
Bir süredir gündemde olan Okul Profili Değerlendirme Çalışması Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından açıklandı. Açıklanan sistemden öne çıkan başlıklar şu şekilde.
Okullara Karne Geliyor
Tüm okulların bir karnesi olacak. Yeni sisteme göre okullar bir puanlama sistemi ile değerlendirilecek ve değerlendirme sonucunda her okulun karnesi olacak. Yapılacak ölçme ve değerlendirme sisteminde sonucunda okullar 100 puan üzerinden değerlendirilecek. Anaokulundan başlayarak liselere kadar tüm yüksek öğretim öncesi kurumlar bu değerlendirmeye dahil edilecek. Şimdilik sadece okulların sadece kendi sıralamasını görebileceği bu listede ölçme kriterleri 3 ana başlık altında toplandı. Okulların gelişim alanları;
- akademik başarılar
- sosyal, sportif, kültürel başarılar
- projeler’ ve ‘kurumsal kapasitenin kullanımı
olarak belirlendi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların gelişim alanlarının tümünü okulun kendi ihtiyaçları ve imkanları doğrultusunda ele alacaklarını belirterek, amaçlarının okulları yarıştırmak, rekabet ettirmek ya da kıyaslamak olmadığını söylüyor. Sadece daha etkili okullar inşa etmeye çalıştıklarını vurguluyor.
İlk Aşamada 3 Ana Başlık Altında 50 Kriter
Okul Profili Değerlendirme Çalışması’nda da okulların yaklaşık 50 kritere göre değerlendirileceklerini belirten Selçuk ulusal ve uluslararası projelerin, sınav başarıların, öğretmen kadrosunun ne kadarının ücretli ya da kadrolu öğretmenlerden oluştuğun tüm bunlar okulun sıralanmasında birer kriter olacağının altını çizdi. Ayrıca TIMSS, PISA gibi uluslararası sınavlarında sıralama kriterleri arasında yer alacağını belirtti. Bakan ayrıca öğrenci başına düşen alan, okulun spor kompleksi, yüzme havuzu, yeşil alanı gibi ölçütler de kullanılacağına işaret etti..
Ziya Selçuk, bu çalışmayı yapmaya neden olan süreçleri şu sözlerle anlattı:
“Aile nasıl toplumun çekirdeği ise okul da eğitimin çekirdeği. Bu yüzden okul çok önemli. Bir okulu ölçmeden, değerlendirmeden, ihtiyaçlarının neler olduğuna ve nasıl giderileceğine ilişkin karar veremem. Bir izleme ve takip sistemi gerekiyor. Biz de bunu kuracağız. Bu sistem hazır. Zaten e-okul bize tüm verileri de iletiyor. Ama yalnızca bu ölçme ve değerlendirmede e-okul verileri kullanılmayacak. Başka kriterler de dikkate alınacak. Veri madenciliğiyle ilgili bir ekip kuruldu. Türkiye’in artık veriye dayalı değerlendirmelere alışması lazım. Her okulu yıllık haritasıyla ay, ay analizi yapılacak. Hangi parametrede nerede olduklarını okullar görecekler. “Bu çalışmayla birlikte MEB, okullara da aynı bütçeyi göndermeyecek. Okulların avantaj ya da dezavantajlarına göre öğrenci başına alacakları bütçeleri de farklı olacak. Belli bölgelerdeki okullar daha çok desteklenecek. “
Pilot Uygulama Başladı
Bakan Antalya’da yaptığı açıklamada: “Türkiye’deki bütün okullarımızın, belli parametreler çerçevesinde tabiri caizse MR’ının çekileceğini, bunun mobil olarak paylaşılacağını, her okulumuzun ihtiyacının takip edilmesi ve ihtiyaçlarının karşılanması konusunda hem mali hem de idari tedbirleri alacaklarını. Bu süreç içinde okullarımızın hangisinde ne tür ihtiyaç olduğunu izleme değerlendirmesi konusunda bir Türkiye ortak modeli ortaya çıktı. Bunun pilot çalışmaları Şubat ayında başlıyor. Ve önümüzdeki öğretim yılında okullarımızın takibiyle ilgili veriye dayalı yönetim sistemine geçiyoruz.
Bu hayata geçtiğinde de biz okullarımızın, özellikle imkanı daha az olan okullarımızın iyileştirilmesi için yol haritasına sahip olacağız.
Peki veliler okulların “notlarını” görebilecek mi?
Şimdilik hayır.
Neden şu anda göremeyeceklerine gelince, bakanlık “İşte okulların fotoğrafı bu, notları da bu” diyerek, projenin bir anlamda “gümbürtüye” gelmesini istemiyor. O yüzden de ilk aşamada okullar kendi puanlarını görebilecek.
Ama gelecekte okulların puanlama tabloları velilere de açılacak. Bunun kısa sürede olacağını söylemek zor. Bakanlık ancak “kritik eşik’ açılınca yani okullar arasındaki büyük farklar kabul edilebilir bir düzeye inince bu verileri velilerin de görmesini sağlayacak.
Yorumunuz