1. Anasayfa
  2. Makaleler

Her Bir Tecrübe Bir Kaynaktır

Her Bir Tecrübe Bir Kaynaktır
0

Herkese Merhaba,

“Sabah Sohbeti”

“John Berger”

“Sağgörülü bakış açıları”

“Her bir tecrübe bir kaynaktır. Yorumlamasını, kullanmasını bildiğin sürece.” :)

https://youtu.be/v2bMoOmUNbo

Çocuklarımız okula geldikleri gibi hemen derse oturtmak asıl görevimizzzzz, tabiki olmamalı. :) kendimden örnek vermek gerekirse sabahın sekizinde müziğim çalmaya başlar. Çocuklarım gelmeye başladığında ben ayağa kalkarım, dans ederek çocuklarıma sarılırım, onlar da sınıfa girerken müziği duyunca dans ederek sınıfa girerler. Bu durum zamanla rutinlerimizden biri oldu. İlk zamanlar utananlar, öğretmen beni görmesin diye yandan yandan sınıfa girenler, “Yahu bu öğretmen ne yapıyor?” bakışları, aradan bir ay geçmeden çocuklarım sınıfa çılgınca dans ederek girmeye başladılar. :) “sabahın köründe ne müziği, ne dansı?” dediğinizi duyar gibi oldum. Gece on ikiden önce yatmayan ben, sabahın altısında kalkıp bir saatlik yola koyulduktan sonra okuluma ulaşır ulaşmaz bunu yapıyorsam, siz de yaparsınız. İnanıyorum. :) cidden siz de kendinize geliyorsunuz, rahatlıyorsunuz, dertlerinizi unutuyorsunuz… Tamam abartmayayım. Ama cidden iyi geliyor müzik. Çocuklar siz de bu huzuru hissedince onlarda güne huzurla başlıyorlar.

Unutmayın anlımız aynamız. Her şeyi yansıtıyoruz çocuklarımıza, anlıyorlar… Biz nasılsak onlar hissediyor ve etkileniyorlar. Hep iyi görünün de demiyorum, görünmeye de çalışmayın dürüst olun, kötüyseniz de bilsinler, samimi olduğunuzu gördükleri anda aranızdaki bağ oluşuyor. En büyük hata duygularımızı saklamak. Gerginseniz anlatın, onlar da anlatsınlar. Boşuna mı demiş Cicero “Paylaşılan bir sevinç iki kat olur, paylaşılan bir acı yarıya iner.” Nedense eskiden gelen bastırılmışlık öğretmen döbiyes giyinmeli, öğrencisiyle arasında mesafe olmalı, her şeyi paylaşmamalı… Gibi kalıplar günümüzde de hala güncelliğini koruyor sanırım. Aslında tam tersi şimdinin çocukları bundan hiç mi hiç hoşlanmıyor. Onlara ulaşmak için onların dilinden konuşmaya özen göstermeliyiz. :) hip hop dans bile edebiliyoruz yani :)

Geçenlerde bir arkadaşımın paylaştığı video ve videonun sonu, sınıf içinde yaptığım aktiviteyi hatırlattı ve sizlerle paylaşmak istedim. Çocuklarımla zaman zaman sabahları çember saatimizde halıya oturur ortasına resimler koyar ya da İnternet üzerinden resimler göstererek resimle ilgili yorumlar yapardık. Hepsi farklı yorumlar, bazen ortak düşünceler çıkar, hatta bazen tartışma ortamı olur ve herkes yeni bir şey görür resme baktıkça… John Berger’in dediği gibi onların sağgörülü bakış açıları, yaratıcı düşünceleri, cesaretleri bizim göremediklerimizi bile görmemize yardımcı oluyor.
Sabahları yapılacaklar listenize küçük bir resmi ekleyerek güne harika bir başlangıç yapabilirsiniz. Resmi analiz ederken ressamın ne yapmak istediği, kimliği, tarihi, ne gördüklerini… Birçok şeyi de eğlenerek öğrenmiş olurlar.
Sevgilerimle,

Facebook Yorumları

Nesrin Salihoğlu 01/08/1981 tarihinde Trabzon da doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimini Trabzon da tamamlamıştır. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Müzik öğretmenliği bölümünü bitirmiştir. Bitirir bitirmez 2007 senesinde İstanbul'a öğretmenlik için başvuruda bulunmuştur. Hayat öyle sürprizlerle dolu ki mezun olduğu bölümü değil çalışkanlığını gören İlçe Milli Eğitim Müdürü ona sınıf öğretmenliği yapmasını söylemiş ve on bir yıldır sınıf öğretmenliği yapmaktadır. Otizmli ve disletik çocuklarla çalışmış, kendini her çocuğa dokunabilmek için elinden gelen her şeyin en iyisini yapmaya adamıştır. Bütün öğretmenler gibi... Dersleri eğlenerek öğretmek onun için en önemli şeylerden biridir. Çocuklarını sabahın sekizinde dans ile karşılar, sabah sohbetiyle derse hazırlar, akşam motivasyonuyla eve uğurlar. En sevdiği cümle "Mutlu Çocuk" Hiç düşünce!!!

Yazarın Profili

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.