Ödevin yararları ve zararlarına dair bir yazı…
Öğrencilere ödev verilmesi gerekli mi? Çok ödev veren öğretmen iyi öğretmen mi? Ödevin yapılması gerçekten bir başarısı göstergesi mi? Ödevini yapan öğrenci neden başarısız oluyor? Ödev öğrenciye verilirken neden velilerin izlerini taşıyor? Sorular çoğaltılabilir…
Yıllardır öğrencilere verilen ödevler öğrenci, veli ve öğretmenler arasında tartışa konusu olmuştur. Yapılan araştırmaların sonuçlarında bile destekleyen veya karşı çıkan sonuçları görmek mümkün. Bu tartışmalar süredursun, çocuğunuzun muhtemelen ödev yapacağı gerçeği ülkemizde devam etmektedir…
Neden öğretmenlerimiz ev ödevi veriyor beraber inceleyelim.
Sadece ödev vermek uğruna ödev verilmez, ödevin basitçe yeni konuya hazırlık, pekiştireç ve konu bitimi değerlendirme olarak üç amacı vardır. Yeni bir kazanımdaki becerisini arttırabilmesi, bir sonraki ders için hazırlık yapması ya da tamamlanmış bir konu için değerlendirme etkinliği gibi işlevlerden birine hizmet etmediğine inanılıyorsa öğrenciniz, öğretmenden ödevin verilmesinin amacı hakkında bilgi isteyebilir. Öte yandan ödev veren bir öğretmenin bunu kontrol etme süreci, öğrenciden gelen konu tekrar talepleri öğretmen için ekstra iş olduğunu da unutmamalıyız. Sonuçta verilen ödevin kontrolü, değerlendirmesi olacaktır, bu yüzden öğretmenler sebepsiz yere de pek ödev vermezler. Bununla birlikte kimi ödevlerin okul içi, il, ilçe yada bakanlık ile ilgili bir uygulama için de verilmesi de söz konusudur.
Peki ödevin süresi ne kadar olmalı? İlkokul seviyesinde ödevin öğrenciye aşılayacağı sorumluluk bilinci gereği 1. Sınıf öğrencilerinde ortalama 10 dakika sınıf seviyesi arttıkça da sürenin de artması olasıdır. Fakat bununla beraber tüm öğrencilerin öğrenme süreçlerinin farklılığı da göz önüne alındığında net süre koymak elbette zordur. Matematiği seven bir çocuk matematik ödevlerini diğer derslerinden daha hızlı tamamlarken sevmediği ve anlamadığı bir ders konusunda bu hızı gösteremeyebilir.
Kararında verilen ödevlerin öğrencilere sağladı yararlar;
- Nasıl öğrenmesi gerektiğini ve nasıl bağımsız çalışması, araştırma yapması gerektiğini öğrenir,
- Çok iyi öğrendiğini düşündüğünü bir konuda zorlandığında eksiklerini nasıl giderebileceğini ve bu durum sonucunda oluşan hayal kırıklığının üstesinden nasıl gelebileceğini öğrenir,
- Öğretmenin verdiği ödevler onun önemli gördüğü konularla ilgili olduğu için yapılacak sınavlardaki konular hakkında fikir sahibi olmasını sağlar. Sınav sonucunuza dair bir ipucudur ödevleri yapması yada yapmaması,
- Ödevlere olan tutumunuz aileniz, arkadaşlarınız ve öğretmeninizle olan bağı kuvvetlendirir yada aksi durum oluşur,
- Ödev yapmak sıkıcı gelse de sorumluluk alma ve hesap verebilirliği öğretir,
- Ödevleri tamamlamak özgüveni de arttıracağı için okul hayatında motive edici rolü vardır,
- Zaman yönetimini ve önceliklerini görmesini sağlar,
- Konuları kavramasına yardımcı olur, tekrar edilmeyen şeyler unutulmaya mahkûm olacaktır,
- Değerlendirmelerden önce kendini değerlendirme imkânı sağlar… gibi sıralanabilir.
Aşırıya kaçılmış ödevler ise öğrencilerde;
- Teneffüste arkadaşından alma, derste konuyu dinlemek yerine ödevi yetiştirmeye çalışma vb… aldatıcı davranışlara sevk edebilir,
- Derse, konuya hatta öğretmene karşı olumsuz tutum geliştirebilir,
- Ailesinden, arkadaşlarından diğer etkinliklerinden ve ya uyku, beslenme gibi bedenini ve sonucunda ruhunu olumsuz etkileyebileceği durumlar söz konusu olabilir.
Özetle ödevler öğrencilere sorumluluk bilincini aşılayarak, başarısına katkı sağlayacak ölçüde verilmeli ve bu sürece veli, öğretmenin dâhil ettiği zamanlarda katkı sağlamalıdır…
Yorumlar (1)