1. Anasayfa
  2. Bilgi Bankası

Okul Öncesi Eğitimde GEMS Programı

Okul Öncesi Eğitimde GEMS Programı
0

Program okul öncesinden 11. sınıfa kadar öğrencilere çeşitli öğrenme fırsatları sunmaktadır. Programın temel hedefi öğrencilerin uygulama yöntemi ile daha iyi öğrendiklerini göstermektir. GEMS programındaki aktivitelerin amacı öğrencileri deney yapma ve tecrübe kazanmaya yöneltmektir. Gems sadece fen ve matematik etkinliği değildir. Program esnek, çocuklar aktiftir. Gözetimli keşif yöntemi kullanılmaktadır. Doğrudan katılımlı etkinlikleri içerir. Okul öncesi çocuklarını bilimsel kavramlara oyun aracılığı ile götürür. Çocuklar bu sayede matematik gibi genellikle ön yargılı davranılan derslere karşı olumlu tutum geliştirirler.

Gems eğitiminde amaç çok iyi soru sormaktır. Sorular aracılığı ile sınıftaki deneyimler geribildirim olarak geri dönüşüm sağlar. Öğretmenin sorduğu hep aynı tip sorular hep aynı tip çocuk yetiştirme demektir. Çocuk iyi sorular sorabiliyorsa öğrenmiş kabul edilir. Sorulara net cevaplar verilmemeli yönlendirici sorularla güçlüklerle karşılaşması sağlanmalıdır. Bir çocuk sessiz kalıyor ve soru sormuyorsa sorun var kabul edilir. Öğretmen kendisi sorgulamalı yanlış giden sorunu gidermelidir. “Bu iyi bir soru sen ne düşünüyorsun? Böyle olmasaydı ne olurdu? gibi sorular ile düşündürme sağlanmalıdır. Öğretmenin sorması gereken soru çeşitleri:

  1. Şekil- Yapı (Form) Soruları
  2. İşlevsel Sorular
  3. Neden- Sonuç Soruları
  4. Değişim- Yenilik Soruları
  5. Bakış Açısı- Perspektif Soruları
  6. Sorumluluk Soruları
  7. Dönüşümlü Düşünce-Yansıma Soruları

Bu yol öğrencilerin prensip ve kavramları daha kalıcı olarak öğrenmelerini hedefler. Gems etkinlikleri genellikle grup çalışması şeklinde yapılmaktadır.

Okul öncesi ve İlköğretim için uygun ve adapte edilebilecek GEMS konuları:

– Kelebekler

– Hazine Kutuları

– Uğur Böcekleri

– Hayvan Savunmaları

– Arılar

– Penguenler

– Karıncalar

– Filler ve Yavruları

– Yumurtalar

– Baloncuk Festivali

– Kurbağa Matematiği

– Sıvıların Keşfi

– Grup Çözümleri I-II

– Karışım ve Çözeltiler

– Habitat (Karasal yaşam alanları)

– İnşa Et

– Ağaç Evler

GEMS üniteleri, fen bilgisi eğitiminde “gözetimli keşif” yönteminin en iyi yönlerini yansıtmaktadır. Gözetimli keşif yöntemi bireylerin öğrenime doğrudan katılımını vurgular. Bu tür etkinlikler, sadece ders kitaplarının kullanıldığı yönteme oranla daha fazla güdülenme yaratmakta ve bilim adamlarının gerçekte ne yaptığının daha gerçekçi bir şekilde anlaşılmasına katkıda bulunmaktadır. Daha da önemlisi, GEMS etkinlikleri öğrencilerin temel fen ve matematik kavramlarını anlamalarını ve günlük yaşamlarında gerek duydukları sorgulama alışkanlığını edinmelerini sağlamaktadır. GEMS “Bilim Şenliği Öğretmen Kılavuzları” sınıflarda gerçekleştirilebilecek bir dizi gösteriyi anlatmaktadır. Öğrenciler, ön planda oldukları rahat bir ortamda, belirli tek bir sonuca ulaşmalarının gerekmediği araştırmalarda görev almaktadır. Bilim şenlikleri okullarda ve kamuya açık alanlarda büyük gruplara yönelik olarak da düzenlenebilmektedir.

PROGRAMIN TEMEL AMACI

  • Yeni bilgi ve fikirler oluşturmaları
  • Hayat boyu bu becerileri kullanmaları
  • Sosyal ilişkiler
  • Gözlem

GEMS eğitimi ilişki kurabilme, düzenleme, ifade etme, deneyler yapma, bilinçli tahminlerde bulunma, uygulama, karşılaştırma yapma, gözlem yapma gibi bilimsel beceri süreç kazanımlarını destekler nitelikte hazırlanmıştır.

Çalışmalarımızda miktar (azlık – çokluk) , sayı, zaman, boyut, 5 duyu, şekil ve yer-yön-konum gibi kavramlara sıklıkla yer verilmektedir.

ÖRNEK:

Bir çalışma sayfası ve yönerge kartı verilir.

Sistem yönergesini kendi veriyor.

Karttaki bulunan 4 resim incelenir.

  1. resimde 1 yıldız bulunuyor. Çalışma kağıdında 1 yıldız olmayan dondurmalar çizilir. Çalışmada olmayan resimler çizilir. İstenen resim bulunur.
  2. resimde 2 kalp bulunuyor. 2 tane kalbi olmayanlar çizilir.
  3. resimde 1 üçgen bulunuyor. 1  üçgen olmayanlar çizilir.
  4. resimde 1 pipet bulunuyor. Olmayanlar çizilir ve son kalan resim bizim aradığımız resimdir.

 

GEMS ETKİNLİK ÇALIŞMASI                          GEMS ETKİNLİK ÇALIŞMA KARTI

gems…………….. gems card | Eğitim Her Yerde

Facebook Yorumları

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği bölümünde lisans eğitimini, Anadolu Üniversitesi İlkokulda Yenilikçi Eğitim yüksek lisans eğitimini tamamladı. Çeşitli okullarda öğretmenlik mesleğini sürdürdü. Eğitimde Sistemsel Düşünme Yaklaşımı Uygulayıcılığı, Okul Öncesinde Oyun, Yaratıcı Drama ve Montessori Eğitmenliği çalışmalarını sürdürmektedir. “Eğitim Her Yerde” eğitim sitesinde okul öncesi eğitimi ve çocuk gelişimi eğitimi alanlarında yazılar yazmaktadır. Aynı zamanda Eğitim Her Yerde yazarları ile birlikte kitap çalışmasında yer aldı. Birçok çalıştay ve sempozyuma katılarak sunum ve atölye gerçekleştirdi.

Yazarın Profili

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.