2006’da kurulduğundan bugüne Twitter kitle fenomenine hitap eden bir hizmet haline gelmiştir. 2013 yılına geldiğimizde ise Twitter’ın 200 milyondan fazla aktif kullanıcısı olduğu ve bunların günde 400 milyon tweet attığı söylenmektedir. Twitter şu anda 33 dilde ve farklı alfabeleri desteklemesiyle tamamen evrenselleşmiştir. Bu nedenle twitter ve toplum arasındaki ilişkilerin incelenmesi gerekmektedir.
Twitter’ın Toplumsal Etkileri
Temel fikri kullanıcılarının en fazla 140 karakterden oluşan mesajları takipçilerine yollayabilmesi ve başkalarının güncellemelerini takip etmeye dayalı olan twitter sayesinde Dünya’nın dört bir yanındaki insanlar gelişmeleri takip edebilmektedir. Ayrıca “#” işaretinden sonra önemli anahtar kelimeler kullanarak ortak gündem oluşturulabilmektedir. Dünya Kupası, NBA finalleri, Michael Jackson’ın ölümü, Obama’nın başkanlık seçimi gibi günlük hayatta da tüm dünyada çok önemli gündemi oluşturan, konuşulan konular twitter üzerinden de gerçek zamanlı son dakika gelişmeleri gibi kullanıcılar tarafından yapılan paylaşımlar sayesinde takip edilebilmektedir.
Twitter’ın baskın ve kullanılır normları sadece şirket tarafından değil, kullanıcılar ve üçüncü şahıs geliştiricilerle birlikte oluşturulmuştur. Kullanıcılar, kullanım şekilleri ve etkinlikleriyle, yeni iletişim şekilleri ve katılımcı kültürü oluşturarak Twitter’ı şekillendirmiştir. Twitter’ın bu özelliği, Twitter kullanıcılarının günlük etkinliklerini ve tanıtım, gizlilik, samimiyet ve dostluk algılarını; yaşadıkları deneyimler ve platformu yeniden şekillendirmesi açısından araştırmak için son derece önemlidir.
Günümüzde toplumsal iletişimi sağlaması açısından baktığımızda toplum yaşantısında Twitter’ın önemli bir yer tuttuğunu ve hayatımızı etkilediğini görebiliriz. Yaygın kullanımına ve hayatımızdaki yerine bakarak sanki uzun yıllardır var olan bir sosyal ağ gibi görünmesine rağmen Twitter hayatımıza gireli sadece 11 yıl oldu.
Twitter’ın en çok etkilediği gündemlerin, Politika, Eğlence, Yeme-içme, Turizm, Teknoloji, Eğitim ve Araştırma olduğu görülmektedir. Fake hesap, Trollük, Twitter fenomenliği, Trend Topic, TT, Hashtag #, Retweet, Fav, Mention @, DM gibi kavramlar ise Twitter’ın günlük hayatımıza kattıkları arasında yer almaktadır. Twitter hayatımıza kattığı yeni kavramların yanı sıra fikir paylaşımına olanak sağladığından eskiden ülke gündeminin döndüğü kahvehanelerin yerini Twitter almaya başlamaktadır. Ünlü isimlere, siyasilere, bürokratlara iletmek istediklerimizi de bu yolla iletebilmemiz açısından da Twitter’ın toplumsal hayatta eskiden beri varolan bir boşluğu doldurduğunu söyleyebiliriz.
Twitter ve Medya
Twitter da çıktığı ilk günden bugüne diğer sosyal ağlar gibi medya ve haberciliği etkilemekte aynı zamanda medya ve habercilikten de etkilenmektedir. Twitter veya herhangi bir sosyal ağ geleneksel medyanın yerini alır mı tartışmalarındansa; Twitter geleneksel medyayı nasıl olumlu yönde etkiler veya destekler sorularının cevabını aramamız gerekmektedir.
- Geleneksel medya askeri bir disiplin gibi işler, belli bir zaman dilimi içerisinde yapılır ve tek kişi karar verir. Twitter’da her an birileri tarafından, bir yerlerde bir şeyler paylaşılır.
- Geleneksel medya tek taraflıdır. Belli bir zümrenin üretttiği yayın herkese ulaşır. Twitter ise etkileşimlidir, içeriği, okuyan ya da izleyen kişi üretir, bu yönüyle twitter daha demokratik ve özgürlükçüdür.
- Bir diğer fark da yayının şekli ve özellikleri. Geleneksel medyada uzun yazı dizileri ve uzun tv programları yaygın iken Twitter’da kendinizi 140 karakter sınırlaması ile ifade ediyorsunuz.
Günümüzdeki geleneksel medyada yer alan Twitter açısından baktığımızda; tvdeki dizilerde, haber programlarında, tartışma programlarında, bunların yanı sıra hemen hemen her programda sosyal medyayla etkileşim amacıyla konuyla ilgili hashtag’ler oluşturulduğunu ve bu hashtag’ler altına yazılan yazıların paylaşıldığını görmekteyiz.
Twitter içerisindeki geleneksel medyaya baktığımızda tv, gazete vb. yayınlarda yer alan ana akım medya Twitter üzerinden de yayın yapmakta anlık gelişmeleri paylaşmaktadır. Ancak yapılan yayınlar veya paylaşımlar link paylaşımından ibaret olduğu için geleneksel yayın anlayışının dışına çıkamamaktadır.
Bundan yıllar önce TV’de son dakika gelişmelerini, çok önemli bir gelişme olduğu zaman görmekteyken; günümüzde Twitter vb. sosyal ağlar sayesinde habere doğrudan birincil kaynaktan anında ulaşabiliyoruz ve Twitter’a baktığımız her an son dakika haberlerini takip eder gibi geçiyor. Sonuç olarak Twitter’ın medya ve haberciliğe en büyük katkısı anlık haber paylaşımına imkan sağlamasıdır.