Kadınların İkinci Dil Öğreniminde Sivil Toplumun Yeri ve Vizyon Odaklı Önemi: Malatya Örneği
0

21. yüzyıl eğitim dünyası ile birlikte ülkemizde Sivil Toplum Kuruluşları adından çok söz ettirmektedir. Birleşmiş Milletler Teşkilatının da sivil toplum kuruluşlarının yer aldığını benimsediği, faaliyetlerine izin verdiği, açıklamalarında sözünü ettiği sivil toplum kuruluşları hukuk için vazgeçilmez olduğu gibi kadınlarımızın akademi ve iş gücü olarak kendilerini geliştirebilmeleri açısından da önemli kuruluşlar arasında kabul edilmektedir.

Bölgesel, ulusal ve uluslararası kalkınma faaliyetlerinde önemli rol üstlenen sivil toplum kuruluşları son dönemlerde kadınların iş gücü istihdamını arttırmaya yönelik seferberlik çalışmaları sürdürürken ikinci dil eğitimine dair çalışmalar yapması uluslararası kadın istihdamı politikasını da güçlendirmektedir.

Son dönemde ise kadınlarımız için ikinci dil eğitimine dair sivil toplum kuruluşları hem akademi hem de toplum açısından kültürleşme ikliminin güçlendirilmesi amacıyla önemle üzerinde durmaktadır. Yaptığımız araştırmanın amacı, Malatya ilinde eğitim amaçlı olarak kurulan ve faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının ikinci dil eğitimine dair yaptıkları katkıları belirlemektir.

stk | Eğitim Her Yerde

Küreselleşme süreciyle gelişen toplum anlayışının meydana getirdiği yaşam biçimi kamusal alanda iki faktörün, sosyal devlet anlayışının sistemi ve siyasi partilerin yer almasından dolayı eksik olan kaynakların tamamlanması için yeni aktörlere ihtiyacı ortaya çıkarmıştır. Kadınlar da işsizlik ve okullaşma sorunlarının çözülmesi tek bir kurumu ilgilendirmediği için problemlerin çözümünde ilgili kamu ve özel kuruluşların iş birliği ve koordinasyonunun sağlanması büyük önem arz etmektedir. Kadının özellikle de uluslararası kalkınma açısından büyümeyi sağlamak adına ikinci dil eğitimine ışık tutmak tüm çalışmalarda eş güdüm içerisinde diğer sivil toplum kuruluşları ile birlikte çözüm üretecek ortak planların

Ülkemizde Sivil Toplum Kuruluşları olarak adlandırılarak toplumun üçüncü ayağı olarak anlaşılabilmektedir. Türk eğitim sisteminin hedeflerine uygun yurttaşları yetiştirmek isteyen devletimiz, kaynak yetersizliği ve yapısal sorunlar nedeniyle çağdaş eğitimin gereklerini yerine getirirken çeşitli zorluklarla karşılaşabilmektedir. Bu zorlukları en aza indirmek ve ortadan kaldırmak adına bütün toplum kesimlerine büyük görevler düşmektedir.

Sivil toplum kuruluşları devletin istek, kapasite veya kaynak konusunda istişare kurmak ve inovasyona (yenilikçiliğe) dönük faaliyetler meydana getirmekte; kamu kurumlan, yerel yönetimler ve toplumla işbirliği yaparak vizyon odaklı hedeflere ulaşma konusunda destekleyici özelliği bulunmaktadır. Bazı sivil toplum kuruluşları kurulduktan sonra akademi faaliyetlerde de toplum için hem iç paydaşlarına hem de toplumun tüm kesimlerine fayda sağlamaktadır.

Küresel olarak sivil toplum kuruluşları; toplum yararına çalışan, ülkenin gelişmesine katkı sağlayan, kar amacı gütmeyen, devlet ile işbirliği yapan ve bağımsız faaliyetlerde de bulunabilen, toplumdaki insanların ortak amaç ve hedeflerine bakıldığında ise; “bilinçli toplum ve eğitimde farkındalığı sağlamak” oluşturmak suretiyle etkileyebilen bir örgütlenme türüdür.

Araştırma verileri Malatya ilinde eğitim amaçlı olarak kurulan ve faaliyet gösteren 15 sivil toplum kuruluşu ile görüşme yapılarak bulunmuştur. Görüşmeler sonucunda sivil toplum kuruluşlarının kadınlarımız için ikinci dil eğitimine yaptıkları katkılar veri analizi çalışmaları yapılarak rapor olarak hazırlanmıştır. Şunu ifade edebilirim ki Malatya ve bölgesi için sivil toplum kuruluşları tarafından kadınlarımıza yabancı dil eğitimine kadar hem nitelikli kadın iş gücünün meydana getirilmesi hem de akademi açısından olumlu bir yaklaşımın bulunmasıdır.

Sivil toplum kuruluşlarının okul öncesi eğitim, temel eğitim, ortaokul, lise ve yüksek öğretime yaptıkları katkılar ile birlikte tüm kadınlarımıza sunulan ikinci dil eğitimi yanı sıra eğitime destek programlan; maddi ve ayni yardımlarla ilgili etkinlikler ve projeler; dil çalıştayı ve dil eğitimine dair bilimsel etkinlikler; ikinci dil eğitimine yaptıkları katkılar dört temel dil becerisini sağlama; sosyal haklar, genel kültür eğitimi ve değerler eğitimi ile ilgili etkinlikler ve projeler olarak ortaya çıkarılmıştır.

Malatya ili bölgesinde kadınlar için ikinci dil eğitim hizmetlerinin yürütülmesine toplumun katkısının alınması, karşılaşılan engellerin aşılmasında temel rol oynamaktadır. Toplumsal arz ve taleplerin eğitim politikalarına yansıtılması da sivil toplum kuruluşlarının akademi ve topluluk faaliyetlerine önem vermesiyle güçlenecektir.

Malatya ilinde kadınlarımızın ikinci dil öğrenimi sorunun çözümünde devlet ve özel sektörden sonra sivil toplum kuruluşlarının üçüncü bir ayağı olarak görülmüş ve dil eğitiminde tüm alanı içerdiği ortaya çıkarılmıştır. Yapılan anket çalışmaları sivil toplum kuruluşlarının ilk başta genel eğitim, sempozyum, atölyeler ve çeşitli etkinliklerle başlayıp daha sonra kişisel eğitim merkezi tarzında etki ve verimli yan katkılar da sunabilmektedir. Deprem öncesinde özellikle Malatya ilimizde sivil toplum kuruluşlarının eğitim ve öğretim faaliyetlerine çok önem verdiğini yönetim kurulundan gönüllü herkese kadar görünürlüğünü etkin kılmıştır.

Araştırma kapsamında incelenen sivil toplum kuruluşların daha çok eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak, akademi ve beceri temelli desteği sağlamak adına çeşitli kamp faaliyetlerinde bulunmak, kadın istihdamını arttırma ve kadın girişimciliğini destekleme misyonlarıyla birlikte ikinci dil eğitim faaliyetlerini de artık sürdürdüğü görülmektedir. Dünyada kadın eğitimi ve kadın hakları üzerine çalışmalar yapılırken ülkemiz aynı zamanda daha çok kadın istihdamını sağlama ve eğitimde fırsat eşitliği, kadın istihdamı seferberliği ve son dönemlerde ortaya çıkan ikinci dil öğrenim modellerinin olduğunu söylemek doğru olacaktır.

Sefa Sezer

İngilizce Öğretmeni / English Teacher

Facebook Yorumları

İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.