Steve Jobs’un Standford Üniversitesi’nin mezuniyet töreninde yaptığı, çok ses getiren konuşmasında üniversiteyi bırakmasının hayatındaki olumlu etkisinden bahsetmesi, Oracle bilgisayar şirketinin kurucusu ve genel müdürü Larry Ellison’un Yale Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada yeni mezunlara, iş hayatında başarılı olmak için çok geç kaldıklarını söylemesi ve “The Social Network” gibi filmler 20’li yaşlarında üniversite eğitimi almak yerine hayata atılmayı tercih eden girişimcilerin daha popüler ve daha zengin olduğu algısını yaratıyor. Hatta bu durum girişimci ruhu taşıyan birçok öğrenciyi üniversite eğitimi almanın gereksizliğine ikna ediyor olabilir.
Acaba girişimcilik kavramının tamamını ne kadar biliyoruz. Önümüzde var olan örnekleri inceleyip bu sürece nasıl geldiklerini neler yaptıklarını analiz etmek daha doğru olmaktadır. Girişimcilik dediğimiz kavram bireyler arasında farkındalık oluşturmaktadır. Bu kavramı farklı yaş gruplarına sorduğumuzda verecekleri örneklemlerinde başka olacağını düşünmektedir. 20’li yaşlardaki bireylere sorduğumuzda kendi başına iş grup zengin olma hayalleri, 35’li yaşlarda bireylere sorduğumuzda bireyin iş dünyasındaki süreci tamamlamış olması ve kendisinin daha farklı alanlarda yeterliliğini sağlamak adına gerçekleştireceği olgu olarak düşünmekteyim.
Gelelim bana göre girişimcilik ne demek; çok geniş bir kavram olduğunu söyleyerek başlamak istiyorum sözlerime kişinin kendisinde var olan özellikler, alınan eğitim ve tecrübenin bir bütünü ile başarıya yönlendireceğini düşünmekteyim.
Şuan çevremde gördüğüm genç girişimciyim diyen arkadaşların üniversite hayatlarını ara verip kendilerini network şirketlerine yönlendirdiklerini, eğitimini tamamlayıp çalışacakları paradan fazlasını kazanacaklarını söylemekteler. Her şeyin bir süreç olduğunu düşünürsek bu nereye kadar gidecektir. Bu sürece kadar aldıklarını eğitimi hiç kullanmadıkları yadsınamaz bir gerçektir. Aldıkları eğitim, sosyalleşme, cesur olma, kararlarından dönmeme, yaratıcılık gibi birçok faktörün girişimcilikte etken olduğu birçok kişi açısından düşünülmektedir.
Diğer bir yandan bakacak olursak günümüzde bilgiye her yerden ulaşabilmekteyiz. Bunlardan biri 21.yy gerçeği olan teknoloji kullanımıdır. Teknolojiyi iyi olarak kullanan bireyler eğitim süreçlerini bilgiyi kullanabildikleri takdirde katkı sağlamak mümkün olacaktır. Bu durumda insanın aklına şu soru gelmektedir. Acaba “girişimci olmak için eğitim şart mıdır?” sorusunu akıllara getiriyor olabilir.
Şimdi karar sizlerin…