1. Anasayfa
  2. Değerlendirmeler

Nasıl Dönüştüren Öğretmen Oluruz?

Nasıl Dönüştüren Öğretmen Oluruz?
0

Günümüzde yaşanan değişimleri ve gelişimleri hayretle takip ediyoruz. Teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeler her geçen gün bizi şaşırtmaya devam ediyor ve edecek. Öğretmenler olarak da gelişen dünyayı takip etme gerçeği gün gibi gözümüzün önünde duruyor. Bununla birlikte öğrencilerimizin yeniye olan ilgisi ve tüketmekte olan hızlılığı gün geçtikçe artıyor. Sosyal hayatın ve gündelik yaşamın bu denli güncelleştiği ve geliştiği bir ortamda eğitimin de dönüşme gerekliliği kaçınılmaz artık.

***

Dönüşüm derken “kara tahtalar kalksın, bütün okullar akıllı tahtalarla donatılsın.” Klişesinden bahsetmiyorum. Günlük hayatta karşımıza çıkan olağan olayları bile eğitimde, sınıfta, okulda kullanabilmeliyiz. Belki bir yumurta kutusu, belki bir albüm kapağı, belki de bir pet şişe dönüştürülerek kazanımımızı vermemizde bizim en büyük yardımcımız olmalı.

Birer eğitimci olarak karşılaştığımız bir olay sınıf içinde dönüştürürsek birçok faydalı kazanım elde edebiliriz. Değerler eğitiminde kullanmak üzere kendi hikayelerimiz de olmalı. Okuduğumuz kitaptaki güzel bir cümleyi büyük defterimizin içine not alıp kullanabilmeliyiz. Not aldığımız cümle sınav kağıdının altına not olarak yazıp, belki duyduğumuz bir cümleden kompozisyon yazdırırız kim bilir. Belki de yeni bir etkinlik fikri verir bize gördüğümüz bir oyuncak.

Demem o ki gözlerimiz, algılarımız, bilincimiz açık olmalı her daim. O çok sevdiğimiz filmdeki sahne belki de vermek istediğimiz “hoşgörü” değeriyle birebir ilintilidir. Televizyon izlerken zap yaptığımız çizgi film kanallarını biraz izlemek çocukların dünyasında neler olduğunu görmek adına bize birçok şey katabilir. Onların dünyasındaki karakterler, çizgi belgeseller oldukça faydalı bir bakış kazandıracaktır bize.

Ajanda kullanmanın yerini alan telefonlarımızdaki not defterlerinden elbette faydalanmalıyız. Fakat ajanda kullanma alışkanlığını da ihmal etmemeli diye düşünüyorum. Aldığımız notlara dönüp baktığımızda bizlere fikir vermesi ve yeni ürünler oluşturmamız bakımından bize üst düzeyde katkı sağlayacaktır. Bol bol materyal kullanmanın soyut konuların çok olduğu derslerimizi daha da somutlaştıracağı düşüncesindeyim. Alan anlamında hatırat ve seyahatname okumak da zihin dünyamızı zenginleştirecektir.

Okuldaki diğer meslektaşlarımızın deneyimlerinden faydalanmak ve onların izni dahilinde derslerini gözlemlemek de derste deneyim kazanmak kadar bize gelişim fırsatı sunacaktır. Farklı branş derslerinde kullanılan etkinlikleri oyunları kendi dersimize uyarlayarak da derslerimizi renklendirebiliriz. Bu yüzden diğer öğretmenlerin derslerinde neleri kullandığını sorarak bilgi edinmeli ve bu noktada da “dönüştüren öğretmen” rolünü benimsemeliyiz.

Çocukların ve gençlerin günlük hayatta kullandığı hareketleri, selamlaşma şekillerini takip ederek vücut dilimizi de dönüştürüp onların dünyasına yakın olduğumuzu birkaç küçük tüyoyla hissettirirsek bizi kendilerine daha yakın hissedeceklerdir.

Dönüştürdüğümüz her an, her etkinlik, her film sahnesi, her etkinlik dönüşen yeni beyinlere vesile olacaktır.

Sosyal Bilgiler Öğretmeni

Semra DOĞAN

Facebook Yorumları

Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Mezunu.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.