1. Anasayfa
  2. Makaleler

Google STEM Becerilerinin En Önemli Beceriler Olmadığını Buldu


0

Son günlerde ülkemizde de yaygınlaşan STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics / Fen-Teknoloji-Mühendislik-Matematik) eğitimleri ve etkinlikleri kafada bir çok soru işareti bırakıyor. Bunlardan en önemlisi geleceğin dünyasına çocuklarımızı hazırlamak için sadece STEM becerileri yeterli mi? Veya STEM becerilerinin diğer 21. yy. becerileri arasındaki önemi ne? Washington Post’un haberine göre; Google’ın çalışanlarının en önemli becerileri üzerine yaptığı araştırmaların sonuçları, bu becerilerin sürpriz bir şekilde STEM becerileri olmadığını ortaya koyuyor.

Her ikisi de parlak bilgisayar bilimcisi olan Sergey Brin ve Larry Page, şirketlerini sadece teknologların, teknolojiyi anlayabileceği düşüncesiyle kurdu. Google başlangıçta seçme algoritmalarını seçkin bilim üniversitelerinden en üst düzeyde olan bilgisayar bilimleri öğrencileri için sıralamak için ayarladı.

Google, 2013’te işe alım hipotezini, şirketin 1998’deki kuruluşundan bu yana birikmiş olan işe alım, atma ve tanıtım verilerinin her bir bitini ve baytını ölçerek test etmeye karar verdi. Oksijen Projesi, Google’ın en iyi çalışanlarının en önemli sekiz nitelikleri arasında, STEM uzmanlığı liste sonu olarak ortaya çıkıyor. Google’daki başarının yedi en üst seviyedeki özelliklerin hepsi yumuşak becerilerdir: iyi bir antrenör olmak; iyi iletişim kurma ve dinleme; başkalarına karşı içgörüye sahip olma (farklı değerler ve bakış açısı dahil); meslektaşlarıyla empati kurmak ve meslektaşlarını desteklemek; iyi bir eleştirel düşünür ve problem çözücü olmak; ve karmaşık fikirler arasında bağlantılar kurabilmek.

Bu nitelikler bir programcıdan daha farklı meslekleri çağrıştırıyor. Bu nedenle Google verileri daha da derinlemesine incelemek için antropologları ve etnografyacıları getiriyor.

Google tarafından geçtiğimiz baharda yayımlanan Aristo Projesi, yüksek teknoloji ortamlarında dahi yumuşak becerilerin önemini daha da pekiştiriyor. Aristo Projesi, yaratıcı ve üretken takımlarla ilgili verileri analiz ediyor. Google, üst düzey bilim adamlarıyla bir araya gelerek her biri en uzman bilgi biriktiren A-takımlarından gurur duyar ve birbiri ardına bir üstün fikir atabilir. Bununla birlikte, verilerin analizi, şirketin en önemli ve üretken yeni fikirlerinin, odadaki en akıllı insanlar olmak zorunda kalmayan çalışanlardan oluşan B-takımlarından geldiğini ortaya koydu.

Aristo Projesi, Google’daki en iyi takımların bir dizi yumuşak beceri sergilediğini gösteriyor: eşitlik, cömertlik, takım arkadaşlarının fikirlerine karşı merak, empati ve duygusal zeka. Başarmak için, her takım üyesinin kendinden söz ettirmek ve hata yapmak zorunda kalması gerekiyor.

Google’ın çalışmaları, büyük bir gelecekteki çalışanın sırrını anlamaya çalışan diğerleriyle aynı fikirde. Kâr amacı gütmeyen Ulusal Kolejler ve İşverenler Birliği tarafından 260 işverene yapılan ve Chevron ve IBM gibi küçük firmaları ve beymotları içeren kısa bir süre önce yapılan bir anket, iş arayanların en çok aranan nitelikleri arasında ilk üçte iletişim becerileri arasında yer aldı. Hem kendi işçileriyle iletişim kurma yeteneği hem de şirketin ürün ve misyonunu kuruluş dışına iletme kabiliyeti ile ödül veriyorlar. Veya milyarder girişim kapitalistini ve “Shark Tank” TV şahsiyetini ele alalım Mark Cuban: En başarılı köpekbalıklarına yatırım yaparken felsefe ana dallarını arıyor.

STEM becerileri bugün yaşadığımız dünya için elbette hayati önem taşıyor, ancak tek başına Steve Jobs’un ısrarla ısrar ettiği gibi yeterli değil. Geleceğin dünyasında, kültürel ve sosyal becerilere sahip olan eğitimli insanların uzmanlığına ihtiyaç duyuyoruz.

 

Haberin Kaynağına Ulaşmak İçin Tıklayınız

Facebook Yorumları

İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.