Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk Millî Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk eğitimci ve yenilikçi olması ile ön plana çıkmaktadır. Eğitim camiası tarafından çoğunlukla eğitim kökenli birinin Milli Eğitim Bakanı olması yönünde yoğun talep vardı. İşin Mutfağından gelen, eğitimin her kademesinde başarılı olmuş Prof. Dr. Ziya Selçuk’un Milli Eğitim Bakanlığının başına getirilmesiyle beklentiler fazlasıyla yerine getirilmiş oldu. Göreve başlar başlamaz sayın bakanımız, Değerli Meslektaşlarım, diye başlayan , tüm öğretmenlere hitaben elektronik bir mesaj gönderdi. Sayın Bakanımız şimdiden camiamızın gönlünde taht kurdu diye düşünüyorum. Sayın bakanımızı seviyoruz, saygımız sonsuz ve her konuda bakanımızın yanındayız, bizler de özveri ile bir vites daha yükselterek çalışacağız. Sayın bakanımızdan beklenti yüksek olunca eğitim camiasından da istekler peş peşe sıralanmaya başladı. Öncelik sırasına göre iş ve işlemlerin başarıyla yürütüleceğine yürekten inanıyorum.
Bugün ele alacağım konu sözlü sınavla ilgili yani mülakatla, sözlü sınavlar her zaman yapılmadan önce ve daha sonra da hep tartışılmıştır. Mülakat olduğu sürece de tartışılmaya devam edecektir. Temennimiz mülakat sisteminin tamamen ortadan kaldırılması yazılı sınav sonuçları ve ek başarı durumuna göre değerlendirilmesi. Münhal durumda bulunan 513 Şube müdürü ataması için bakanlığımız web sitesinde yapılan açıklamada;
01 Nisan 2018 tarihinde gerçekleştirilen Milli Eğitim Bakanlığı Taşra Teşkilatı Şube Müdürlüğü Görevde Yükselme Yazılı Sınavı´nda, 60 puan barajını aşarak başarılı olan adaylardan;
Görevde Yükselme Yönetmeliği´nin 16/1 maddesi hükmüne göre, duyuruda ilan edilen 513 kadronun 3 katı aday sözlü sınava çağrılması gerekmektedir.
Buna göre, söz konusu sınavda minimum 81,6667 ve üzeri puan alan adaylar sözlü sınava katılmaya hak kazanmıştır.
513 şube müdürü ataması için görevde yükselme sözlü sınavı 03.09.2018-14.09.2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.
Buna göre 81,6667 puanı ve üzeri alan adaylar sözlü sınava çağrılacaktır. Heyecanla adaylar sözlü sınavı beklemektedirler. Tüm sözlü sınava girecek adaylara başarılar dilerim. (Kendim şube müdürlüğü sınavına başvuru da yapmadım, haliyle sözlü sınavla bir ilgim de bulunmamaktadır, bunu da belirteyim.) Yazılı sınavda yüksek puan alan adaylardan mülakatta çok düşük puan almama beklentisi bulunmaktadır. Kamuoyunda yazılı sınavla sözlü arasında çok büyük fark olmaması yönünde beklenti vardır.
Değerli Eğitimci, önemli projeleri ile adından sıklıkla bahsettiren R.Yavuz’un Sözlü sınavlarla ilgili beklentilerini dile getirdiği maili şu şekildedir.
İyi çalışmalar Sayın bakanım. Bu satırları yazarken sizinle çalışmanın verdiği mutluluk,onur ve heyecanla yazıyorum. 1 Nisan 2018 de tekrar şube müdürlüğü sınavına da girdim ve kazandım mülakatı bekliyorum. Mülakatta sözleşmeli öğretmenlerin mülakatlarında verilen puanlara, benzer durumun bizim mülakatlarda uygulanmasını istiyorum. Yani Yazılı ile sözlü sınav arasındaki puan farkının çok fazla olmaması yönünde beklentilerimiz var. Liyakata önem veren açıklamalarınız açıkçası bana umut verdi. Sayfalarca CV im olmasına rağmen, akademik bildiriler sunmama rağmen. 18 yıldır milli eğitimin çeşitli kademelerinde idareci olarak çalışmama rağmen mülakat endişesi yaşıyorum. Sizlerden isteğimiz liyakatin ön olana çıkarılıp, sınav puanıma yakın bir puanın mülakata verilmesi. Atanıp atanmamak önemli değil önemli olan adalet sürecinin işlenmesi. Eğitimin her kademesinde fedakarca, azimle çalışmaya devam edeceğiz. Çalışmalarınızda dualarımızın sizinle olduğunuzu bilmenizi isterim. Her zaman yanındayız Saygılar…R.Yavuz
Eğitimin her kademesinde olursak olalım, Hangi ünvanla olursak olalım, Büyükşehirde , ilde , ilçede yada Anadolu’nun Bir köyünde meçhul öğretmen kocaman yüreklerimizle fedakarca çalışacak, geleceğimiz olan, yavrularımızı, kuzularımızı, gözbebeklerimizi en iyi şekilde hayata hazırlayacağız.
En derin saygı ve muhabbetlerimle…
Mustafa YILDIRIM
Eğitimci Yazar