1. Anasayfa
  2. Değerlendirmeler

International STEM Education Conference – Uluslararası STEM Eğitimi Konferansı

International STEM Education Conference – Uluslararası STEM Eğitimi Konferansı
0

1. Uluslararası STEM Eğitimi Konferansı 13-14 Haziran 2019’da İstanbul’da yapıldı. Konferans, Uluslararası STEM Eğitim Merkezi (ICSE), Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul Ayvansaray Üniversitesi, Türkiye STEM İttifakı ve Hacettepe Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirildi. Yapılan konferansta yirmiden fazla ülkeden 300’e yakın STEM eğitimcisi yer aldı. Uluslararası STEM Eğitimi Konferansı, örnek STEM eğitim materyallerinin paylaşımına imkan yaratan bir platform.

Konferans boyunca çeşitli paneller ve çalıştaylar sayesinde STEM alanında çalışması olan STEM eğitimcileri etkileşim halinde bulundular. Özellikle uluslararası bir konferans olması dolayısıyla diğer ülkelerdeki STEM eğitimcilerinin de STEM çalışmalarını incelemek mümkün oldu. Aynı zamanda konferansta gerçekleşen yiyecek-içecek kokteylinde farklı bölgelerin yöresel tatları sunuldu ve bu esnada kokteyle Dj Negma müzik festivali ile eşlik etti. Konferansın sonunda ise Best of STEM Education ödülleri sahiplerini buldu. Konferans formal, informal ve non-formal ortamlarda kullanılabilecek tüm etkinliklerin paylaşılmasına imkan sağlamış oldu. Konferans sonrasında uzun bir çalışma ile düzenleme komitesi tarafından çeşitli ülkelerden ve Türkiye’de bazı illerden STEM PD elçileri belirlenmiştir. STEM PD elçileri hem gerçekleştirilen konferansa hem de 2020 de gerçekleşecek konferansa ilişkin paylaşımlar yapmaktadır. STEM PD İstanbul elçileri arasında yer almaktan mutluluk duyuyor ve konferansın gerçekleşmesinde büyük emeği olan Prof. Dr. Gültekin ÇAKMAKÇI ve Dr. Öğr. Üyesi Hasan ÖZCAN hocalarıma aynı zamanda düzenleme ekibine çok teşekkür ediyorum.

PROF. DR. GÜLTEKİN ÇAKMAKÇI KİMDİR?

İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini Kars’ta bitiren Prof. Dr. Gültekin Çakmakçı, lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nde tamamladıktan sonra yaklaşık bir yıl Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda Mühendis Teğmen olarak görev yaptı. Yüksek lisans (York Üniversitesi) ve doktora eğitimini (Leeds Üniversitesi) İngiltere’de Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bursuyla bilim eğitimi alanında tamamladı. TÜBİTAK post doktora araştırma bursuyla 2011-2012 yıllarında Stanford Üniversitesi’nde bilim eğitimi alanında çalışmalarını yürüttü. Prof. Dr. Gültekin Çakmakcı, ‘Hacettepe Üniversitesi STEM & Maker Laboratuvarı’ başkanı, ‘Turkish STEM Alliance’ direktörü ve ‘Public Communication of Science and Technology (PCST)’ derneğinin yönetim kurulu üyesi ve bilim dünyasından anlık haber sitesi olan bilimiletisimi.com’un kurucusudur. Yayınları ve diğer bilgiler için: http://gultekincakmakci.weebly.com/

Dr. Öğr. Üyesi HASAN ÖZCAN KİMDİR? 

Yozgat`ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Eskisehir`de tamamladı. Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi Öğretmenliğini bitirdi. Yüksek lisans öğreniminde “ilköğretim ve yükseköğretim öğrencilerinin farklı disiplin alanları açısından enerji konusu üzerine kavramsal anlamaları”, doktora öğrenimin de ise “fen bilgisi öğretmen adaylarının fen içeriği ile ilişkilendirilmiş bilimin doğası konusundaki pedagojik alan bilgilerinin gelişimi” üzerine çalıştı. Niğde Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Aksaray Üniversite ve Gazi Üniversitesinde araştırma görevlisi olarak yaklaşık 10 yıl çalıştı. Ulusal ve uluslararası birçok makale yayımladı, bilimsel toplantılarda çok sayıda bildiri sundu, projelerde yürütücü ve araştırmacı olarak görevler aldı. Enschede, Trieste, Torino, Riga, Reggio Calabria ve Barselona yaz üniversitesi organizasyonlarına katıldı. Halen Ihlara Eğitim Araştırmaları Dergisi’nin editörlüğünü yürütmekte ve Aksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü, Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalında öğretim üyesi olarak görevine devam etmektedir. Yayınları ve diğer bilgiler için: http://www.hasanozcan.com.tr/

STEM PD Nedir?

STEM PD, STEM profesyonel gelişim merkezleri için bir Avrupa ağıdır. Bu yenilikçi Erasmus + projesi, Avrupa genelindeki merkezler arasındaki değişimi ve işbirliğini teşvik eder. Avrupa STEM PD Merkezi Ağı’nın genel amacı, katılımcıları arasında bilgi alışverişi için bir platform sağlamaktır. Her bir üye aracılığıyla ağ, öğretmenlerin mesleki gelişimine (PD) yatırım yaparak, okullarda STEM eğitimini önemli ölçüde geliştirmeyi amaçlamaktadır. Yüksek kaliteli STEM öğretmeni mesleki gelişimi, PD uygulamalarıyla ve PD uygulamaları arasındaki ortaklıklar yoluyla STEM öğretimini destekler. Avrupa STEM Mesleki Gelişim Merkezi Ağı, STEM PD Net’in arkasında durur. 2014 yılında kuruluşundan bu yana ağ istikrarlı bir büyüme yaşamıştır ve şu anda 12 Avrupa ülkesinden 30 mesleki gelişim merkezini kapsamaktadır.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Konferansta Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Esra KILIÇ hoca ile birlikte bizde 5E Modeli Örnek STEM Ders Planları ve Uygulamaları isimli bir atölye yapma fırsatı yakaladık. Atölye iki aşamadan oluşmaktaydı. İlk aşamada 5E Modeli’nden yola çıkarak 5E Modeli’ne uygun STEM ders planı nasıl yazılır üzerine konuşarak Arduino Ses Tanıma Modülü İle Titreşim Alfabesi Oluşturma, Dolaşım Sistemi Rahatsızlığına Çözüm; Ayak Tabanı Oluşturma ve Küresel Isınmaya Çözüm Önerileri Arduino Sıcaklık Sensörü isimli 5E modeline uygun olarak yazılmış ders planlarını inceledik. Daha sonrasında derslerimizde uyguladığımız pHet ile Hız Treni Oluşturma, Çıt Çıt Devre ve Arduino ile Ampul Parlaklığını Test Etme, Poly Bridge ile Köprü Yapımı, Arduino Meyvelerle Müzik Aleti Yapımı, Kodu Game Lab Gezegen Tasarımı uygulamalarına değindik ve uygulamalar esnasında karşılaştığımız olumlu ve olumsuz yönleri paylaştık.

Atölyenin teorik kısmının ardından uygulama kısmına geçtiğimizde ve bu aşamada STEM ders planlarında yer verilebilecek yaratıcı düşünme etkinliği anlatılarak atölye katılımcılarından performans sergilemeleri istendi. İlk uygulamada katılımlara çeşitli zarlar dağıtıldı ve atölye katılımcılarından bu zarların aynı anda havaya atılması istendi. Ortaya çıkan kelimeler ile ilgili birer drama yapılması istendi.

İkinci uygulamada ise Başka Bir Gezegende Yaşam Mümkün Olabilir mi? sorusu ile birlikte bir problem durumu verildi ve atölye katılımcılarından verilen malzemelerle bu probleme yönelik birer çözüm üretmeleri istendi. Daha sonrasında prototiplerini oluşturan katılımcılar prototiplerini sunma imkanı yakaladılar. Uygulamalar sonrasında bu gibi etkinliklerin kurgulanarak çok kolay yapılabildiğini ve öğrencilerde yaratıcı düşünme becerisini oldukça geliştirdiğini belirttik. Temassız Hareket Ettirebilir misin? – Yeni Bir Canlı Çözüm Olabilir mi? etkinlik örneklerini vererek atölyemizi sonlandırdık.

 

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Bununla birlikte 1 senedir üzerinde çalıştığımız STEM kartlarını da konferansta katılımcılarla paylaşma ve geri dönüt alma fırsatı bulduk. STEM kartlarını ve öğretmen rehberi kitapçığını yakın zamanda herkese açık hale getirmek için son çalışmalarımızı yapmaktayız.

Konferans sonrasında ise çalışmalar genişletilerek Makale, Tam Metin Bildiriler E-Kitabı veya Basılı Kitap şeklinde yayımlanabilecek. Kabul edilen çalışmalar “STEM Eğitim Uygulamaları” başlıklı bir kitap Pusula Yayınları’nda yayımlanacaktır.

2. Uluslararası STEM Eğitimi Konferansı 2020 yılında İstanbul’da yapılacak. Konferans, STEM Eğitimi ile ilgili konuları tartışmak için dünyanın dört bir yanından araştırmacıları, uygulayıcıları ve paydaşları bir araya getirmeyi amaçlıyor. 4-5 Temmuz 2020′ de 2. Uluslararası STEM Eğitimi Konferansı’nda görüşmek dileğiyle.

 

Kaynaklar

https://stempd.net/

http://gultekincakmakci.weebly.com/

http://www.hasanozcan.com.tr/

Facebook Yorumları

Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilimleri Öğretmenliği bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Farklı okullarda Fen Bilimleri Öğretmenliği görevi yaptı. Şuan aktif olarak eğitim teknolojileri uzerine faaliyet gösteren bir Ar-ge şirketinde görev yapmaktadır. Bir cok konferansa katılarak sunum ve atölye gerçekleştirdi. Stempd'nin Türkiye ayağında İstanbul elçiliği görevini yürütmektedir. Ayrıca çeşitli girişimlerde gönüllü olarak yer almaktadır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.