Öğretmenlerin geliştireceği olumlu ve yapıcı iletişim dili okulun iklimini sevgi ve saygının hakim olduğu bir atmosfere çevirebilir. Bu etki hem öğrencileri hem bütün öğretmenleri hem de okul çalışanlarını olumlu bir şekilde etkiler. Böyle sevecen ve sevgi dolu bir okuldan güleryüzle ayrılan öğrenciler evlerine mutlu ve huzurlu bir şekilde giderek evlerindeki iklimi de olumlu bir şekilde etkiler.
İklim Oluşturan Öğretmen
Uzun yıllar boyunca aşağı yukarı aynı şekilde devam eden hava olaylarına iklim adı verilir. İklim uzun yıllar boyunca devam eden ortalama iklim olaylarına verilen genel bir isim olarak ifade edilebilir. İklim olaylarını oluşturan faktörler çeşitlidir. Bunlar Dünya’nın Güneş etrafındaki hareketleri, Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki hareketi ve yer yüzü şekilleri olarak ifade edilebilir.
Bir yerin yükseltisi, denizlere ve okyanuslara olan uzaklığı da iklim üzerinde belirleyici bir rol oynar. İklim şartları hayatımızı yakından etkiler. İklim şartlarına göre bitkiler ve hayvanların çeşitliliği belirlenir. İnsanlar iklim şartlarına göre yaşam kalitelerini düzenler. İklimler farklılık gösterir. Örneğin Ilıman iklim, ekvatoral iklim, karasal iklim, çöl iklimi, kutup iklimi bu farklı isimlerden bazılarıdır. Dünya’da insanlar en fazla ılıman iklim bölgelerinde yerleşmeyi tercih etmektedir. Eski medeniyetler de ana hatlarıyla ılıman kuşakta bulunmaktadır.
Fiziksel olarak bir doğa olayını ifade eden iklim kavramı şirket iklimi, ev iklimi, okul iklimi, sınıf iklimi gibi farklı anlamlarda da kullanılmaktadır. Okullarımızın açıldığı bu günlerde okul ve sınıf iklimine değineceğiz. Okullarımızın iklimini belirleyen en önemli faktör öğretmendir. Öğretmenler girdikleri sınıfın ikliminin belirleyen güneş gibidir. Güneş ışınları hem aydınlatır hem de ısıtır. Aynı şekilde öğretmen de öğrencileri hem aydınlatır hem de ısıtır.
Öğretmen sınıfında ılıman bir öğrenme ortamı oluşturabilirse öğrencilerin yüzlerinde çiçekler açar. Öğretmen kaşlarını çatarsa güneşin önüne gelen bulutların ışığın gelmesini engellediği gibi öğretmenin şefkatini ve sevgisini gölgeleyebilir. Sınıfın içindeki öğrencilerin sevgi, şefkat, cesaret ihtiyacı güneş ışığına ihtiyaç duyan bitkilere benzetilebilir.
Soğuk iklimlerde bitkilerin güçlükle hayatta kaldığı gibi çocukları buz gibi donduran soğuk atmosferin hakim olduğu bir sınıf ortamında çiçek gibi çocuklar zor yetişir. Sınıf ortamı ne çöl gibi sıcak, ne kutuplar gibi soğuk olmalı. Aynen bitki ve hayvan çeşitliliğinin arttığı ılıman iklimler gibi mutedil ve ılıman olmalı. Ancak bu sayede çocuklar sevinçle ve neşeyle serbest bir öğrenme ortamında sağlıklı bir şekilde eğitim alarak gelişebilirler.
Okul ikliminin oluşmasında öğretmenin rolü çok önemlidir. Okul müdürü de bir öğretmendir ve bu iklimin oluşmasında belirleyici faktörlerin en önemlisidir. Okul müdürü okul ikliminin oluşmasında eğitim liderliği yapan bir öncüdür. Sabah öğrencileri ve öğretmenleri güler yüzle ve tatlı dille karşılayan bir okul müdürü o günün hava durumuna benzeyen olumlu bir atmosfer oluşturur.
Olumlu bir atmosferin oluşmasında eğitim liderliği yapan bir okul yöneticisinin yapıcı ve olumlu bir iletişim dili geliştirmesi okulda dalga dalga bir sevgi ve saygı atmosferinin oluşmasında domino etkisi yapar. Bu olumlu etki ılıman bir meltem rüzgarının insanı ferahlattığı gibi öğretmenleri ve öğrencileri ferahlatır. Sabah güneşin doğduğu yerleri aydınlatıp ısıttığı gibi lider bir eğitim yöneticisi de sevgi ve şefkatle çevresine bakarak ılıman bir okul iklimi oluşturabilir.
Öğretmenlerin geliştireceği olumlu ve yapıcı iletişim dili okulun iklimini sevgi ve saygının hakim olduğu bir atmosfere çevirebilir. Bu etki hem öğrencileri hem bütün öğretmenleri hem de okul çalışanlarını olumlu bir şekilde etkiler. Böyle sevecen ve sevgi dolu bir okuldan güler yüzle ayrılan öğrenciler evlerine mutlu ve huzurlu bir şekilde giderek evlerindeki iklimi de olumlu bir şekilde etkiler.
Olumsuzu değil olumluyu, kötülüğü değil iyiliği, çirkinliği değil güzelliği, yıkıcılığı değil yapıcılığı, ayrımcılığı değil birleştiriciliği, nefreti değil sevgiyi seçen bir öğretmen bu seçimleriyle okul iklimini yapıcı ve iyi bir yönde etkileyebilir. Günlük hava olaylarındaki farklılıklar iklimin genel karakterini belirlemez. Bazen şimşek çakıp yağmur yağsa bile kara bulutların arkasından gülümseyen güneş doğduğu yerleri cennete çevirebilir. Her bir öğretmen çocukların içini şefkatle ısıtan bir güneş gibidir.