1. Anasayfa
  2. İyi Örnekler

“Ummadık Taş, Sen Nelere Kadirsin!”

“Ummadık Taş, Sen Nelere Kadirsin!”
0

Herkese Merhaba,
“Sihirli Taşlar”
“Materyalsiz Asla”
“Ummadık taş, sen nelere kadirsin.” :)
“Farklı olmak değil, farkındalık yaratmak!”
“Eğlenmeyi öğrenmedikçe, çalışmayı öğrenemeyeceğiz.” Derya Ölmez
“Yaratıcı düşünme fikirlere ilham verir, fikirlerse değişime” Barbara Januszkiewicz
Taşları sadece oyun olarak işe yaradığını düşünürüz. Yani düşünenler vardır:) Beş taş, çizik taş, fodik gibi oyunlar oynarken “taş” başroldedir. Düşündüğümüzde taşı farklı rollerde de oynatabiliriz.

Geçen yıl çocuklarıma yaz tatiline giderken, gittikleri yerlerden taş toplamalarını ve eylül ayında okula getirmelerini rica ettim. Gelen taşları sınıfımızın bir köşesine kutunun içine yerleştirdik. Herkes merakla bu taşları ne yapacağımız hakkında önce fikir yürütüp, sonra soru sordular.

https://youtu.be/Kv0GyGrh0Qo

Onlara bu linki izlettim. Sonrasında tekrar izlemek istediklerini söylediler. İkinci kez izledikten sonra videoda ne gördüklerini, ne anladıklarını, ne anlatmaya çalıştığını sordum. Cevap olarak biri “dikkatli olmak gerektiğini, sessizlik olursa konsantre olunacağını, aklını işine vermen gerektiğini, taşların mıknatıslı olduğunu, yapıştırdıklarını, bir insanın işine odaklanınca iyi yapacağı” gibi bir sürü yorumlar geldi. Aslında ortak düşünceyi bulmuşlardı. (Bu arada üçüncü sınıf öğrencileri.) Odaklanma!!! Odaklanma üzerine uzunca sohbet ettikten sonra, kendi aralarında sohbete başladılar. Ben sadece onları izledim. Çocuklar “Ses olduğunda, aklında başka bir şey düşündüğünde, morallerinin bozuk olduğunda odaklanamadıkları” konusunda aralarında konuşmaya devam ettiler. Biri “Öğretmenim bunu bize izletme sebebiniz derslerimize odaklanırsak dikkatimiz dağılmaz ve zamanında bitirip başka aktiviteler yapabiliriz. Bunu anlamamız için izlettiniz değil mi?” dedi. Gülümsedim “Taşlarla kendi masanızda grup ya da bireysel olarak odaklanıp, nasıl şekiller ortaya çıkaracaksınız görelim.” dedim ve dersi sonlandırdık. Çok eğlendiler ve farkına vardılar!!!

Okul başlarken ilk olarak benim naçizane önerim odaklanma ile ilgili ya da başka bir konu hakkında farklı aktivitelerle eğlenerek başlangıçlar yapmak.

Taşlarımızı matematik dersinde ağırlık konusunda, fen bilimleri dersinde maddenin halleri konusunda, hayat bilgisi dersinde taşların gücü-büyüklüğü-çeşitleri, Türkçe dersinde sesli harfler konusunda, sanat dersinde boyamada kullandık. Aslında hiç umursamadığımız taş, ders içinde öyle rollere giriyor, derse renk katıp bizi eğlendirebiliyor şaşırarak gördük. :) Belki de ders içinde kullanabileceğimiz o kadar çok başrol oyuncusu var, ama biz yoğunluktan göremiyoruz.

Neden bunları paylaşıyorum? Biz ders içinde birçok materyalle eğlenerek birlikte öğrenmeye çalıştık. Ders içinde çalışması biten yeri geldi taşlarla oynadı… Şimdilik konu “taş” olduğu için rol çalmasın diğer materyaller onları gelecek yazılarda başrol olarak anlatacağım. :) aktivitelerinizi sadece sınıf içinde değil, paylaştıkça fikirlerin çoğalacağı, güzel insanların önerileriyle birleşeceği mutfakta, çocuklara sunmaya hazır hale getiren öğretmenler sayesinde, tohumların filizlenip yeşerdiğini gördüğümüz bir dünya diyelim o zaman.

Zaman zaman yaptığımız çalışmaları burada sizlere fikir versin diye paylaşacağım. Sizlerin izniyle, isterseniz. Herkes zaten bu anlattığım şeyleri yapmıştır. Bu sene öğretmenlik yapamıyorum. Ama yaptıklarımı paylaşarak, anılarımla öğretmenliği hatırlamaya buradan devam etmeyi düşünüyorum. :)

Sevgilerimle,

Facebook Yorumları

Nesrin Salihoğlu 01/08/1981 tarihinde Trabzon da doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimini Trabzon da tamamlamıştır. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Müzik öğretmenliği bölümünü bitirmiştir. Bitirir bitirmez 2007 senesinde İstanbul'a öğretmenlik için başvuruda bulunmuştur. Hayat öyle sürprizlerle dolu ki mezun olduğu bölümü değil çalışkanlığını gören İlçe Milli Eğitim Müdürü ona sınıf öğretmenliği yapmasını söylemiş ve on bir yıldır sınıf öğretmenliği yapmaktadır. Otizmli ve disletik çocuklarla çalışmış, kendini her çocuğa dokunabilmek için elinden gelen her şeyin en iyisini yapmaya adamıştır. Bütün öğretmenler gibi... Dersleri eğlenerek öğretmek onun için en önemli şeylerden biridir. Çocuklarını sabahın sekizinde dans ile karşılar, sabah sohbetiyle derse hazırlar, akşam motivasyonuyla eve uğurlar. En sevdiği cümle "Mutlu Çocuk" Hiç düşünce!!!

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.