Bloglar, çoğu insan tarafından fikirlerini ve deneyimlerini paylaşmak için günümüzde yaygın olarak kullanılıyor. Bloglar sayesinde insanlar önce fikirleri, görüşleri ve deneyimleri okuyor, belirli aşamalardan sonra okuduklarını yorumluyor. Yorumlayan kişi görüşlerini yazıyor ve arkadaşlarıyla paylaşıyor. Paylaştıktan sonra da döngü bunları başka bir kişinin okumasıyla devam ediyor ve bu süreç böyle ilerliyor. Böylece hem fikirler hızlı bir şekilde şekillenmiş oluyor, hem de insanlar bu şekilde deneyimlerini paylaşıp yorumladıkça bilgi çığ gibi büyüyor. Bloglar sayesinde insanlar paylaşım, analiz, yorumlama, okuma, iletişim, kayıt tutma ve iş birliği becerilerini geliştiriyor.
Eğitim ortamlarında öğrenciler ve öğretmenler arasında iletişimi arttırmak için çoğu eğitimci, blogları eğitim durumlarına uygulamaya çalışıyor. Blogların diğer sosyal ağlarla etkileşimi olması, iletişimi arttırmayı sağlayan en önemli etkenlerden birisi. Bu bile iletişim açısından karşılaştırdığımızda diğer uygulamaların yerine eğitsel blogların tercih edilmesi için yeterli bir sebep. Çünkü günümüzde sosyal ağlardan herhangi birini kullanmayan insan hemen hemen yok gibi. RSS de, bloglardaki güncellemeleri anında görebilmemiz için önemli bir avantaj.
Eğitsel blogları sınıfların sanal bir uzantısı olarak da görmek mümkün. Eğitsel bloglar, duyuruların görüntülenebildiği ve öğretmenler rehberliğinde öğrencilerin ortak ilgi alanlarına yönelik çalışabildiği, çalışmalarını ve görüşlerini yollayabildiği öğrenciler için ayrılmış özel bir alan olarak kullanılabilir. Öğrenciler açısından bloglar iletişimi, motivasyonu arttırıyor ve kişisel gelişime katkı sağlıyor. Bloglar sayesinde öğrenme, okul duvarlarının dışına taşıyor. Bunun örneklerini Türkiye’de pek yaygın olmasa da, yurtdışındaki eğitsel bloglarda görebilirsiniz. Eğitsel bloglar hakkında arama yapıp, sonuçları incelediğinizde, herhangi bir konuda yazılmış blog sayfasının altında yüzlerce yorum olduğunu farkedeceksiniz.
İnsanların özellikle de eğitimle ilgilenenlerin blog olgusuna bu kadar çabuk adapte olup, bunu eğitime entegre etmesi etkileyici bir gelişmedir. Öğretmenlerin ve okulların, öğrenciler ve velilerle iletişimde, bloglar sayesinde yeni bir deneyim başlattıklarını söyleyebiliriz. Bloglar bizim sadece olaya erişmemizi sağlamazlar, bizim de olayın bir parçası olmamızı sağlarlar. Bloglar ilk çıktıklarında insanların kendi hakkında paylaşımda bulunduğu, çevrimiçi günlük diyebileceğimiz tarzda bir kullanım amacı taşıyordu ama günümüzde bireyler profesyonel bir yazar gibi güncel konular hakkında fikirlerini belirtebiliyor.
Eğitimde bloglar için başlıca kullanım şekilleri:
- Öğretmenlerin blogları sınıfın yerine kullanıp, öğretmen merkezli bir blog oluşturması, bu sıkıcı gözükebilir.
- Sık sık birinciyle birlikte kullanılan öğretmenin internetten linkler verip, öğrencilerin bunlarla ilgili bir şeyler yazmalarını istemesi. Bu öğrencilerin konuya olan ilgisinin artması için birinciye göre daha etkili bir model.
- Blogu sınıf içi tartışma ortamı olarak kullanmak. Bu öğretmen için iş yükünü arttıran ama öğrencileri heveslendirici bir kullanım şeklidir. Bu kullanım şekline göre öğrenciler sınıf ortamında her zaman bulamayacakları eşitlik içinde, baskı olmadan fikirlerini sunma imkanı buluyor, aynı zamanda diğer öğrencilerle benzerliklerini ve farklılıklarını keşfediyor.
- Öğretmenler blogları, sınıf semineri şeklinde organize ediyor ve bu yolla yapılan okumaların özetleri sağlanmış oluyor. Bu şekilde bloglar, grup blogu halinde kullanılabiliyor.
- Öğrencilerden kendi bloglarını yazmaları isteniyor ve bu da notlarının bir parçası oluyor.
Siz de eğitsel blogların faydalarından ve başlıca kullanım şekillerinden yola çıkarak öğrencilerinizle birlikte eğitsel blog oluşturabilir veya yapılmış olan eğitsel bloglara katılarak kendinize ve diğer eğitimcilere katkı sağlayabilirsiniz. Öğretenler ve öğrenenler olarak internet üzerinden öğrenme ortamlarımızı bu şekilde yapılandırabiliriz.
Peki Nasıl Yapabiliriz?
- Bize Yazar Olarak Katılmak İçin Tıklayınız
- Facebook Üzerinden Bizimle İletişime Geçin
- Linkedin Üzerinden Bizimle İletişime Geçin
- Twitter Üzerinden Bizimle İletişime Geçin
- Site Üzerinden Bizimle İletişime Geçin