Milli Eğitim Bakanlığı meslek liselerinin bünyesinde meslek eğitim merkezi programı (MESEM) açılmasına karar verdi. 2021-2022 Öğretim yılı ikinci dönemi itibarı ile meslek liselerinde mesleki eğitim merkezi (eski adı ile çıraklık eğitim merkezi) programında eğitim öğretim başladı. Hem hizmet sektöründe hem de mal üreten sektörde senelerdir süregelen bir nitelikli teknik eleman problemi var. Bu meseleye dair de birçok uygulamalar yapıldı, projeler yürütüldü. Ancak bir türlü amaç hâsıl olmadı.
Bu uygulamanın da sonuçları için elbette zaman lazım. Genel olarak olumlu tarafları daha fazla gibi görünüyor. Ancak uygulama sürecinde ortaya çıkacak problemlere göre bir takım mevzuat düzenlemeleri yapılmalı. Ben de kıdemli bir teknik öğretmen ve teknik okul yöneticisi olarak bu uygulamayı genel manada olumlu olarak değerlendiriyorum.
Meslek liseleri bünyesinde mesleki eğitim merkezi projesine dair sahada yaşanılan duruma dair görüş ve önerilerim aşağıdaki gibidir:
-Orta öğretim kurumları yönetmeliğinde iki kurumsal yapıyı entegre edecek mevzuat düzenlemeleri şarttır.
-Öğretmen ücret mevzuatında yeni düzenlemelere ihtiyaç vardır.
-Norm kadro mevzuatı mutlaka gözden geçirilmelidir.
-Bağımsız mesleki eğitim merkezleri zaman içerisinde kademeli olarak kapatılmalıdır.
-Meslek liseleri bünyesindeki anadolu meslek lisesi programları (AMP) kademeli olarak kapatılmalıdır.
-Tüm meslek liselerinde okulların aktif olan alanlarında kurum kapasitesine göre Anadolu Teknik Programları (ATP) açılmalıdır.
-Tüm meslek liselerinin toplam öğrenci sayısının yüzde otuzu ATP programı, kalan yüzde yetmişi ise MESEM programı öğrencisi olarak kurgulanabilir.
-Yüzde otuz ile yüzde yetmiş oranı bölgenin ya da okulun şartlarına göre değişiklik gösterebilir.
-Şartları uygun işletmelerde mutlaka eğitim atölyesi kurulmalı ve o atölyede bir teknik öğretmen görevli olmalıdır.
-SGK ve Devlet katkısı iş ve işlemlerinin takibi için okullarda mutlaka bir uzman memur norm kadrosu açılmalı ve memur atanmalıdır.
-Haftada altı gün sabah 08.00 ile 22.00 arasında faaliyet yapan mesleki teknik eğitim programı uygulayan okul ve kurumlara temizlik, onarım ve güvenlik konuları başta olmak üzere birçok konuda doğrudan destek olunmalıdır.
-Okulların öğrenci sayısının yüzde yetmişi MESEM öğrencisi olacağına göre okullardaki atölyeler gözden geçirilmeli atıl duruma düşecek atölyeler yeni duruma göre yeniden kurgulanmalıdır.
-Haftada dört gün işletme ve bir gün okul olan mesleki eğitim merkezleri programlarında okulun rolü ve işletmenin rolü yeniden tarif edilmeli. Okul-sanayi işbirliği konusunda karşılıklı sorumluluğu kapsayacak bir mevzuat düzenlemesine ihtiyaç vardır.
-Bu uygulama ile beraber fen bilimleri ve sosyal bilimler lisesi seviyesinde eğitim sistemimize mutlaka bir TEKNOLOJİ LİSESİ açılması konusu düşünülmelidir.
Yukarıdaki maddelere ilaveler yapılabilir, benim göremediğim başkaca öneriler mutlaka olacaktır. Bu sistem üç yıl sonra bir çalıştay ile masaya yatırılıp varsa aksayan ya da geliştirilmesi gereken hususlar üzerinde çalışılmalıdır. Bana göre MESEM projesinde uygulamadaki mevzuat eksiklikleri hızlıca giderilir ise faydalı olma ihtimali yüksektir. İşler yolunda giderse en az dört önemli kazanım olacaktır;
1.Okul sanayi işbirliği yaygınlaşacak ve güçlenecektir.
2.Güçlenen okul sanayi işbirliği ise sahadaki, sektördeki teknik eleman ihtiyacını önemli oranda karşılayacaktır.
3.Okullar ve işletmeler döner sermaye mevzuatı çerçevesinde ortak üretim faaliyetleri yapabilecektir.
4.Devlet ve özel sektör imkânları birlikte mesleki eğitime zenginlik ve güç katacaktır.
Son söz;
MESEM projesi potansiyel olarak başarılı olma kapasitesi olan bir projedir. Başarı için ihtiyaca cevap veren bir mevzuat ve nitelikli, ehil insan kaynağı olmazsa olmaz şartlardır. Mevzuat Bakanlığımız merkez birimlerince mercek altına alınmalıdır. İnsan kaynağı meselesinde hem öğretmen hem okul yöneticileri değerlendirmesinde de ;
“Kendini geliştiren, kuruma katkı yapan görev yaptığı okulun gelişmesinde önemli rol oynayan yönetici ve öğretmenler maddi ve manevi olarak terfi ve ödül bakımından somut olarak desteklenmelidir.”
MESEM projesi desteklenmeye değer, başarılı olma potansiyeli yüksek bir projedir.
Bir ülkenin gelişiminin başlangıç noktası MESLEKİ TEKNİK EĞİTİMDİR.
Değerli öğretmenim.Yazınızı okudum.Emeğinize sağlık.Ben emekli ilkokul öğretmeniyim.Fakat Meslek Liseleri hep ilgimi çekmiştir.Ülkemizde eğitim sorunlarının çoğunluğu ML ile çözülebilir.Eğer yasal mevzuatla devlet ya da özel sektörde eleman alımında ML çıkış şartı olur meslek liseleri de donanım eğitimci vd.olarak güçlendirilirse öğrenciler iş garantisi sebebiyle üniversite kapılarında olmayacak yığılma önlenebilecektir.Hem kaliteli eleman hem istihdama katkı üst seviyede olacaktır.ML tercih edilip ders notu düşük öğrencinin mecbur olduğu okul algısından da kurtulacaktır diye düşünüyorum.ML kampüs şekline getirilip her meslek grubuna hitap eder şekilde düzenlenebilir.Yani bir berberin de ML çıkışlı olmasından yanayım.Acaba abartıyor muyum?Yanlış mı düşünüyorum?Bu konuda siz daha bilgilisinizdir..Selamlar
Değerli Hocam ;
Yorumunuz için teşekkür ederim.
Mesleki eğitim bizim gibi gelişmekte olan bir ülke için çok önemlidir.
Bahsettiğiniz konuların benzerleri zaman zaman uygulandı.
Ancak uygulamalarda istikrar pek olmuyor.
Şu an uygulamaya geçilen mesleki eğitim merkezinin yaygınlaştırılması ve meslek liseleri ile entegrasyon
projesi, sektörün nitelikli elaman ihtiyacına çözüm olabilir.
“Kendini geliştiren, kuruma katkı yapan görev yaptığı okulun gelişmesinde önemli rol oynayan yönetici ve öğretmenler maddi ve manevi olarak terfi ve ödül bakımından somut olarak desteklenmelidir.”