Günümüzde yetersiz olan bu veriler gelecek için çok daha fazla yetersiz kalacağı aşikardır.Gelişme iddiası olan bir ülkede meslek lisesi işgücü oranı %10 olamaz. Aslına bakarsanız bu tablodaki veriler farklı bakış açıları ile incelenmeye muhtaçtır. Neden-sonuç ilişkileri üzerine verilerin tetkik edilmesinde büyük fayda var.
Aşağıdaki tabloyu incelediğimizde toplam iş gücünün %68’nin Genel lise ve lise altı eğitimi aldığı anlaşılmaktadır. Bu vaziyet şu anda günümüzde probleme işaret etmektedir. İşgücü niteliği daha yüksek olmalıdır.
Sayın Güven SAK “Yeni sanayi devrimi nasıl bir mesleki eğitim modeli istiyor? Adlı yazısında aşağıdaki tablodaki verileri şöyle yorumlamaktadır:
“Şimdi ortadaki tehlike nedir? Şudur: bugün meslek sahibi olduğunu düşündüklerimizin eğitimi de yeni sanayi devriminin şartlarına uygun değildir. Kalan yüzde 32 de geleceğe uygun değildir yani. Bu durumda, öncelikle sorgulamamız gereken meslek liseleri ve de yükseköğretim sistemimizdir, “
İki Çarpıcı sözü var Sayın Sak’ın “Bugün meslek sahibi olduğunu düşündüklerimizin eğitimi de yeni sanayi devriminin şartlarına uygun değildir. Kalan yüzde 32 de geleceğe uygun değildir yani.”
İş gücümüzün yeni sanayi devrimi şartlarına uygun olmadığı hem rakamlarla hem de Sayın Sak’ın yorumunda da belirtiyor. Peki, dünyada buna dair neler yapılıyor? Bu konuda ki öngörülerde iş hayatında önemli değişikler olacağına işaret edilmektedir. Çalışmalardaki öngörülerde iş hayatında önemli değişikler olacağına işaret edilmektedir.
“Şirketlerin yaklaşık% 50’si, 2020 yılına kadar otomasyonun tam zamanlı iş gücünde bir miktar azalmaya yol açacağını ve tüm çalışanların yarısından fazlasının önemli ölçüde yeniden beceri kazanmaya ve geliştirmeye ihtiyaç duyacağını bekliyor. “
Geleceğe hazırlık ancak kapsamlı bir işbirliği ile yapılabilir. Ülkemizde işgücü dönüşümlerini ele almak için işletmeleri, sivil toplumu örgütlerini ayrıca eğitim ve öğretim paydaşlarının aynı platformda buluşturmak ayrıca sektörler arası işbirliğini de sağlamak gerekliliği ortaya çıkıyor.
World Economic Forum(Dünya Ekonomik Forumu) ‘da “işin geleceğine hazırlanmak adlı çalışmasında sonuç kısmında bazı öneriler de bulunuluyor;
- İşler ve beceri dönüşümüyle ilgili bilgiye dayalı eylem için şirket kapasitesini artırın
- Beceri eksikliklerini kapatmak için beceri geliştirme ve yeniden beceri kazandırma programları düzenleyin
- Risk altındaki çalışanlar için yerel yeniden beceri kazandırma ve yeniden yerleştirme ekosistemleri oluşturun.
Yukarıda belirtilen önerilerde “bilgiye dayalı eylem” ve ”kapasite artırımından” söz ediliyor. Demek ki iş ve beceri dönüşümü kapsamlı bir çalışma gerektirecek. Beceri geliştirme ve beceri kazandırma eğitimleri düzenlenmesi konusunda çalışmalar yapılması konusunda önerisi var. Peki, bu değişim ve dönüşümden kaynaklı iş kaybetme riski taşıyanlar için ne öneriliyor. Yeni beceriler kazandırma eğitim faaliyeti ve buna bağlı olarak yeniden işe yerleştirme sistematiği kurulmasından bahsediliyor.
Sonuç olarak;
İşin Geleceğine hazırlık, gelecekteki istihdam ve beceri ön görüleri çerçevesinde büyüme odaklı yeni yetenek hatları oluşturma buna bağlı olarak beşeri sermayenin sektör içi ve sektörler arası stratejik olarak yeniden şekillendirilmesi önem arz etmektedir. İş gücünün gelecekteki yetkinlikleri şimdiden belirleme çalışmaları hız kazanmalı teknik eğitimin ise bu çalışmalarda ortaya çıkacak sonuca göre tasarlanması gereği çok açıktır. İstihdam ile işgücü ilişkisi geleceğin önemli uzmanlık konularından birisi olacaktır. Değişen beceriler, karmaşıklaşan uzmanlık alanları ve devam etmek zorunda olan bir ekonomik sistem. Bu ekonomik sistemin iş gücü nasıl hazırlanacak sorusu. Kendimizce okuduklarımızdan anladıklarımızı ayrıca uzun yıllara dayanan tecrübemizi bu satırlara dökerek okyanusa damla olma gayreti içindeyiz. Unutmayalım gelecek bu gün yapılan çalışmalarda şekillenecektir. Geleceğe geç kalmamak için bu günü etkili ve doğru yönetmek ve gelecek hazırlıklarında geç kalmamak hayati bir konudur.
KAYNAKÇA
- https://medium.com/@guvsak/yeni-sanayi-devrimi-nas%C4%B1l-bir-mesleki-e%C4%9Fitim-modeli-istiyor-e62685a3e075
2.https://www.weforum.org/projects/future-of-work