1. Anasayfa
  2. Makaleler

Gün Batımı Nedir?

Gün Batımı Nedir?
0

Merhaba sevgili okur.
Bugün sizinle bir anket sonucunu paylaşmak ve onun üzerinden sohbet etmek istiyorum. Anket sonucumuz aşağıda yer almaktadır.

IMG 0662 | Eğitim Her YerdeAnket konumuz günlük yaşam gibi gözükse de konumuz bu değil. Hatırlarsanız ben size eğitimin her yerde ve her şartta olması gerektiğini düşündüğümü söylemiştim. Tam da  bu konuda sizinle eğitim konusunda düşüncelerimi açıklamak istedim. Peki ya sence gün batımı nedir diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Tabi ki de yeni bir günün başlangıcıdır. Peki ya neden ? Sevgili okur her geçen gün yeni bir şey öğreniyor her geçen gün bize yeni şeyler katıyor. Zaman öyle hızlı geçiyor ki ben takip edemiyorum. Siz edebiliyorsanız tebrik ederim. Gün sonu demek yeni bir öğrenme potansiyeli oluşmasına olanak sağlamak demektir. Gün sonu demek yeni bir günün başlangıcı demektir. Yeni bir gün ise bize yepyeni kazanımlar kazandırması demektir.

Peki ya bunun eğitimle ne alakası var dediğinizi duyar gibiyim. Aslında bu durum eğitim açısından çok şey ifade ediyor. Biz eğitimciler eğitim verirken dünden yararlanırız ama hiçbir zaman arkamıza bakıp başarısızlıklarımıza odaklanmayız.

Odaklandığımız gün aslında eğitimimize kaldığımız yerden devam edemediğimiz gün olarak sayılır. Benim naçizane düşüncem bu yöndedir.

Sizce de eğitim böyle olsa daha kaliteli olmaz mı? Yarın için  dünden ders alsak lakin düne bağlı kalmasak eğitim anlayışımız biraz olsun daha kaliteli olmaz mı ? Peki ya biz bunu neden yapamıyoruz? Çünkü sevgili okur bu ankete katılan çoğu tanıdığım gibi bizde hayata bir pencereden bakıyoruz. Baktığımız pencereyi biraz aralasak biraz daha geniş baksak aslında benim söylediğim seviyeye çıkabiliriz. Her şeyden önce bir olaya tek bir açıdan bakmaktan vazgeçelim. Her şeyi birden fazla yönünden bakmayı deneyelim biten bir günümüze bile bu açıdan bakalım. Size çok güzel bir örnek vermek istiyorum.

Görev yaptığım kurumda çocuklar pencereden dışarı bakarak konuşuyorlardı. Bir öğrencim diğerine bak kuşlar ne güzel uçuyor keşke bizde uçabilsek dedi. Diğeri de bizim kanatlarımız olmayabilir ama bizim de kağıtlarımız var kendimize kanat yapabiliriz diyerek benden onlara kanat yapmamı istediler. Bende onlara seve seve birer kanat yaptım ve sanki uçuyor gibi sınıf içinde koşuşturdular. Bir taraftaki öğrencim keşke olsa diye bakarken diğer öğrencim elinde olan imkanları kullanmayı yeğledi. İşte aslında olaylara bakış açısının farklı olması bu kadar basit bir örnek ile açıklanabilir. Kanat yapmak isteyen öğrencimi ayrıca tebrik ederek bunu sizde yapabilirsiniz bakış açısını kazandırmak istedim. Lakin öğrencilerim biz yapamayız bakış açısıyla baktılar. Bunun nedenini çok iyi biliyordum ama bunu bu yazımda anlatmayı uygun görmedim başka bir yazımda sizinle bu durumu da paylaşmak isterim. Umarım sizde benimle bu konuda paylaşımda olmak istersiniz.

Konumuzdan çok uzaklaşmadan yazımın sonlarına doğru gelmek üzereyim. Siz değerli okurlarıma beni takip edip dönüş sağladığınız için teşekkürü bir borç bilirim. Lakin sizden bir isteğim daha var. O da yazımda bahsettiğim üzere lütfen olaylara farklı açılardan bakalım. Düşünelim, düşündürelim. Eğer bir eğitimciyseniz  buna daha çok dikkat edelim. Neden mi ? Düşünmeden geçirdiğimiz her gün bize ağır sonuçlar getirecektir. Maalesef ki düşünmeyen çocuklar düşünmeyen insanlar yetişiyor. Bu durum şimdi olmasa da bir 10 yıl sonra çok büyük sıkıntıların oluşturacağını ben şimdiden ön görüyorum. Peki ya düşünüp düşünmediğimizi nerden anlarız diye de sorabilirsiniz. Bunun için kontrol edeceğiniz ilk soru şu olmalı. Benim doğru veya yanlış yaptığım şeyler ne ? Bu soru sizi aslında çok farklı yerlere götürebilir. Çünkü düşünen, farklı düşünen bir bireyin hem yanlışları hem doğruları oldukça fazladır. Lakin geride kalmış bir bireyin doğru yaptıkları da yanlış yaptıkları da oldukça azdır. Çünkü bir faliyette bulunmamaktadır. Hayat bize doğruları ve yanlışları beraberinde getirir.

Getirdiği bu durumları biz kendimiz seçeriz. Seçimlerimiz ne kadar fazla ise o kadar farklı durumlar yaşadığımız gün yüzüne çıkar. İşte burada da farklı bakış açısına sahip olup olmadığımız ortaya çıkar.

Umarım sizlere de açıklamalarım bir aydınlık yaşatmıştır. Eğer ufkunuzu açabildiysem bu benim için çok büyük haz verici bir durum. Dönüşlerinizin neler olduğunu bekliyor olacağım. Şimdilik sağlıcakla kalın

Facebook Yorumları

lisans eğitimimi hasan kalyoncu üniversitesinde bitirdim. Şuan okul öncesi öğretmeniyim. Katıldığım dijital oyun kongreleri, orf eğitimi ve sınır ötesi masallar kongresiyle kendime birçok şey kattığımı düşünüyorum. Gelişim durağan değildir. Bende şu anki konumumda durmayı düşünmüyorum

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.