2024 Yılından İtibaren İngilizce Dil Gelişimi (ELD) Müfredatı Analizi
0

2014 yılı Eğitim Reformu Rapor ve Sonuçlarına göre müfredat sistemi, “bireylerin İngilizce öğrenmesi beklenen, karşılamaları beklenen dil öğrenme standartlarını veya dili öğrenme hedeflerini içeren bilgi ve beceriler; eğitimcilerin üzerinde durduğu ve anlatmış oldukları üniteler; öğrencilere verilen ödevler ve projeler; İngilizce dersinde kullanılan kitaplar, materyaller, videolar, sunumlar ve okuma faaliyetleri; bireyin öğrenmesini değerlendirmek için kullanılan testler, değerlendirmeler ve diğer yöntemler”. Müfredat terimi çeşitli bağlamları oluşturabilmektedir. Aynı zamanda birincil öğretim kaynağı veya ana sınıf müfredatına ek materyaller olarak kullanılan, yayınlanmış, önceden paketlenmiş İngilizce Dil Gelişimi (ELD) paket olarak müfredatını ifade etmektedir.

İngilizce

İngilizce öğretmenleri tarafından teşhis, yansıtma ve değerlendirme amaçlarıyla kullanılması gereken somut test tekniklerinin doğasına değinmektedir. Özellikle alt orta öğretim için (5. sınıftan 8. sınıfa kadar), öğrencilerin dil yeterliliklerini ölçmek ve değerlendirmek, öğrencilerin kendi hızlarını gözlemlemelerine yardımcı olmak ve öğrencilerin okul dışında nasıl İngilizce çalıştıklarını şekillendirerek öğretim sürecini desteklemek için zengin çeşitlilikte test teknikleri gereklidir. sınıf. Bu hedeflere ulaşmak için belirli biçimlendirici ve özetleyici değerlendirme yöntemleri vurgulanabilir: İngilizce sınıfları için biçimlendirici değerlendirmeler genellikle düşük riskli sınavlardır ve puan değeri çok azdır veya hiç yoktur. Bunun yerine öğrenme sürecini kolaylaştırmak için sunulurlar.

Örneğin öğrencilerden 1) öğrendiklerini sergileyecek ders hakkında bir poster tasarlamaları ve 2) dersin sonunda dersin ana noktalarını özetlemeleri istenebilir. Bununla birlikte, özetleyici değerlendirme prosedürleri temel olarak, sonuçları daha önce belirlenmiş standartlar veya kıyaslamalarla karşılaştırarak, belirli bir öğretim döneminin sonunda öğrencilerin öğrenmelerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Genellikle yüksek riskli (yüksek puan değerine sahip) sınavlar olarak etiketlenen özetleyici değerlendirme teknikleri, müfredat ve öğretmen tarafından benimsenen öğrenme ve öğretme doğasına uygun olmalıdır.

Özetleyici tekniklerden bazıları şunlardır: 1) dönem boyunca hazırlanan görsel sözlük gibi bir proje ve 2) düzenli bir kalem-kağıt sınavı. Bu spesifik test teknikleri kaçınılmaz olarak eğitim programının hem süreç hem de ürün odaklı test teknikleri sunduğu gerçeğine işaret etmektedir (Brown ve Abeywickrama, 2010). Test tasarımındaki bu çeşitliliğin öğrencilerin öğrenme deneyimlerini güçlendirmesi bekleniyor.

Ders kitapları, çalışma kitapları, okuma seri cilt kitapları, ses, video ve teknolojik platformlar içerebilmektedir. Dil okulları, çeşitli nedenlerden dolayı ELD müfredat seçeneklerini incelemek isteyebilmektedir. Dil okulları, her Öğrenci Başarılı Yasası (ESSA), bölgesel ve ulusal eğitim yasası ve tüm öğrenciler için fırsat eşitliğine yönelik uzun süredir devam eden, İngilizce Öğrenenlerin (EL) ilerlemesini ve başarısını teşvik etmek için bir ELD müfredatı benimsemesini istemektedir. Bazı bölgelerde yer alan dil okulları ilk defa İngilizce öğrenenlere sahip olabilmekte ve bu da onların bir İngilizce Dil Gelişimi (ELD) müfredatı aramasına yol açabilmektedir.

Yürürlükte yer alan İngilizce Dil Gelişimi (ELD) müfredatının gelişmesi veya içeriklere ek kaynak sağlanabilmektedir. Müfredat seçimi, İngilizce Dil Yeterliliği Ofisinin basitleştirmeyi amaçladığı göz korkutucu ve zaman alıcı bir uğraş olarak da görülebilmektedir.

Örnek Müfredat Seçimi Tartışmasız Kriterler Formu
Lise / Ortaöğretim
M=Kriterleri Karşılıyor     –        D=Kriterleri Karşılamıyor
 

 

 

Maddeler

 

 

Dikkate alınan

Müfredat 1

 

 

 

 

 

 

 

Dikkate alınan

Müfredat 2

 

 

 

 

 

 

 

Dikkate alınan

Müfredat 3

 

 

 

 

 

 

 

Dikkate alınan

Müfredat 4

 

 

 

 

 

 

Müfredat ELA OAS ve WIDA ELD standartlarıyla uyumludur.

 

 

 

 

Müfredat dilin tüm alanlarını kapsamaktadır.

 

 

Müfredat yerleşik biçimlendirici değerlendirmeler içerir.

 

Müfredata öğretmen desteği eşlik ediyor: rehberler ve eğitim.
Müfredat kültürel çeşitliliği ve mevcut kültürel bağlantıları kucaklar.
Müfredat proje tabanlı öğrenmeyi ve hizmet ederek öğrenmeyi birleştirir.
Müfredat okuma stratejilerine güçlü bir temel oluşturur.
Müfredat intihale ve bundan kaçınmaya yönelik tekniklere değinmektedir.
Müfredat çok kültürlü/dünya olaylarını ve sosyal konuları içerir.

 

Oklahoma Eyaleti Eğitim Bakanlığı Müfredat ve Öğretim Ofisi, Yüksek Kaliteli Öğretim Materyalleri (HQIM) ve Eyalet Ders Kitapları ana sayfasını sunmaktadır. Bu sayfa, bazı ELD müfredatları da dahil olmak üzere Devlet Ders Kitabı Komitesi tarafından onaylanan ve kabul edilen öğretim materyallerinin başlıklarını içermektedir. Ayrıca, ELD müfredatını değerlendirmek için kullanılan PK-12 Genel değerlendirme listesi de dahil olmak üzere, müfredatı gözden geçirenlerin öğretim materyallerini değerlendirirken kullandıkları HQIM değerlendirme listelerini de sunmaktadır.

İngilizce seviyelerKaynak: (MEB, 2018.)

ELD müfredat seçim sürecinin anlaşılmasına ve gösterilmesine yardımcı olmak amacıyla örnekler hazırlamak için varsayımsal bir senaryo ekledik. Bu belge ayrıca dil öğretiminin ilkelerine genel bir bakış sunmaktadır ve müfredat incelenirken bu ilkelerin uygulanması güçlü bir şekilde dikkate alınmalıdır. Bu tür müfredat ve/veya ek materyalleri satın almak için kullanılabilecek fonların açıklamasının yanı sıra yeni bir müfredat satın alma alternatifleri de sunulmaktadır. Lütfen her bölgenin veya okulun kendine özgü ihtiyaçları olabileceğini ve bu nedenle herkese uyan tek bir modelin mümkün olmadığını unutmayın. Ancak bu kılavuz, yerel bölge veya okul ortamlarının ihtiyaçlarını, İngilizce Öğrencisinin özelliklerini ve ihtiyaçlarını, öğretmen tercihlerini, bütçe kısıtlamalarını ve genel müfredatı karşılayacak şekilde değiştirilebilir.

Buna göre öğretilecek öğrenme materyalleri ve dil işlevleri, her öğrenme aşamasına uygun etkinlik türlerini yansıtacak şekilde seçilmiştir. 2. – 4. ve 5. – 6. sınıfları kapsayan 1. ve 2. aşamalarda benzer materyal türleri ve dil işlevleri verilmektedir; bunların her seviye için belirlenen aktivitelere uyacak şekilde uyarlanması beklenmektedir. 3. aşamada, 1. ve 2. aşamalarda uygulananlarla birlikte ek materyaller ve işlevler kullanılır. Bu tasarım, sınıf öğretmenlerinin, öğrencilerinin özel ihtiyaçlarına en uygun olduğunu düşündükleri öğrenme uygulamaları arasından seçim yapmalarına olanak tanır.

Larsen-Freeman ve Anderson’ın (2011) belirttiği gibi, dilin biçimsel yönlerine dikkat etmek anlamın inşasında önemli bir unsurdur; bu nedenle bunları iletişimsel dil öğrenimi bağlamında ele almak gerekir. Ancak Cameron’un (2001) çocukların bir dile ilişkin gramer bilgilerinin “kelimeler ve söylem arasındaki boşluk” yoluyla doğal olarak ortaya çıktığı (s. 18) iddiasına uygun olarak, öğrenenler/kullanıcılar iletişim becerilerini geliştirdikçe İngilizcenin yapısal özellikleri örtük olarak ele alınır, ayrı bir konu olarak ele alınmak yerine Öğretim materyalleri: Her sınıf seviyesi için birbiriyle ilişkili temalar etrafında yapılandırılmış 10 örnek üniteden oluşan bir seri sağlanır.

Tematik birimlerin kullanımı Hale ve Cunningham (2011) tarafından desteklenmektedir; bu yaklaşım, eğitimcilerin yeni bilgileri öğrenciler için hem ilgili hem de ilgi çekici bir şekilde sunmalarına olanak sağladığını, aynı zamanda onları mevcut bilgiler üzerine ekleme yapmaya teşvik ettiğini belirtmektedir. akılda tutmayı desteklemenin bir yolu olarak daha önceki materyali tekrar gözden geçirme zamanı. Dil öğrenimi ile günlük yaşam arasında bir bağlantı oluşturmak amacıyla her ünitenin temaları, genç öğrencilerin aşina olduğu fikir ve konuları yansıtacak şekilde seçilmiştir; bu nedenle aile, arkadaşlar, hayvanlar, tatiller, boş zaman etkinlikleri vb. temalar ön plana çıkar.

CEFR’nin kültürlerarası yeterlilik ve kültürel çeşitliliğin takdir edilmesi üzerindeki vurgusu dikkate alındığında (CoE, 2001), kültürel konular da ele alınmaktadır. Hem hedef kültüre hem de uluslararası kültüre ait öğeler, her ünitenin temasına uygun olarak olumlu ve tehdit edici olmayan bir biçimde sunulur (Elyıldırım ve Ashton-Hayes, 2006), aynı zamanda ev kültürünün değeri de vurgulanarak, olumsuz tutumların oluşmasını önler.

Müfredat seçim sürecine başlamadan önce, bölgelerin veya okulların İngilizce Öğrenenlerin İngilizce dil gelişiminden kimin sorumlu olacağını tam olarak belirlemesi önemlidir. Bölgenin veya okulun seçtiği Dil Öğretimi Eğitim Planı (LIEP) bu belirlemeye yardımcı olmalıdır. Büyük EL popülasyonuna sahip Yerel Eğitim Ajansları (LEA’lar), tüm öğretmenleri bu sorumluluğa atamak ve ELD’yi içerik alanı sınıflarına dahil etmek veya Korumalı Öğretimden yararlanmak isteyebilir; daha az sayıda EL öğrencisi olan bölgeler veya okullar bir veya daha fazla belirli ELD öğretmeni seçebilir tüm sınıf için, birlikte öğretim, itme veya çıkarma eğitimi için.

Bu rollerin oluşturulması, uygun ELD müfredatının seçilmesinde ilk adımdır. Ayrıca müfredat seçim sürecinde ilgili paydaşların sürece dahil edilmesinin önemli olduğunu vurgulamak önemlidir. Mevzuat, yerel ders kitabı komitesi seçimlerine ilişkin gereksinimleri özetlemektedir (OK HB3466). Temel olarak LEA’lar şunları içerebilir: EL öğrencileri, EL öğretmenleri, olası içerik alanı eğitimcileri, rehberlik danışmanları ve ilgili yöneticiler. EL ailelerine ve kültürel gruplara danışılarak daha da genişletilebilir. Bu çok önemlidir çünkü bu paydaşlar birçok açıdan faydalı olabilecek değerli geri bildirimler sağlayabilirler. Dahası, paydaşların dahil edilmesi katılımı teşvik eder ve bu katılım da benimsenmeyi teşvik eder. Bu, başarılı bir müfredat benimsemenin anahtarıdır (Macalister & Nation, 2020), Kostka & Bunning, 2018, Brown, 1985).

Yeni Bir İngilizce Dil Gelişimi Müfredat Edinimi Alternatifleri

Korumalı Öğretim Gözlem Protokolü (SIOP) Modelinde içerik ve dil aynı anda öğretilir ve tüm öğretmenler dil öğretmeni şeklinde ifade edilmektedir. SIOP Modeli, İngilizce Öğrenenlerin eğitimcileri için etkili bir ders planlama ve öğretim verme sistemidir. Bu yaklaşım, eğitimcilerin sınıf düzeyindeki müfredattan türetilen içerik odaklı öğretim tasarlamalarını ve İngilizce dil gelişimini desteklerken içerik alanı kavramlarını anlaşılır kılan stratejiler kullanmalarını gerektirir. SIOP Modeli sekiz bileşenden oluşur: Ders Hazırlığı, Etkileşim, Arka Plan Oluşturma, Uygulama ve Uygulama, Anlaşılır Girdi, Dersin İşlenmesi, Stratejiler ve Gözden Geçirme ve Değerlendirme. Short, Echevarria ve Vogt (2008),

İçeriği İngilizce Öğrenenler için Anlaşılır Hale Getirme: SIOP Modeli’ndeki bileşenlerin ve stratejilerin tam bir tanımını sunmaktadır. Öğretmenler bu yöntemle eğitildikten sonra yöneticiler SIOP Protokolünü bir gözlem aracı olarak kullanabilir ve öğretmenler de bunu uygulamalarını geliştirmek veya akran koçluğu için kullanabilirler (Echevarria, Vogt ve Short, 2008).

Öte yandan, yayınlanmış bir ELD müfredatı daha fazla basitlik sağlayabilir ve daha iyi bir çözüme hizmet edebilir.

İngilizce Öğreniminde (İngilizce Dil Gelişimi (ELD)) Daha İyi Bir Çözüm İçin Çeşitli Amaçlar

  • İngilizce öğreniminde bir çerçeve veya yapı sunulacaktır.
  • Öğretimi sınıf düzeyine ve yeterlilik düzeyine göre standartlaştırma gerçekleştirilecektir.
  • İngilizce öğreniminde yer alan materyali modüler sıralamak ve işbirliği yapmak.
  • İngilizce öğrenimindeki faaliyetler için fikirler gerçekleştirilmesi
  • Bilişsel süreçler hakkında bilgi sağlamak gerekmektedir.
  • İngilizce dilinde mevcut müfredatı tanımlamak gerekmektedir.
  • Referans olarak hizmet etmek
  • Ölçme ve değerlendirme işlemlerini dahil etmek.
  • Proje, ödev, etkinlik ve uygulama işlemlerini sürdürmek.
  • Bir üniteye veya temaya giriş niteliğinde öğrenimi sağlamak gerekmektedir.
  • Metin, resim, ses ve video gibi etkileşimli içerikler sağlamak gerekmektedir.
  • Ana müfredat veya ek materyal olarak öğrenim sağlanmalıdır.
  • Yeni gelen programlara danışmanlık yapılması gerekmektedir. (Graves, 2000, Richards, 2017, Hoffman ve Dahlman, 2007)
Dinleme ve Konuşma Yetkinliği
Müfredat sözlü dil gelişimine yöneliktir.
Öğrencilerin konuşması ve dinlemesi için çeşitli fırsatlar vardır.
Çeşitli amaçlara yönelik cümle gövdeleri ve çerçeveleri mevcuttur.
Müfredat, grafik düzenleyiciler, değerlendirme listeleri ve akran değerlendirme formları içeren öğrenci sunum ödevlerini içerir.
Bol miktarda ses ve video sağlanır.
Arka plan binası mevcuttur.

 

                İngilizce Dilinde İçerik Geliştirme ve Sıralama

Sıklık: Bir dil kursu, öğrencilerin öğrenme çabalarından en iyi getiriyi almaları için dilde sıklıkla karşılaşılan öğelerin dahil edilmesi yoluyla, kullanımdaki dilin mümkün olan en iyi kapsamını sağlamalıdır. Stratejiler ve Özerklik: Bir dil kursu, etkili ve bağımsız dil öğrenicileri olabilmeleri için öğrencilere bir dili nasıl öğrenecekleri ve öğrenmelerini nasıl izleyecekleri ve farkında olacakları konusunda eğitmelidir.

Aralıklı Geri Alma: Öğrenciler, çeşitli bağlamlarda istenen öğeleri geri alma ve bunlara dikkat verme konusunda giderek daha aralıklı, tekrarlanan fırsatlara sahip olmalıdır.

Dil Parametresi: Bir dersin dil odağı, dilin genelleştirilebilir özellikleri üzerinde olmalıdır. İlerlemeye Devam Edin: Bir dil kursu, yararlı dil öğelerini, becerilerini ve stratejilerini aşamalı olarak kapsamalıdır.

Öğretilebilirlik: İngilizce dil öğelerinin öğretimi, bu öğelerin en uygun sıralamasını dikkate almalı ve öğrencilerin bunları öğrenmeye en hazır oldukları zamanı dikkate almalıdır.

Öğrenme Yükü ve Ders Öğrenim Yükü: Ders, öğrencilerin önceki bilgilerini en etkili şekilde kullanmalarına yardımcı olmalıdır.

Müdahale: Bir dil kursunda yer alan maddeler, birlikte öğrenilen maddelerin öğrenme açısından birbirlerine olumlu etki yapacak şekilde sıralanması ve böylece müdahale etkilerinin önlenmesi sağlanmalıdır.

İngilizce Dersinde Format ve Sunum Nasıl Olmalıdır?

Büyük Dil İşleme Modeli ve Derinliği: Öğrenciler öğrenilecek öğeleri mümkün olduğunca derinlemesine ve düşünceli bir şekilde işlemelidir. Bütünleştirici Motivasyon: Öğrencilerin dile, dili kullananlara, öğretmenin dili öğretme becerisine ve dili öğrenmedeki başarı şanslarına karşı en olumlu tutuma sahip olacakları bir ders sunulmalıdır. Öğrenme Stili: Öğrencilere öğrenme materyali ile kendi bireysel öğrenme stillerine en uygun şekilde çalışma fırsatı verilmelidir.

Motivasyon: Mümkün olduğunca öğrenenlerin dili öğrenmeye ilgi duyması, heyecan duyması ve bu öğrenmeye değer vermesi sağlanmalıdır. Dört Aşama: Bir kurs, anlam odaklı girdi, dil odaklı öğrenme, anlam odaklı çıktı ve akıcılık etkinlikleri arasında kabaca eşit bir denge içermelidir. Anlaşılabilir Girdi: Hem dinleme hem de okumada önemli miktarda ilgi çekici, anlaşılır alıcı aktivite bulunmalıdır. Akıcılık: Bir dil kursu, öğrencilerin hali hazırda bildikleri dili hem alıcı hem de üretken olarak kullanabilmelerini sağlayacak akıcılığı artırmayı amaçlayan etkinlikler sağlamalıdır.

Öğrenciler Üzerinde Geri Bildirim ve Çıktı: Öğrenciler, çeşitli söylem türleri üzerinden hem konuşmada hem de yazmada dili üretmeye teşvik edilmelidir. Kasıtlı Öğrenme: Ders, ses sistemi, yazım, kelime bilgisi, dil bilgisi ve söylem alanlarında dil odaklı öğrenmeyi içermelidir. Görevde Zaman: İkinci dili kullanmaya ve ona odaklanarak mümkün olduğunca fazla zaman harcanmalıdır.

 

 

 

Maddeler

 

 

M=Karşılaşır

Kriterler

 

 

 

 

 

 

D=Yapır

Olumsuz

Tanışmak

Kriterler

 

 

 

 

 

Yorumlar

 

 

 

 

İçerik ve İngilizce dil gelişimi entegre edilmiştir.
Müfredat EL’lere dil gelişiminde gerekli titizliği sağlar.
 

Etkinlikler çeşitli yeterlilik seviyelerine ve öğrenme stillerine uygundur.

Kapsam ve sıralama, öğretimin çeşitli yeterlilik düzeylerine göre ayarlanmasında esneklik sağlar
Müfredat kültürel çeşitliliği ve mevcut kültürel bağlantıları kucaklar.

 

Müfredat Seçim Sürecinin İncelenmesi ve Bir Sonraki Adım

İngilizce Öğrenim müfredatının örnek kopyalarını ve destek materyalini elde etmektir. Bunlar, yayıncılarla veya satış temsilcileriyle önceden iletişime geçilerek edinilebilir. İstenildiği takdirde gelip müfredatı sunabilirler. Örnek müfredat toplandıktan sonra bölgelerin ve okulların, materyallerin İngilizce Öğrenenlerin kullanımı için tasarlandığını ve doğrulandığını doğrulaması gerekecektir. Ayrıca yazarları ve onların ikinci dil edinimindeki uzmanlıklarını da dikkate almaları gerekir.

Dil Bilgisi Yetkinliği
Çeşitli yapıların yeterli bir sunumu var.
Dilbilgisi uygun şekilde sıralanmıştır.
Çeşitli amaçlara yönelik cümle gövdeleri ve çerçeveleri mevcuttur.
Dilbilgisi uygun şekilde sıralanmıştır.
Yapılar tümevarımsal olarak öğretilmek üzere tasarlanmıştır.
Özgün konuşma ve yazma etkinlikleri aracılığıyla bol miktarda pratik yapılır.
Müfredat, metinlerde ve seslerde mevcut olan yapılara ilişkin farkındalığı artırır.
Değerlendirmeler hedeflenen yapıları içerir.

 

Yukarıda yer alan verileri belirgin kalıplar ve ayırt edilebilir başarı boşlukları açısından yakından incelediler. Öğrenci, EL ve alan öğretmeni anketleri ve değerlendirme verileri, okumanın geliştirilmesi gereken bir beceri olduğunu ortaya çıkardı. Aile gecesinde ebeveynler de çocuklarının evde daha fazla kitap okuduğunu görmek istediklerini belirttiler. Öğrenci anketleri daha ayrıntılı olarak analiz edildi ve öğrenciler sosyal bilgiler derslerinde proje tabanlı öğrenmeye katıldıklarını ve bundan gerçekten keyif aldıklarını açıkladılar. Ayrıca İngilizce akıcılıklarının arttığını hissettiklerini ifade ettiler.

Aile gecesinde bu konu dile getirildiğinde, öğrencilerin kültürel grubundan bir topluluk temsilcisi, hizmet ederek öğrenme hakkında kapsamlı bir şekilde konuştu. Ebeveynler bunun proje tabanlı öğrenmeye dahil edilmesi gerektiği konusunda hemfikirdi. Bu geri bildirimlere ve öğrenci anketlerinden alınan yanıtlara dayanarak, sosyal konuların varlığının yeni müfredata dahil edilmesi gerektiği belirlendi. EL ve içerik öğretmeni anketleri aynı zamanda intihal konusunu ele alan bir müfredata ve bundan kaçınmaya yönelik tekniklere duyulan ihtiyacı gün ışığına çıkardı.  

Müfredat seçim sürecindeki bir sonraki adım, inceleme için ELD müfredatının örnek kopyalarını ve destek materyalini elde etmektir. Bunlar, yayıncılarla veya satış temsilcileriyle önceden iletişime geçilerek edinilebilir. İstenildiği takdirde gelip müfredatı sunabilirler. Örnek müfredat toplandıktan sonra bölgelerin ve okulların, materyallerin İngilizce Öğrenenlerin kullanımı için tasarlandığını ve doğrulandığını doğrulaması gerekecektir. Ayrıca yazarları ve onların ikinci dil edinimindeki uzmanlıklarını da dikkate almaları gerekir.

Müfredatın belirli öğretim bağlamıyla ilişkili olarak gözden geçirilmesi gerektiğinden (Richards, 2017), bölgeler veya okullar, müfredatı çevre ve ihtiyaç analizinden formüle edilen tartışılmaz kriterlerle gözden geçirerek başlamalı ve yerel standartları karşılayamayan müfredatları ortadan kaldırmalıdır. Bu, bu aşamada müfredatı önemli ölçüde daraltacaktır çünkü yalnızca tüm tartışılmaz konuları karşılayan materyaller bir sonraki aşamaya ilerleyecektir.

Kelime Bilgisi (Vocabulary)
Müfredat, her ünitedeki kelime kelimelerine genel bir bakış içerir ve bir sözlük de dahildir.
Kelime dağarcığı, Seviye 2 ve 3 akademik kelime dağarcığını içerir ve Bilişsel Akademik Dil Yeterliliğini (CALP) oluşturur.
Açık kelime öğretimi sağlanır.
Kelime öğretimi, kullanımı, yazılışı, eşdizimleri, kelime ailelerini, eş anlamlıları, zıt anlamlıları, örnek cümleleri, Yunanca ve Latince kökleri, konuşmanın bölümlerini, isimlendirmeyi, aynı kökenden gelenleri vb. içerir.

 

Müfredatların yerel ihtiyaçları karşıladığı onaylandıktan sonra, her birinin, aşağıdaki Müfredatın İncelenmesi için Örnek Kriterler Formu’nda öğretme ve öğrenme ilkelerinden oluşturulan kriterler aracılığıyla derinlemesine incelenmesi gerekecektir.

Hedefler, İçerik ve Sıralama, Format ve Sunum ve İzleme ve Değerlendirme (Macalister ve Nation, 2020). Hedefler, İçerik ve Sıralama bölümü şu alt bölümlere ayrılmıştır:

 Genel, Kelime Bilgisi, Okuma ve Yazma, Dinleme ve Konuşma, Dil Bilgisi ve Kültürel Farkındalık ve Uygunluk. Bu örnek kriter formu oldukça kapsamlıdır ancak bir bölgenin veya okulun ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde değiştirilebilir. Bölgeler ve okullar ayrıca Yüksek Kaliteli Öğretim Materyalleri (HQIM) ve Eyalet Ders Kitapları ana sayfasına da başvurabilmektedir.

Ayrıca, ELD müfredatını değerlendirmek için kullanılan PK-12 Genel değerlendirme listesi de dahil olmak üzere, müfredatı gözden geçirenlerin öğretim materyallerini değerlendirirken kullandıkları HQIM değerlendirme listelerini de sunmaktadır.

 

Okuma ve Yazma Yetkinliği
Müfredat, öğrencilerin okuma stratejileri ve anlama becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.
Çeşitli Lexile seviyeleri için müfredat materyalleri mevcuttur.
Müfredat, öğrencilerin arka plan bilgilerini yeterince oluşturur.
Müfredat konuları öğrenciler için çekici ve ilgi çekicidir.
Müfredat konuları çeşitli metin türlerini içerir.
Dersler öğrencilere yazma sürecinin her aşamasını açıkça öğretir.

 

İkinci Dil Olarak İngilizce Öğrenimi (ESL) veya İngilizce Dil Gelişimi (ELD): Öğrencilere, her iki ortamda da ana dil desteği olmaksızın, genel eğitim sınıfı dışında tamamlayıcı bireysel veya küçük grup eğitimi sunulur (örneğin, “çekilme” veya ESL sınıfları). Ek eğitim hem İngilizce akıcılığını hem de temel içerik eğitimini hedefleyebilir. Programın amacı, ESL destekli olmayan genel eğitim sınıflarında EL öğrencilerinin başarısını arttırmaktır.

Sefa Sezer

İngilizce Öğretmeni

 

KAYNAKÇA

Fenner, D.S. (2016). Implementing the common core with ELLs. Achieve the Core. Retrieved on July, 26, 2021 from https://achievethecore.org/peersandpedagogy/series/?series=Implementing%20t he%20Common%20Core%20with%20ELLs

Garinger, D. (2002). Textbook selection for the ESL classroom. Online Resources: Digests. https://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.507.8175&rep=rep1&ty pe=pdf Graves, K. (2007). Designing language courses: a guide for teachers.

Heinle & Heinle. Hoffman, P. & Dahlman, A. (2007). Making decisions about ESL curriculum. Regents of the University of Minnesota. Retrieved on June 24, 2001 from https://conservancy.umn.edu/bitstream/handle/11299/109986/P_Hoffman_A_Da hlman.pdf?sequence=1&isAllowed=y Kostka, I., & Bunning, L. (2018). Curriculum design in English language teaching.

TESOL Press, TESOL International Association. Macalister, J., & P., N. I. S. (2020). Language curriculum design.

Routledge. Metropolitan Center for Research on Equity and Transformation of Schools. (2022).

Culturally Responsive Curriculum Scorecard. Retrieved on April 2023 from https://www.winthrop.k12.ma.us/cms/lib/MA02202667/Centricity/Domain/8/P DF%20CRE%20PowerPoint.pdf

MEB, İNGİLİZCE (2-8). Ortaöğretim Programlarını İzleme ve Değerlendirme Sistemi.

(Brown ve Abeywickrama, 2010). H. Douglas Brown, Priyanvada Abeywickrama Pearson Education, 2010 – 386 sayfa Language Assessment: Principles and Classroom Practices.

(Elyıldırım ve Ashton-Hayes, 2006), Elyıldırım, S., & Ashton-Hay, S. (2006). Creating positive attitudes towards English as a foreign language. English Teaching Forum, 44(4). Retrieved from http://eprints.qut.edu.au/12256/

 

Facebook Yorumları

İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.