1. Anasayfa
  2. Bilgi Bankası

Kodu Game Lab ile Gezegenimi Tasarlıyorum

Kodu Game Lab ile Gezegenimi Tasarlıyorum
0

Microsoft Kodu Game Lab öğrenciler için programlama dili bilgisine gerek duyulmadan, oynayarak ve kodlayarak keyifli zaman geçirebilecekleri bir yazılım ve Türkçe desteği olması da büyük bir avantaj sağlamakta.

kodu game lab

Minecraft da olduğu gibi Dünya Yaratma mantığı ön planda tutulmuş her bir proje bir dünya olarak adlandırılıyor. Aynı zamanda öğrencilerde algoritma mantığının geliştirilmesi, problem çözme yeterliliklerine sahip olmasına olanak sağlar. “Kodu Game” Microsoft tarafından geliştirilen ücretsiz olarak sunulan bir yazılımdır. Öğrencilerin analitik düşünme becerileri ve görsel becerilerinin gelişmesine katkı sağladığı gibi bir çok derse entegre edilerek kullanımı sağlanabilir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte öğrencileri derslerde bu gibi yazılım ve uygulamalarla buluşturmak hiç şüphesiz öğrencilerin ilgilerini çekmektedir. Bu gibi yazılım ve uygulamalar ile fark ettirmeden öğretme psikolojisini uygulayabiliyoruz. Aynı zamanda teknolojinin bu yönde kullanımının kolaylıkla aktarım ve kalıcı öğrenme sağladığı söylenebilir. Üst düzey bir programlama diline ihtiyaç olmadığı için Kodu’da her öğrenci kolaylıkla çalışabilmektedir. Özellikle fen bilimleri konularının teknolojiye kolayca entegresi sağlanabilmektedir. DAŞDEMİR, CENGİZ, UZOĞLU ve BOZDOĞAN yaptığı araştırmaya göre fen ve teknoloji öğretmenleri tablet bilgisayarların fen ve teknoloji derslerinde kullanılmasının sağlayacağı avantajları “fen ve teknoloji dersini görsellerle ve animasyonlarla daha eğlenceli hale gelebileceği (%65)”, “öğrencilerin fen ve teknoloji dersine olan ilgisini artabileceği (%59,2)”, “derslerin daha verimli geçmesini sağlayarak öğrenmenin kalıcılığını artabileceği (%53,3)”, “fen ve teknoloji dersindeki soyut kavramların anlaşılmasının kolaylaşabileceği (%50)”, “öğrencilerin fen ve teknoloji dersi ile ilgili araştırma ve sorgulama yapmasına olanak sağlayabileceği (%40,8)” ve “öğrencilerin bilime ve teknolojik gelişmelere olan ilgisini artırabileceği (%34,2)” gibi çeşitli konularda avantaj sağlayabileceğini belirtmişlerdir.

20181026 095423 011 | Eğitim Her YerdeKodu ile yaptığımız bir derse göz atalım;

Öğrencilere fen bilimleri öğretim programında yer alan ‘F.6.1.1.1. Güneş sistemindeki gezegenleri birbirleri ile karşılaştırır. ‘ kazanımından yola çıkarak Güneş Sistemi’nde bulunan gezegenleri sırayla paylaştırdım. Her öğrenciye kendi gezegenine ait bilgileri araştırıp yazacağı bir çalışma föyü dağıttım ve öğrenciler bu bilgileri araştırarak çalışma föylerine not ettiler. Bilgisayar laboratuvarına gittiğimizde onlara Kodu Game Lab’ı açarak herkesin kendi gezegen tasarımlarını yapmalarını istedim. Öğrenciler gezegen tasarımlarını yaparken gezegenlerin renkleri, yeryüzü şekilleri, uydu sayıları, büyüklükleri gibi değişkenleri dikkate alarak gezegen tasarımlarını yaptılar ve daha sonrasında birbirleriyle paylaşma fırsatı yaşadılar. Kodu’da yer alan görsel ayarlamalar sayesinde öğrenciler gezegenlerin rengini , yer şekillerini ve coğrafi özelliklerinin  birebir tasarımını ve kodlamasını yapmaya çalıştılar. Bir sonraki aşamada öğrencilerin yaptığı tüm gezegenleri seviye seviye birbirine bağlayarak bir Güneş Sistemi oluşturabilirsiniz. Öğrencilerin Kodu ile yaptıkları gezegen tasarımları;

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Alternatif bir araç olarak Unity ile de aynı etkinlik tekrarlanabilir. Unity ile uygulanmış etkinlik görselleri;

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Unity çeşitli oyunlar yapılmasını sağlayan ücretsiz ve pro seçenekleri olan bir oyun yazılımıdır. Unity ile dileyen 2D dileyen ise 3D oyunlar yazılabilir. Kodu’ya göre daha üst seviye bir yazılım olan unity ise lise kademesinde kolaylıkla kullanılabilir. Öğrenciler Unity ile gezegenleri ve çeşitli uzay araçları tasarlayarak bir oyun üretimi yapabilirler. Aynı zamanda herkes tarafından bilinen Battlestar, Legends, Galactica gibi oyunlar bu platformda tasarlanmıştır. Unity 3D hem kendi oyununuzu yapmak hem de kodlama kaynağı sayesinde kendini geliştirmek isteyenler için ve oyun meraklıları için oldukça verimli bir platformdur. Sadece oyunu oynamak yerine oyunu tasarlayan olmak ise öğrencilere cazip gelebilecek diğer bir avantajıdır.

Araştırmacılar, iyi bir şekilde organize edilmesi durumunda, teknolojinin okullarda kullanımının eğitim kalitesini artıracağına inanmaktadır. Araştırmanın sonuçlarına göre, iyi organize olmak için, öncelikle, öğretmenler okullarda bilgisayarların kullanımı konusunda yeterince eğitilmelidirler. Ayrıca okullar eğitim teknolojileri ve bunu destekleyen öğretmenler konusunda yeterince organize olmalıdırlar. Bu destek teknik destek personeli, ilgili eğitim yazılımları ve eğitim uzmanları olarak adlandırılabilir.

Kaynaklar

DAŞDEMİR İkramettin, CENGİZ Ekrem, UZOĞLU Mustafa, BOZDOĞAN Aykut Emre, (2012). Tablet Bilgisayarların Fen Ve Teknoloji Derslerinde Kullanılmasıyla İlgili Fen ve Teknoloji Öğretmenlerinin Görüşlerinin İncelenmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 495-511

ÇAĞILTAY Kürşat, ÇAKIROĞLU Jale, ÇAĞILTAY Nergiz, ÇAKIROĞLU Erdinç, (2001). Öğretimde Bilgisayar Kullanımına İlişkin Öğretmen Görüşleri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 19-28

https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=10056

https://unity3d.com/get-unity/download

Facebook Yorumları

Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilimleri Öğretmenliği bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Farklı okullarda Fen Bilimleri Öğretmenliği görevi yaptı. Şuan aktif olarak eğitim teknolojileri uzerine faaliyet gösteren bir Ar-ge şirketinde görev yapmaktadır. Bir cok konferansa katılarak sunum ve atölye gerçekleştirdi. Stempd'nin Türkiye ayağında İstanbul elçiliği görevini yürütmektedir. Ayrıca çeşitli girişimlerde gönüllü olarak yer almaktadır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.