Öğretmen niteliği…
Mustafa Kemal Atatürk “Bir ülkenin geleceği o ülke insanlarının göreceği eğitime bağlıdır” diyerek eğitimin önemini çok veciz bir şekilde vurgulamaktadır. Eğitim, bireyin bedensel ruhsal ve sosyal olarak en uygun şekilde geliştirilmesidir. Eğitim; aile ile okulda başlar hayat boyu devam eder. Bilgili, kaliteli insan ancak nitelikli ve sistemli bir eğitimle mümkündür.
Hem ülkeler, hem de bireyler için hayati önem taşıyan eğitimde gelişmeyi sürekli sorgulamalı ve yenilikleri takip ederek hemen adapte olmalıyız. Sürekli yeni fikirler yeni projelerle yaptığımız işi geliştirmeli ve katkılar sunmalıyız. Bu kadar hayati önem taşıyan eğitimin en önemli iki unsuru Öğrenci ve öğretmenlerdir.
Öğrenciler eğitim hizmeti alanlar, Öğretmenler ise bu hizmeti sunanlardır. Öğrencilerin öğretmenlerinden beklentileri ile ilgili birçok yayın var. Elbette çok farklı hususlar ile karşılaşmak mümkündür. Bu yazdıklarıma ekleme de çıkarma da yapılabilir. Farklı görüşler dile getirilebilir. Ancak aşağıdaki konu başlıklarını iyi bir öğretmen özellikleri olarak da kabul edebiliriz. Ancak beklentilerin genel olarak aşağıdaki konu başlıklarında yoğunlaştığını görüyoruz.
- Alanlarına hâkim olmalılar.
- Öğrencileriyle ders dışında iletişim halinde olmalılar.
- Öğrencilerinin problemleri ile yakından ilgilenmeliler.
- Adaletli davranmalılar.
- Sınıf yönetimi iyi olmalıdır.
- Dersi hayata adapte ederek anlatmalılar.
- Derste uygulamaya ağırlık vermeliler.
- Derslerine zamanında girmeli ve zamanında çıkmalılar.
- Diksiyonu iyi olmalıdır.
- Hoşgörülü, anlayışlı olmalılar.
- Tiyatral yetenekleri olmalıdır
- Bilişim ve eğitim teknolojileri yetkinliği olmalıdır.
İşte eğitim sisteminin en önemli iki üyesinden biri olan öğrencilerin öğretmenlerinden bekledikleri. Bu görüşler önemsenmelidir Biz öğretmenlerin hizmetlerinden faydalanan ve etkilenen öğrencilerimiz bizleri en objektif değerlendirebilecek, en samimi duygularıyla bizlerden istek ve beklentilerini dile getirecek gruptur. Bu sebeple onların görüşleri, gözlemleri ve düşünceleri önemlidir.
Günümüzün silahı bilgidir. Bilginin kaynağı da öğretmenlerdir. Öğretmenlerin etkili, verimli olduğu bir ülkenin geri kalması söz konusu değildir. Kaliteli öğretmenler kaliteli nesiller yetiştirir ve geleceğe imza atarlar. Bizler bu kalite çemberinde öğrencilerimizin eleştirilerini, isteklerini, beklentilerini mutlaka dikkate almalıyız.
Nitelikli öğretmen konusunda mutlaka öğretmen yetiştirme politikası ile öğretmen özlük hakları konuları da gündeme gelmelidir. Eğitimin dünya standartlarında olmasının başlangıç noktası öğretmenlerdir. Mevcut öğretmen yetiştirme sistemi ve öğretmen özlük hakları gözden geçirilmesi elzemdir.
Son söz;
Dünya Standartlarında Öğretmen: Gelişmiş birey, gelişmiş toplum ve GELİŞMİŞ MÜREFFEH TÜRKİYE’DİR.