Çocuğun zihinsel ,duygusal ve sosyal gelişiminde kitabın rolü çok büyüktür. Kitap okumak farklı dünyalara açılan kapıları aralamanın en iyi ve keyifli yoludur. Hiç göremeyeceğimiz yerleri görmek, şahit olamayacağımız hikayelerin içerisinde yaşamak, en doğru bilgilere ulaşmak adına en güzel adımdır. Düzenli kitap okumak insanların günlük yaşantısındaki konuşmalarına, diksiyonuna, kurduğu cümlelerin anlamlarına oldukça katkı sağlar. Bilgiyi ve bilgi sahibini sessizce yüceltir ve tanıtır.Kitap; fikirleri ,duyguları ve hayalleri yayar.Kitap bilgiyi yaygınlaştırır. Hayatımızın en büyük hazinesidir kitaplar.
KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI NASIL KAZANILIR ?
Kitap okumanın oldukça fazla yararı var. Kitap okuma alışkanlığı kazanmak için şu yollar izlenebilir.
- İşe doğru kitap seçerek başlamalı
- Kitap ,ince ve okuyucunun zevkine uygun olmalı
- Basit ve akıcı dili olmalı
Her gün belirli bir süre aksatmadan kitap okumak mutlaka bir alışkanlığa dönüşecektir. Araştırmalara göre bir davranışın alışkanlık haline gelme süresi 21 gündür. En az 21 gün boyunca düzenli olarak yapılan eylemler alışkanlığa dönüşür.
ETKİLİ OKUMA YÖNTEMLERİ NASIL OLMALIDIR ?
Kitap okumaktan keyif alabilmek için öncelikle okuma amacı belirlenmeli ve amaca uygun kitap seçilmelidir. Örneğin okumanın amacı bir konu hakkında bilgi almaksa o konuyu inceleyen kitaplar seçilmelidir.Yahut keyifli saatler geçirmek için öykü veya romanlar tercih edilebilir. Böylece amaca uygun okuma gerçekleşmiş olur.İkinci adım ise kitabın ana başlıklarını ve kitapta geçen anahtar konuları anlamaktır. İçindekiler ve önsöz kısmını okumak bu konuda yardımcı olabilir.
KİTAP OKUMANIN FAYDALARI NELERDİR ?
Her gün belirli bir süre aksatmadan kitap okumak mutlaka alışkanlığa dönüşecektir. Her bireyin odaklanma süresi ve rutini farklı olduğundan okuyucunun kendine göre belirleyeceği bir süre boyunca her gün okumak kısa sürede olumlu sonuç verir. Örneğin 10 dk ile başlayıp yavaş yavaş süreyi arttırmak faydalı olacaktır. Okumayı alışkanlık haline dönüştürmek için her daim yanında kitap bulundurmak alışkanlığı kazanmasını sağlayacaktır. Böylece metro, otobüs ulaşım araçlarında ya da boş kalınan her anda okuma fırsatı bulunabilir. İstikrarlı olmak en önemli basamaktır.Hiçbir sebeple rutin bozulmamalı, okumaya boşverilmemeli, mutlaka kitap okumak için zaman ayrılmalı. Okuma alışkanlığı akademik başarıyı arttırdığı gibi sınavda da hızlı düşünme ve doğru soru çözme durumunda da önemli etkiye sahiptir. Kitap okuyarak kelime dağarcığımızı arttırabiliriz. Okuma alışkanlığı zihnin kapasitesini arttırdığı gibi anlam ve düşünce gücünü de geliştirecektir.
KİTAP OKUMAK ;
- Zihnin dinlenmesini sağlar
- Okumak, yazılı ve sözlü ifade yeteneğini geliştirir
- Kitaplar uzmanlığı arttırır
- Bilgi birikimini arttırır
- Psikolojik ve çevresel olarak stresten uzaklaştırır
- Kişinin yaratıcılığını arttırır
- Kişinin problemlere karşı pratik şekilde çözüm bulmasını sağlar
- Genel kültür düzeyini arttırır
- Zeka kapasitesini arttırır
- Empati yeteneğini geliştirir
- Yaratıcılığı arttırır
- Odaklanmayı kolaylaştırır ve güçlendirir
PEKİ KİTAP OKUMANIN İŞ HAYATINDAKİ OLUMLU ETKİLERİ NELERDİR ?
Kitap okuma alışkanlığı kazanmış olan kişi,fonksiyonel düşünme becerilerine sahiptir. Görev ve sorumlulukları yerine getirme konusunda oldukça başarılıdır. Kurum içinde önüne çıkabilecek engelleri problem çözme yeteneğini kullanarak kolayca aşabilir. Yaratıcı düşünme gerektiren görevleri en kısa sürede tamamlayabilir. Topluluk önünde sunum yapma konusunda profesyonel davranırlar. Aynı zamanda bireysel ilişki kurma konusunda da başarılılardır.
Keyifle Okuyacağınız 10 Kitap Önerisi
Kürk Mantolu Madonna-Sabahattin Ali
1984-George Orwell
Sineklerin Tanrısı-William Golding
Yabancı-Albert Camus
Kırmızı Pazartesi-Gabriel Garcia Marquez
Dönüşüm-Franz Kafka
Uçurtma Avcısı-Khaled Hosseini
Satranç-Stefan Zweig
Şeker Portakalı-Jose Mauro De Vasconcelos
Körlük-Jose Saramago