Ülkemizin gelişmesi ve kalkınması için sanayinin ürünleri kaliteli üretmesi ve marka haline getirerek ihraç etmesi gerektiği konusunda herkes ittifak etmektedir. Bunu sağlamanın yolu, yeni ürünler için arge ve inovasyona önem vermek, üretim tesisleri kurmak, kaliteli hammadde kullanmak ve nitelikli işgücüne sahip olmaktır. Bu değişkenlerden insan faktörü dışındakilerin hepsi taklit edilebilir. Bu farkı oluşturan her insanın yaradılıştan gelen özellikleri yanında asıl etken eğitimdir.
Sanayi devriminden itibaren gereken nitelikli işgücüne, geçmiş usta-çırak ilişkisiyle alaylı öğrenenlerin yetmeyeceği anlaşılmıştır. Geniş kitlelerin, fabrikaların ihtiyacını karşılamak için meslek eğitimi yapan kurumlarda yetiştirilmesi gerekmiştir. Sektör ve eğitim kurumu ilişkisi, meslek öğrenenlerin öğrenme sürecinde başlaması ve bu ilişkinin sağlıklı sürdürülmesiyle tam istihdama ulaşılabilir. Ülkemizde mesleki teknik eğitim ağırlıklı olarak meslek liselerinde sürdürülmektedir. Öğrencilerin mezun olduklarında işe girmek için başvuracağı firmalarla öğrenim sürecinde tanışmaları, mesleğin sevilmesi/benimsenmesi ve kaliteli bir öğrenim gerçekleşmesi açısından önemlidir. Bunu sağlamanın en sağlıklı yolu da mezunlar derneğidir. Bir okulun marka haline gelmesi, mezunlarına güvenilmesi ve istihdamda öncelik tanınması için; önceki mezunların henüz okumakta olanlara, koçluk/mentörlük/ağabeylik yapması bu süreci başarıya ulaştıracaktır. Bu sayede; yönetici, öğretmen, veli, öğrenci ve mezun/iş insanları el ele vererek ülkenin sadece nitelikli insan ihtiyacı değil iyi insan ve iyi bir vatandaş olarak milletimizin milli manevi ahlaki güzel hasletlerini sürdürecek bir nesil kazanılmış olur.
Maçka Teknik Okulları Mezun ve Mensupları Derneği, 1945 yılında kurulan Şişli Maçka Akif Tuncel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde geleneksel olarak düzenledikleri faaliyetleri, sosyal etkinlikleriyle mezun oldukları okula karşı yerine getirdikleri sosyal sorumluluklarıyla örnek davranışlar sergilemektedirler. Halen okuyan öğrencilere “Maçkalı olmanın ayrıcalığını” yaşayarak ve mezuniyet sonrasında ahde vefayı sürdüreceklerini düşünüyorum.
İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı, 1982 yılında kurulduktan sonra okuyan öğrencilere burs vermenin yanısıra özel eğitim kurumları açarak gelirlerini ve hizmetlerini artırmıştır. 1992 yılında Alman Hastanesinin sahibi olmuş ve tüm haklarını kullanmaya başlamıştır. 1926 yılında kurulan İstanbulspor kulübüne de sahip olan vakıf, 1999 yılında Beyoğlu’nda kültürevi açmıştır.
İlk Matbaacılar Eğitimi Destekleme Derneği, Sultanahmet Matbaa Meslek Lisesi mezunlarınca kurulmuş, okulun Topkapı Sarayı içinden Zeytinburnu-Cevizlibağ’da İTO tarafından yapılan yeni binasına taşınmasıyla birlikte desteğini sürdürmeye devam etmiştir.
Şehit Büyükelçi Galip Balkar Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, ilk olarak 1937 yılında İstanbul Tekstil Meslek Lisesi olarak faaliyete başlamış halen aktif olarak mezunlar derneğiyle bağı devam eden her yıl çeşitli faaliyetlerle buluşup okulu gezen eski günleri yadeden tamamına yakını sektöründe duayen işyeri sahibi meslek insanları olan mezunların bu vefalı davranışlarına katıldığım etkinlikte bizzat şahit oldum.
Mezunlar derneğinin fiziksel olarak mekanı olmasa bile sosyal medyada var olması, yılın belli zamanlarında toplanıp mezunlar pilav günü gibi sosyal aktivitelerde bulunabilmesi, sosyal ağın kurulup geniş ve canlı tutulması okulda okumakta olan gençlere de ümit olmaktadır. Hangi okul türü hangi meslek alanı olursa olsun ilanihaye amaç bir iş bulup çalışmaktır. Kariyer mesleği olarak görülen öğretmen olmak için bile üniversite okumak yetmiyor kpss sınavına hazırlanmak belki bunun için bile kurslara devam etmek, belli puanları almak ve mülakatlarda başarılı olmak gerekiyor.
Bunun gibi örnekleri çoğaltmak mümkündür. Bir okulun mezunlarının iyi üniversiteleri kazanıyor olması ya da piyasada iş buluyor ve kabul görüyor olması okulun marka değerini artırmaktadır. Marka değerinin artması okula nitelikle taleplerin çoğalmasına dolayısıyla eğitimin de amacına uygun olarak hedef odaklı yapılmasına doğru ivme kazandırmaktadır.
Bir meslek liseli olarak emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.