15. Uluslararası Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Sempozyumu’nun (ICITS 2022) 07-09 Eylül 2022 tarihlerinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri konusunda önemli çalışmaların paylaşıldığı sempozyumun en vurucu noktası en başta geldi aslında. Açılışta bir konuşma yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Ali Salahlı, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümünün üzerinde kara bulutlar dolaştığını ifade etti. Pandemi sürecinde hem Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki bilişim teknolojileri öğretmenleri, hem de üniversiteler bünyesindeki bölüm personelleri ile uzaktan eğitim sürecini alt yapıdan planlamaya ve içerik üretimine kadar destekleyen Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü geleceğinin karanlık belirsizliği içerisinde yarınları bekliyor.
Peki nedir bu belirsizlikler? Aslında en temelinde Bilişim Teknolojileri Öğretmenlerine ihtiyaç olmasına rağmen yetersiz olan atamalar geliyor diyebiliriz. Bunun arkasından ise kamuda öğretmen atamalarında Bilişim Teknolojileri öğretmen alanını farklı alanlardan mezun olanların da tercih edebildiği hatta farklı alanlardan atanmış öğretmenlerin de bu alanın derslerini vermesinin önünü açan kursların açılmış olması yer alıyor. İstihdamla alakalı bu sorunun arkasından ise Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi alanının üniversite tercih sürecinde puan türünün değiştirilmesi sonrasında yaşanan boş kontenjanlar sorunu geliyor. Boş kontenjanlar ilerleyen süreçte bölümlerin öğrenci alımına kapanması sorununu getirirken, üniversitelerde var olan ama öğrenci alımının önü kapatılmış, geleceği karanlık bölümlerin oluşmasına sebep olmuştur. Türm bu sorunlarsa yarınları belirsiz bir bölüm doğuruyor.
Peki Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü öğretim üyeleri, mezunları veya öğrencileri bu belirsizliğin karşısında ne yapıyorlar?
ICITS 2022 bir kez daha gösterdi ki Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü tüm zorluk ve belirsizliklere rağmen ulusal ve uluslararası çalışmalara imza atmaya, eğitimi, eğitimde teknoloji kullanımını ve eğitimde kaliteyi artırmak için çalışmaya devam ediyor.
Sanal Evren ve Gerçeklik Sarmalında Eğitim başlığı altında düzenlenen sempozyum kapsamında eğitime teknoloji entegrasyonundan, dijital dönüşüme, yenilikçi teknolojilerden, yapay zekanın eğitimde kullanımına kadar pek çok başlıkta çalışmalar sunuldu. Türkiye’den ve yurt dışından çağrılı konuşmacıların yaptığı konuşmaların yanı sıra düzenlenen panel ve çalıştaylar ile farklı çerçevelerden bakış açıları ve deneyimler bir araya getirildi.
Anadolu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hatice Ferhan Odabaşı, University College London’dan Assoc. Prof. Dr. Mutlu Cukurova, The Ohio State University’den Prof. Dr. Kui Xie, Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. S. Sadi Seferoğlu, University of Mannheim’dan Prof. Dr. Dirk Ifenthaler ve Karabük Üniversitesi’den Prof. Dr. Mustafa Yaşar tarafından gerçekleştirilen konuşmalarda hem teknolojinin eğitimde doğru kullanımının yarattığı fırsatlar; örneğin öğrenme analitiklerinin eğitime katkıları ya da çevrimiçi öğrenme ortamlarının sunduklarının, yanı sıra teknolojinin yanlış kullanımının getirdiği olumsuzluklar; örneğin dijital yorgunluk ya da dijital bağımlık, dijital obezite gibi konular ele alındı.
Dijital Çağda Öğretmenlik: “Bir de Buradan Bak!” başlıklı panel ise özellikle sanayi toplumu ile yeniden şekillenen ve günümüze kadar ana yapısını koruyan eğitim sistemi ve beraberinde getirdiklerine farklı bir bakış açısı sağladı.
LEGO Education Spike Prime İle Robotik Kodlama Atölyesi ve Ortaokul Öğrencilerinin Bilimsel Süreç Becerilerini Geliştirmeye Yönelik Web Tabanlı ve Artırılmış Gerçeklik Destekli Aktif Öğrenme Sistemi (ARGEBİLİM) ve İşleyişi başlıklı çalıştaylar ise eğitimde teknoloji kullanımı konusunda faydalı örnekleri dinleyicilere sundu.
Yukarıda saydığım tüm o olumsuzluklara rağmen hala eğitimin bir adım daha ileriye gitmesi için çalışan ve az da olsa değer görmeyi bekleyen bir bölüm var. Umarım Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi hak ettiği değeri gördüğü yarınlarla içinde bulunduğu belirsizlikler ve kara bulutlu ortamdan kurtulur.