır. Kitap kapağı tasarlama, kitabı tanıtan bir video çekme, ana karakterin gözünden bir gününü anlatma/yazma, yazara e-mail/mektup yazıp geribildirimde bulunma, kitaba yeni bir isim / tanıtıcı slogan bulma gibi farklı analiz yapma ve yaratıcılık becerisini geliştirme etkinlikleri ile “Film günü / saati” etkinliğinde olduğu gibi bu etkinlik de zenginleştirilerek daha eğitici ve keyifli hale getirilebilir. Okuma saatlerinde tüm aile bireylerinin kitap okuması ve teknolojik aletlerin kullanılmaması rol model olma adına önemli bir husustur. Aşağıda öğrenciler için uygun görülmüş 10 kitap önerisi bulunmaktadır:
- Ayı Olmayan Ayı – Frank Tashlin – Hayy Kitap
- Değirmenler Vadisi – Blanco – ABM Yayınları
- Elma Bahçeleri – EmilyTaft Douglas – Uğurböceği Yayınları
- Harold ve Sihirli Mor Tebeşiri – Crockett Johnson – Gergedan Yayıncılık
- Kumkurdu– Asa Lind – Pegasus Yayınları
- Küçük Prens – Antonie De Saint Exupery -Can Yayınları
- Ördek, Ölüm ve Lale – WolfEribruch – İletişim Yayınları
- Martı – Richard Bach – Epsilon Yayınları
- Nokta – Peter H. Reynolds – Altın Kitaplar
- Sırtımdaki Ağır Yük – GulnarHajo – Erdem Çocuk Yayınları
Oyun zamanı:
Oyunun her yaştaki bireyin bilişsel, duyuşsal ve sosyal dünyasına olan faydaları özellikle son dönemde sıkça araştırılan konular arasındadır. Hem içinde bulunduğumuz kollektif bilinci olumluya dönüştürmek hem de oyunun farklı kazanımlarından faydalanmak adına her gün ailecek oynanacak farklı oyunlar öğrenciler ve veliler için destekleyici olacaktır. Aşağıdaki görselde farklı kazanımlar içeren oyun önerileri mevcuttur:
Kaynakça:
https://pedagojidernegi.com/cocuklar-icin-tavsiye-kitaplar/
https://www.instagram.com/p/B9t6UGfDN4G/
https://theinstaprofile.com/share/B9t7KBmJ2EI