Okullar gelecekte gerekli olacak mı?
Öğrenme herhangi bir yerde gerçekleşebiliyorsa ve tüm bilgiler sanal olarak elde edilebiliyorsa, okullara veya eğitim kurumlarına hala ihtiyaç duyulur mu? İnsanın öğrenmesinde beş duyu organının kullanımına ihtiyaç duyduğunu ve bu duyulardan tat, koku ve dokunma gibi bazılarının sağlanması çok zordur. Tabii ki grafiklerle oluşturulan atmosferin tadına bakılmaz. %100 doğru bir tekrar oluşturmak imkânsızdır ve bu nedenle gerçek dünyadaki tüm öğrenme biçimlerinin yerini alamaz. Bu nedenle Metaverse yalnızca ek bir seçenektir ve beş duyuya da yanıt veren ekolojik bir algı oluşturulmadıkça okullarda öğrenmenin yerini alamaz.
“Gerçek ve sanal” arasında ayrım yapmak
Metaverse dünyası gerçeğe çok yakındır ve orada bulunan kişiler sanal temsiller de olabilir. Sanal dünyada yaşayanlar, gördükleri ve etkileşimde bulundukları nesnelerin veya bireylerin sanal gerçeklikte görüldüğü gibi “gerçek” olmadıkları gerçeğine her zaman dikkat etmelidir.
Bazı araştırmalara göre, muhakeme ve ayırt etme yeteneğinden yoksun Metaverse kullanıcıları, bu sanal görüntüleri gerçek zannederek cazibesine veya çarpık algılarına kolayca kapılabilirler. Bu konuda Prof. Dr. Jaitip sanal dünyada, kişi istediği her şey olabilir ve algılamak istediği imajı oluşturabilir, bu da kolayca propagandaya yol açabilir, diye uyarıyor.
Metaverse’ye geçiş için nasıl hazırlanır?
Özellikle son dönemlerde, sanal dünyanın gerçeğe çok yakın hareket ettiğini biliyoruz. Bizler yeni teknoloji biçimlerine açık olmalı ve en son bilgileri takip etmeliyiz. Metaverse korkulacak bir şey değildir; ancak potansiyel olarak iki ucu keskin bir kılıç olabilir ve bunun için, nasıl çalıştığını ve rasyonel olarak nasıl kullandığını anladığımızdan emin olmalıyız. Neyin gerçek ve sadece ne olabileceğini ayırt edebildiğimizden emin olmalıyız.
Sürekli değişen dünyada mevcut alanımıza sızan Metaverse’nin yeni normal manzarayı ve hayatlarımızı ne kadar değiştireceği belirsizliğini koruyor; ancak eğitimde en önemli şeyin öğrenenleri hazırlamak ve onları en son teknolojiye ayak uydurabilecek, hem sanal hem de gerçek dünyada hayatlarını nasıl yaşayacakları ile donatmaktır.
Dijital manzaranın yüzü sürekli değişmektedir. Artırılmış ve sanal gerçeklik teknolojisinin daha erişilebilir hale gelmesiyle birlikte, giderek daha sürükleyici hale gelmektedir. Gelecekte teknoloji uzmanları dijital bir kaplamaya sahip artırılmış bir dünya olan meta veri deposunun varlığı nedeniyle hem gerçek hem de sanal yaşamın daha etkileşimli hale geleceğini tahmin etmektedir.
Metaverse eğitimde nasıl kullanılabilir?
2020 yılının başından beri hem öğrenciler hem de öğretmenler yeni, uzaktan öğrenme stiline uyum sağlamak zorunda kaldılar. Bu durumda yaşanan salgınla birlikte teknolojinin, küresel kilitlenmeler boyunca, öğrenmenin devamı için, ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlamış olduk.
Tabii ki hiçbir simülasyon Tac Mahal’i, Büyük Giza Piramidi’ni veya Louvre Müzesi’ni bizzat görmekle boy ölçüşemez. Fakat her şeyi bizzat görmek mümkün olamayacağından, öğrenciler için farklı yerleri sana ortamda görmek için, sanal bir tur saniyeler içerisinde gerçekleştirilebilir. Sanal keşif, öğrencilerin başka türlü ziyaret edemeyecekleri tarihi yerleri ziyaret etmelerini sağlar. Öğrenciler, yüksek seyahat maliyetlerine maruz kalmadan kendilerini tamamen sanal dünyanın gizemine kaptırabilirler. Bu sanal turlar sayesinde öğrenciler, evlerinden dışarı adım atmadan, gerçek zamanlı olarak, diğer ülkelerdeki yaşıtlarıyla iletişim kurabilir, işbirliği yapabilir ve multimedya içeriği paylaşabilirler. Metaverse sayesinde öğrenciler, görüşlerine ve kültürel geçmişlerine dayalı olarak deneyimlerini paylaşabilirler. Dünyayı diğer ülkelerden sınıf arkadaşlarının bakış açısıyla paylaşarak ve görerek kültürel farklılıklar arasında köprü kurmayı öğrenebilirler.
Yukarda ifade ettiklerimizin yanı sıra, Metaverse’de çalışmanın en iyi yanı, öğrenmeyi oyunlaştırabilmesidir. Başka bir deyişle, Metaverse’nin sanal, işbirlikçi ve görev odaklı karakteri, öğrencilerin farkında bile olmadan öğrenmelerine olanak tanıyacaktır. En etkili öğrenme şekli öğrenme zevkli olmasıdır. Bu nedenle Metaverse’nin sınıf içi uygulamalar için çok uygun olduğu ifade edilebilir.