1. Anasayfa
  2. Değerlendirmeler

Filozof Çocuklar ve Liderlik

Filozof Çocuklar ve Liderlik
0

Düşüncenin arkasında sorgulamakla başlayacak olan dönüşüm için yapılması gereken bir başlangıç yaratmaktır. Evrendeki her varlıkta görülen hareketliliği temel aldığımızda düşüncede değişmezlikten bahsetmek yanlış olacaktır. Hareket yaşamın pasif olarak kendisine gelmesini bekleyen kişinin birey olma yolunda yürüyeceği süreçte atması gereken bir adımdır. Bu süreçte aktif politik özne olmayı hatırlayan birey kendine bir model oluşturmalıdır. Burada aktif politik özne olarak bireyi yetiştirmek eğitimin işlevleri arasında bulunmaktadır. Bu davranış modelini kurgulamayı da kendi keşfedecek olan kişinin yapması gereken düşüncenin arkasındaki sorgulamayı hatırlamasıdır. Yaşamını ele almayı öğrenen birey elbette bireyselliğini tesis ettikten sonra toplumsallaşma konusunda adım atmış olacaktır.

Elbette bu davranış modelinin kişiye daha aileden başlamak üzere okula ilk adım attığı sıralarda kazandırılmaya başlanması gerekir. Çünkü evrende hiçbir şey pasif kalamaz. Bu anlamda hareket herhangi bir ödev için adım atmaktır. Bu adımı atmayı küçük yaşlarda kazanan çocukların sonrasında kendini gerçekleştirme konusunda zorlamaya ihtiyacı olmayacaktır. Peki bu hareketi davranış olarak kazanmak için modellememiz gereken davranış modeli nasıl oluşturulmalıdır?

Baktığımız zaman kişinin gerek yaşamıyla ilgili ve gerekse de başkalarıyla ilgili konularda bir düşünceyi oluşturmasında başka insanlar önemli bir araçtır. Elbette kişi bu aracılardan gelen kanallara eğilme hususunda önce bağımlı bir sürece sahiptir. Eğer biz eğitimciler olarak kişilere birey olma yolunda bağımsız bireyler olmaları için aracılık edeceksek, bunu yaparken onlar için hatırlatıcı rol oynamalıyız. Bir davranış için harekete geçme konusunda bizler ilk adımı atabilirsek karşımızdaki bireyi de buna ortak edebiliriz. Bu açıdan öğretmen rolünün öğreten konumundan keşfettiren konumuna evrilmesi gerekecektir.

Ayrıca bir öğrencide bu keşif gerçekleştiğinde teşvik edici rolümüzü yeniden gözden geçirmeliyiz. Çünkü hareket yani başlangıç yapıp süreci yapılandırmak süreklilik gerektirir. Bu sürekliliği sağlarken öğrencilerimize sağladığımız ödüllendirme davranışlarının onlarda yeni bir hareket yaratmasına olanak vermeliyiz. Aksi taktirde gösterdikleri hareketin meyvesine takılıp durağan başka bir süreci doğurabiliriz. Her zaman kendini gerçekleştirme sürecinin kişinin evrileceği yeni özgürlük alanına doğru ilerleyeceğini kavrayan kişi atalete kapılmaktan kurtulmuş olacaktır. Bu yüzden çocuklarda bağımsız düşünme ve davranış geliştirme becerileri geliştirilmelidir. Eğer biz akıl ve düşünme süreci için motivasyon arttırıcı aktiviteler yaparsak her çocuğun içindeki filozofluğu ortaya çıkarıp kolaylaştırıcı rolümüzle ilerlemeyi sağlayabiliriz.

Filozof çocuklar düşüncenin arkasındakini sorgulamayı başardıklarında, ortak akıl geliştirme konusunda süreci tepeden başlatmak yerine temelden başlatarak, liderlik yolunda adım atmış olacaklardır. Toplumda iyi ideasının tesisini temelden yaptığımızda sorgulayan bireyin toplumunda doğan yeni liderlik anlayışı gerek ulusal ve gerekse uluslararası düzeyde insanlık için ortak aklın eserlerini üretecektir. Baktığımız zaman Platonun iyi ideasının temelinde düşüncenin hareketiyle doğacak olan yeni fikirlere filozof çocuklar aracılık edecektir. Böylece kendi doğasına uygun işleri özenle yapan bireylerin toplumunda mükemmel hareketlere adım atılacaktır.

Yaşam bir devinim içindedir. Bu devinime ayak uydurmak için hareket gereklidir. Bu davranışa adapte olamayan toplumlarda başkasının boyunduruğu altına giren bireyler bulunur. Ancak harekete uyum sağlamış filozof çocukların toplumunda lider ortak aklın temsilcisi olarak bulunacaktır. Bu filozof çocukların liderlik yaptığı toplumlarda iyi ideasının tesisi için düşünceyi sorgulayan birey süreklilik içinde devinime ayak uyduracaktır. Elbette fikirlerin üretimine olanak tanıyan bu süreçte kişiler gerçekliğin sınırlarını zorlayarak özgürlüklerini eserlerine yansıtacaktır. Böylece çaba göstermekle yakalanan iyi, kendini ifade edecek bireyde yeni fikirlere hizmet ederek onu özgürlük yolunda ileriye taşıyacaktır. Sonuçta kendine lider filozof çocukların toplumunda tepede ortak aklın temsilcileri yer alacaktır.

Facebook Yorumları

Nurhayat Kayar 14.11.1972 Maçka doğumluyum. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Eğitimi Biyoloji Öğretmenliği mezunuyum.25 senelik öğretmenim. STEM eğitimi, öğrenci koçluğu ,eğitim danışmanlığı gibi sertifikalarım var.C2 düzeyde ingilizce sertifikam var. Şu an yayında olan "Genesis ve Saklı Gerçekler" , "Zamanı Uyandıran Saat"," Varoluşun Sesi","Nefs Cevher"," Filozof Narval" kitaplarının yazarıyım.

Yazarın Profili

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.