Okul öncesi eğitimde çocukların sağlığını ve güvenliğini riske atmayacak “her şey”, onların gelişim ve öğrenim süreçlerini destekleyecek bir malzemeye dönüşebilir.
Doğa, bu materyalleri sınırsızca bizlere sunan en zengin kaynaktır elbette. Yapraklar, ağaçlar, kum, toprak, kil, kurutulmuş meyve, sebze ve çiçekler, odun parçaları, kozalak, deniz kabukları, ve her türden taşlar ilk akla gelenlerden bazıları…
Taş, okul öncesi eğitimde başlı başına bir eğitsel materyaldir. Çeşitleri, renkleri, özellikleri, dayanıklılığı, yüzeyleri, boyutları, coğrafi ve iklim koşullarına göre farklılıkları, ısıları…
Farklı yaş gruplarında taşlarla yapılabilecek çalışmalar neler olabilir? İşte birkaç öneri:
Anasınıfı: Farklı yüzeylere sahip taşlar yan yana dizilir. Çocuklar fırça ve su kullanarak bu taşların üzerlerine istedikleri şekilde resim- çizim yaparlar. Ve daha sonra hangi taşın yüzeyinde suyun ne kadar kaldığını gözlemlerler. Daha sonra her bir taşın yüzeyini peçeteyle bastırarak emilen su miktarını gözlemlerler. Taşların özelliklerinin, suyun emilimini nasıl etkilediğini gözlemlemiş olurlar.
Orta Gruplar: Taşların bir veya iki özelliğine göre örüntü oluşturma çalışması yapabilirler. (renk, yüzey, büyüklük vb)
Küçük Gruplar: Taşın bir özelliğine göre gruplama çalışması yaparlar. Küçük taşlar bir kutuya, büyük taşlar diğer kutuya vb
Oyun grupları: Taşların yüzeylerine avuçlarıyla, parmaklarıyla ve ayaklarıyla dokunurlar. Daha sonra bu taşları parmak boyaları kullanarak istedikleri gibi boyarlar.