1. Anasayfa
  2. Makaleler

Kelime Servetiniz Ne Kadar?


0

Dil, insanı insan yapan özelliklerin en başında yer alır. Her gün etrafımızdaki insanlarla sözlü ya da yazılı iletişim kurarak birbirimizi anlamaya ve anlatmaya çalışırız. Kendimizi anlatamadığımız ya da yanlış ifadelerde bulunduğumuz zamanlarda hep şu soruyu sorarız. Kilit kelime ne olmalıydı? Başka türlü nasıl anlatabilirdim? Bu soruların cevabı günlük hayatta kullandığımız aktif (etkin) kelime servetimizin ne kadar zengin olduğu ile ilgilidir. Aktif kelime serveti kullanılan kelimeleri içerirken; pasif (edilgen) kelime serveti kullanılmayan kelimeleri içerir. Gün içinde kullandığımız kelimelerin dışında ,zihnimizde önceden öğrenilmiş başka kelimeler de vardır. Bu sözcükler kullanılmadıkça, zihnimiz tarafından unutulur. Önemli olan bu pasif kelimeleri çeşitli yöntemlerle aktifleştirebilmektir.

Okuduğumuzu daha iyi anlamak, etkili yazılar yazabilmek ve etkili konuşabilmek de kelime dağarcığımızı ne kadar zenginleştirebildiğimize bağlıdır. Eğer küçük yaşlardan itibaren pasif olan kelimeler okullarımızda etkili ve hedefe yönelik çalışmalarla aktifleştirilirse, öğrencilerimiz mezun olduklarında kendini güçlü bir şekilde ifade eden bireyler olacaklardır.

Günlük Hayatta Konuşurken Kaç Kelime İle Konuştuğunuzu Biliyor musunuz?

“İngilizler ve Almanlar, okul öncesi çocuklarına 2000 kelime, 7-12 yaş grubundaki çocuklarına en az 5000 kelime öğretmeyi hedeflemektedirler. Bir insanın günlük hayatında azami 3000 kelime kullandığını, kültürlü bir insanın kelime dağarcığında yaklaşık olarak 22000-27000 kelime bulundurmasının, kullanmasının gerektiğini , kendini yetiştirmiş bir insanın ise 40000 kelime bilmesi gerektiğini tespit etmişler ve eğitimde hedef göstermişlerdir.”
(Karakuş, 2000,128).

Biz bu konuda gelişmiş ülkelerin her ne kadar gerisinde kalmış olsak da, öğrencilerimizin kelime dağarcıklarını farklı yöntemlerle zenginleştirebiliriz.

Kitap okuma alışkanlığı kazandırmak, kitaplardaki kelimelerin anlamını tahmin etmek, bu kelimeleri somutlaştırmak, görsellerden yararlanmak, kelimelerden cümleler ve hikayeler oluşturmak, sözcük türetme oyunları oynamak, yaratıcı yazma çalışmaları yapmak, sözlük kullanmayı öğretmek, drama çalışmalarında bu kelimeleri kullanmak sadece yapılabilecek çalışmalardan bazılarıdır.

ÖZETLE…

Eğitim öğretimin çeşitli kademelerindeki  çocuk ve gençlerimizin sahip olması gereken  kelime serveti konusunda hedeflerimizin olması önemlidir. Kelime serveti konusunda çocuklarımızın ve gençlerimizin içinde bulundukları yaş grubu dikkate alınarak programlar hazırlanmalıdır. Kelimelerin gücünü hafife almamak gerektiğini hatırlatarak ,yazımı Konfüçyüs ’ un  o değerli sözüyle bitiriyorum.

“Tek kelime kararını, tek duygu yaşamını, tek bir insan SENİ değiştirebilir. “

                                                                                                                  Konfüçyüs 

FÜSUN AĞAOĞLU 

Sınıf Öğretmeni

Facebook Yorumları

İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.