1. Anasayfa
  2. Makaleler

Mola Vererek Öğrenme!

Mola Vererek Öğrenme!
0

Teneffüsler kırk dakika oldu. Tartışmalar suyun altındaki dalgalar misali alttan alta kıyılarda gidip geliyor. Yer mi var? Bu kadar çocuk bahçede ne yapacak? 40 dakika kim bekleyecek bunların başında, sanki bahçemiz var, o kadar çocuğu nasıl bir arada tutacağımızı da yöneticilerimiz akıl etseler ya…

Tiyatro izleyicileri için bilindik olsa da bir çoğumuz için yabancı bir kavram olabilir suflör. Tiyatroda, kuliste durarak, oyunculara sözlerini fısıltıyla söyleyip, hatırlatan, sözlerini unutan oyuncuya sözleri söyleyen yardımcıya verilen addır. Teknolojinin prompterlar aşamasına gelmeden önce sahnenin ön tarafındaki çıkıntının içerisine gizlenip oyunculara sözcüklerini hatırlatırdı.

Çoğu zaman bir şeyi unuttuğumuzda aklımıza gelmesi için çabalarken başka bir işe daldığımızda birden aklımıza gelir. Yeni bir konuya çalışmaya başlarken başlangıçta dikkatimizi çok iyi veriyorken sonraları dikkatimiz dağılır ve sanki hiç çalışmamışız gibi unuttuğumuzu hissederiz. Biraz dinlenince sanki biz düşünmeyi bırakmışız da beynimiz bizden bağımsız sorunun çözümünü arıyor gibi tek tek aklımıza gelir. Hepimizin başına gelmiştir bu durum.

Hani şu vardı ya, o işte eskiden şunu da yapmıştı… Ne kadar çabalasak da o an için bir faydası olmaz. Sanırsınız o an için beynimiz çalışmayı askıya alıp dinlenme moduna geçivermiştir. Konuşma sırasında veya bir dostumuzla sohbet ederken odaklandığımız konu ile ilgili unuttuğumuz bir şey olduğunda ne kadar çabalasak da bir türlü hatırlayamayız. Sonra konular değişir, başka başka şeylerden bahsetmeye başlar o unuttuğumuz, aklımıza bir türlü gelmeyen şey ansızın dilimizin ucuna düşüverir. Nereden geldi şimdi bu dedirtircesine. Farkında olmadan odaklandığımız konudan uzaklaşmak bize hatırlatmayı, öğrenmeyi sağlayabiliyor.

İnsan odaklanarak da dağınık metodlarlarla da öğrenir. Sadece konu üzerine yoğunlaşarak, tüm aşamalarını gözardı etmeden bilinçli düşününce odaklanırız. Bir de dağınık düşünme vardır ki zihnimiz plansızca gezinir. Her iki düşünme de problemi çözmeye yarar. Dağınık düşünme insanın algısını derinleştirir. Öğrenmeyi en üst düzeye taşımak için her ikisini de kullanmamız gerekmektedir.

  • Bir konu/ problem düşün, odaklan, çalış.
  • Bir plan dahilinde zamanla ayarla.
  • Odaktan bilinçli olarak uzaklaş, rahatla.
  • Sonra tekrar odaklan!

Teneffüslerin bir anlamı var yani!

Zihnimizi serbest bıraktığımızda (dağınık düşünmeye geçtiğimizde) yani mola sırasında unuttuğumuz ya da yeni öğrendiğimiz bilgiyi geri çağırıyoruz.

Facebook Yorumları

Süreç geliştirme, iş ve sistem analizi uzmanı olan Mitat ÖZDER, 30 Ağustos 1971 tarihinde Ankara'da dünyaya geldi. Sırasıyla Kadırga İlköğretim Okulu, Mahmut Paşa Orta Okulu ve Vefa Lisesinde İlkokul,ortaokul ve lise öğrenimlerini tamamladı. Üniversite tercihini İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümünü olarak yapan yazarımız halen Erzurum Üniversitesinde Sosyoloji eğitimi görmektedir. Okyanus Akademi ve Elmi Akademi kurucusu tüm Türkiye genelinde yapılan anaokulu ve ilkokul öğrencilerin katıldığı "Sende Bir Oyuncak Tasarlarmısın" adlı yarışmanın fikir mimarı ve düzenleyicisi olan Mitat Özder, lise yıllarında başladığı amatör yazarlığa devam etmekte aynı zamanda profesyonel öğrenci koçu, kariyer gelişim uzamanı olarak kişisel bloğunda yazılar yayınlamaktadır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir
Güneş Görken

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.